Terveelliset herkut
Terveelliset herkut

Luonnon omat proteiinilähteet

20150517_140839

Proteiini”villityksen” kourissa moni on tullut hyvin tietoiseksi proteiinin tärkeydestä osana ravintoa. Proteiinivalmisteet myyvät kauppojen hyllyillä kuin häkä, mutta ajattelin kirjoitella yleensäkin ottaen ravinnosta saatavista proteiininlähteistä (ilman erillistä proteiini-lisää valmisteen edessä)

Kohtuu kaikessa, myös proteiinin syönnissä pitää paikkansa, sillä kaikki ylimääräinen varastoituu elimistöön rasvaksi. Vaikka ruoka-aine sisältääkin paljon proteiinia on suotuisaa tarkastella mitä muuta tuote sisältää, rasvaa, hiilihydraatteja?

Tiesitkö muuten, että proteiinin tarve itseasiassa lisääntyy iän myötä? Proteiinin vähimmäissaantisuositus aikuisille on 0,8 grammaa painokiloa kohden (tämä siis vähimmäisvaatimus väestölle jotka eivät harrasta paljon liikuntaa) paljon liikkuvalla määrät voivat olla jopa yli 2 grammassa, eli 10-20 % päivän energiasta. Liiallisuuksiin tässäkään ei kannata mennä, sillä jatkuva liiallinen proteiinien saanti voi rasittaa munuaisia. Ikäihminen tarvitsee enemmän proteiinia, suositus yli 65-vuotiaille on 1-1,2 grammaa painokiloa kohden.  Tämä johtuu siitä, että iäkkäämmän ihmisen elimistö ei pysty hyödyntämäään proteiinia yhtä hyvin kuin nuorempien.

20150104_121112
Chiansiemenet sisältävät paljon proteiinia. Ohje chia-puuroon.

Elimistömme tarvitsee proteiineja välttämättömille elintoiminnoille sekä solujen rakennusaineiksi. Proteiinit lisäävät elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita, ne toimivat myös elimistömme entsyymeiden ja hormonien valmistajana.

Tässä alla koottuna hyviä luonnollisia proteiininlähteitä. Sanotaan, että kasvikunnanproteiinit eivät imeydy elimistöömme yhtä hyvin kuin eläinkunnan tuotteet, mutta kasvisruoastakin elimistö saa kaikki välttämättömimmät aminohapot kun muistaa vain syödä riittävästi viljatuotteita ja palkokasveja. Kokonaisuuden kannalta kannattaa kuitenkin muistaa syödä mahdollisimman monipuolisesti, eli proteiinia monista eri lähteistä. Syödyt proteiinimäärät kannattaa jakaa tasaisesti päivän eri aterioille.

20150411_1149141
Kala ja palkokasvit sisältävät paljon luonnon omia proteiineja.

hamppuproteiini

punainen liha, kalkkuna, kana suosi riistaa tai luomulaatuista lihaa

kala ja ravut

kananmunat

persilja

rahka

juusto (raejuusto)

Herneet ja pavut

pähkinät ja siemenet

levät

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *