Itse tehtyä cashewmaitoa ja rentouttava lämmin kurkumamaito

On hienoa että ”maidottomuus” trendi on pakottanut valmistajat tuomaan markkinoille enemmän vaihtoehtoja maidolle. Hyllyillä riitää vaihtoehtoja, on riisi-, manteli-, kaura-, kookos-, soija- ja cashewmaitoja sekä näiden sekoituksia. Mikä muuten on sinun suosikkisi? Maun puolesta minä pidän kovasti vaniljalla maustetusta soijamaidosta, erityisesti teen kera, siitä valmistuu myös maukas latte-kahvi, mutta en halua käyttää sitä päivittäin (tai edes viikottain) soijan mahdollisten hormonitoimintaan kohdistuvien vaikutusten takia.

Ajatuksenani on ollut jo pidemmän aikaa kokeilla valmistaa itse ”maitoa”. En tiedä miksi olen venyttänyt tätä jo niin kauan, ehkä koin ettei ole aikaa ja onhan se nyt niin vaikeaa! 😀 valitsin kokeiluuni cashewn, mutta sama valmistusmenetelmä sopii toki myös muille pähkinöille, kuten manteleille (kuoret näistä kannattaa toki ensin poistaa).

Yksinkertaisuudessaan pähkinät liotetaan yön yli vedessä. Liotuksen jälkeen pähkinät surautetaan tehosekoittimessa sileäksi ja lisätään mukaan vesi. Maito on tämän jälkeen valmis nautittavaksi, mutta suosittelen vielä sen siivilöintiä. Siivilöinnissä voit käyttää tiheää siivilää tai harsoa. Lapsiperheistä onneksi näitä harsoja vielä löytyy joten harson läpi valuttamalla saat varmasti maitoa jossa ei ole sattumia seassa, tuon jäljelle jäävän ”mäskin” voi hyvin jatkokäyttää (esim. smoothiet, raakakakut jne.), sitä ei kannata heittää pois.

Säilytin maitoa lasipullossa jääkaapissa, hyvänä se kestää ainakin 3-4 päivää. Maustoin maitoa tilkalla vaniljaa, mutta se ei missään nimessä ole välttämätöntä, en koe myöskään makeuttamisen lisäämistä maitoon millään tapaa tarpeellisena.

20151203_120848

 

Itse tehdystä maidosta halusin kokeilla kurkumamaitoa, eli  ”golden milkiä” joka lienee uusi trendi tee- ja kahvijuomien rinnalla. Kurkumaa on käytetty etelä-Aasiassa paljon myös lääkinnälliseen tarkoitukseen, sillä kurkuma sisältää kurkumiinia. Kurkuma on luonnollinen maksan puhdistaja ja siitä saattaa olla hyötyä rasva-aineenvaihdunnassa ja painonhallinnassa. Kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on pitkään käytetty masennuksen hoidossa. Lisäksi kurkumalla on tulehduksia estäviä ominaisuuksia, jotka toimivat yhtä hyvin kuin monet tulehduslääkkeet. (Lähde: Ruohonjuuri)

Kurkumamaitoon lisätään kurkuman lisäksi ripaus mustapippuria, sillä näiden yhteisvaikutus on pelkkää kurkumaa huomattavasti vahvempi.

Itse tehty cashew-maito

  • n. 3 dl cahewpähkinöitä /yön yli liotettuina
  • 1 l vettä
  • (1 tl vaniljajauhetta)

20151203_120822

Lämmin kurkumamaito

  • 2,5 dl maitoa (cashew-, manteli-, riisi-, luomumaitoa tms.)
  • 0,5-1tl kurkumaa (aloita kurkuman käyttö maltillisesti, käyttäen aluksi pienempää annostusta)
  • ripaus mustapippuria
  • (1 tl hunajaa)
  • pinnalle halutessasi goji-marjoja ja ripaus sahramia

Keitä maito kattilassa keskilämmöllä höyryäväksi ja lisää sekaan kurkuma ja ripaus mustapippuria, sekoita ja mausta halutessasi makeuttajalla. Nauti lämpimänä.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *