Yksinkertaistaminen vähentää arjen hässäkkää

Kirjoitin aiemmin siitä, kuinka olen yksinkertaistanut arkeani vuosien saatossa. Vaikka minunkin yksinkertaistaminen alkoi aikoinaan turhien tavaroiden vähentämisenä, se on vain yksi osa koko yksinkertaistamisen ideaa. Tavaroiden vähentäminen ja järjestäminen loogisiin, helposti käsillä oleviin paikkoihin tuo lisää aikaa arkeen ja on usein esteettisestikin miellyttävä kokemus. Mutta yksinkertaistamisen ulottaminen omaan toimintaan on ehkä vieläkin vaikuttavampaa ja lisää etenkin keskittymiskykyä ja aikaa.

ID-10065098

Siis se, että pystyy valitsemaan mihin huomionsa ja energiansa suuntaa ja uskaltaa jättää suuren osan asioista huomiotta ja tekemättä. On paljon  helpompi keskittyä, kun ympärillä olevia ärsykkeitä, menoja ja velvollisuuksia on karsinut. Niitä voi vähentää vaikka alla olevien kysymysten avulla:

1. Onko minun aivan pakko tehdä tätä?

Olen jättänyt tämän kysymyksen siivittämänä ikkunoita pesemättä, ostoksia ostamatta ja menoja menemättä. Toimii aika tehokkaasti. Kaikenlainen täydellisyyteen pyrkiminen jää kuin itsestään pois ja to do-listalta ropisee turhat tehtävät. Välillä jätän myös mieluisia asioita tekemättä, koska kaikkea ei vaan ehdi tekemään niin, että seurauksena ei olisi minuuttiaikataulu ja väsyminen.

2. Haluanko todella tehdä tätä?

Tähän kysymykseen vastaamalla pystyn selvittämään, onko jokin tehtävä tai meno linjassa sen kanssa, mihin oikeasti haluan käyttää aikaa elämässä. Itselleen on hyvä aika ajoin selvittää, mikä on se oman elämän punainen lanka, jota haluaa seurata. Se toimii apuna arkisten valintojen tekemisessä.

3. Voinko vähentää ärsykkeiden määrää?

Ylimääräisten ärsykkeiden karsiminen auttaa rauhoittumaan ja keskittymään. Jokaisella on oma sietokykynsä siinä, kuinka paljon ääntä, vilinää ja vilskettä pystyy ottamaan vastaan. Itselläni se on melko pieni. Etenkin väsyneenä haluan ympärilleni rauhallisuutta ja hiljaisuutta.

Yritän löytää päivittäin tai vähintään viikkotasolla tasapainon sen välille, kuinka paljon sutinaa ja kuinka paljon seesteisyyttä elämässäni on. En ole ääripään ihminen, joka jättää kaiken vilinän ja muuttaa erämökkiin (vaikka kieltämättä sekin ajatus välillä houkuttaa). Mutta en myöskään halua roikkua jatkuvasti somessa tai uutisvirrassa tai olla koko ajan menossa johonkin.

Yksinkertaistamisessa ehkä kaikkein parhainta on lisääntynyt aika ja selkeyden tunne.

Elämän yksinkertaistaminen ei merkitse passiivista olemista vaan sisäistä aktiivisuutta, jonka avulla voi ohjautua toimimaan yhteisen hyvän edistämiseksi. Yksinkertainen elämä vapauttaa ihmisen huomaamaan asioita, jotka liittävät meidät muihin ihmisiin. – Tiina Kuisma, Palvelukoti Sofian johtaja

Kuva.

Kommentit (4)
  1. Yksinkertaistamalla voi vähentää turhia tapoja ja sääntöjä - Kauneus & Terveys -blogit
    15.11.2015, 13:57

    […] kuinka  yksinkertaistamalla voi vähentää arjen hässäkkää. Arki paranee entisestään, kun karsii itselleen merkityksettömät tavat ja turhat säännöt […]

  2. Silppu aiheuttaa stressiä ja kuormittaa aivoja - Kauneus & Terveys -blogit
    17.4.2016, 17:59

    […] Arjen yksinkertaistaminen on myös tehokas lääke silppua vastaan. Mitä vähemmän turhia velvollisuuksia ja toimintoja, sitä vähemmän tulee yleensä silppua. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *