Bataattiranskalaiset salaattipedillä

20150516_124826Nyt kun on esittellyt pidetty niin sirrytään suoraan asiaan – eli ruokaan. Bataatista on tullut hehkutettua ennenkin. Käytän bataattia usein perunan sijaan, Bataatti kypsyy nopeammin kuin peruna, on maultaan hieman makeampi. Vaikka peruna ja bataatti muistuttavat paljon toisiaan, ei bataatti ole kuitenkaan sukua perunalle.

Medical News today on listannut bataatin terveysvaikutteita: Bataatti sisältää runsaasti muun muassa A-vitamiinia, kuitua ja kaliumia. Yksi keskikokoinen bataatti sisältää keskimäärin 162 kilokaloria energiaa ja se sisältää silmille tärkeää A-vitamiinia yli 100 prosenttia päivän tarpeesta. Lisäksi bataatissa on runsaasti C- ja B-6 -vitamiineja sekä kaliumia ja mangaania.

Bataatit ovat hyvä antioksidantti beetakaroteenin lähde ja bataatin sisältämästä kuidusta on hyötyä vatsalle. Bataatin sisältämät C-vitamiini ja beetakaroteeni voivat puolestaan myös tehostaa kehon puolustusjärjestelmää. Bataatilla saattaa olla myös tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Korkeasta verenpaineesta kärsivien kannattaa ottaa bataatti osaksi ruokavaliota. (Suolan vähentäminen on ensiarvoisen tärkeää verenpaineen alentamiseksi, mutta tutkimusten mukaan myös riittävästä kaliuminsaannista saattaa olla merkittävää hyötyä verenpaineelle.)

Bataatteja voi myös paahtaa uunissa. Kun olet kuorinut ja lohkonut bataatin sitä kannattaa huuhdella lämpimässä vedessä jotta tarkkelys irtoaa ja bataatista tulee hieman rapsakampi uunissa (tahtoo usein silti jäädä aavistuksen verran pehmeämmäksi perunaan verrattuna). Tilkka öljyä siveltynä lohkojen pintaan ja uuniin n. 225 asteeseen, lohkojen koosta riippuen 15-20min. Lohkoja kannattaa myös käännellä välillä, jotta ne paistuvat tasaisemmin. Niin ja suolaa pintaan!

Bataattiranskalaiset salaattipedillä annoksessa on lisäksi salaattia, paprikaa, tomaattia, sipulia ja mustia oliiveja. Syö sellaisenaan tai esimerkiksi paistettujen kanafileiden kanssa!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *