Vähemmän työstressiä

Työpaikoilla on iso liuta asioita, jotka vaikuttavat stressin tasoon. Yksi merkittävä tekijä on työpaikan ilmapiiri. Jos työpaikan ilma on sakeana kiusaamisesta ja vihasta, stressi on varmasti seuralaisena. Työstressiä aiheuttaa myös se, että ihminen työskentelee hänelle sopimattomassa työssä, toimenkuvassa tai organisaatiossa. Työhyvinvointiin liittyvissä tutkimuksissa esille nousevat usein myös arvostuksen ja oikeudenmukaisuuden kokeminen.

ID-10034585

Ohessa muutamia kysymyksiä, joiden avulla voit tarkastella työhyvinvointiasi:

1. Onko yrityksen tai organisaation ajama asia linjassa omien arvojeni kanssa?

Olen törmännyt sanapariin, joka kuvaa työpaikan arvojen ja omien arvojen ristiriitaa: eettinen stressi. Jos organisaatio ajaa sellaista asiaa, joka ei ole mielestäsi oikein ja jota et voi allekirjoittaa, niin kyllä se vähintään takaraivossa nakertaa.

Ihanteellista olisi, jos oman työn voisi kokea jollain tapaa merkitykselliseksi. En välttämättä kannata sitä, että jumiutuu vuosikausiksi pelkästään ansaitsemaan rahaa. Mutta toisaalta toiset esimerkiksi tekevät ihan-mitä-vain töitä puoli vuotta ja toiset puoli vuotta puuhaavat sitten jotain itselle mielekästä. Oman ajan voi jakaa rahan ansaitsemisen suhteen eri tavoin, kunhan aikaa jää myös itselle tärkeisiin asioihin.

2. Saanko käyttää vahvuuksiani?

Pidän työhyvinvoinnin kannalta äärimmäisen tärkeänä sitä, että ihminen saa käyttää omia vahvuuksiaan.

Mitä paremmin työ istuu tekijänsä persoonallisuuteen, sitä varmemmin työstä nauttii. Erään tutkimuksen mukaan työntekijät, jotka saivat käyttää päivittäin työssään vahvuuksiaan, kokivat stressiä vähemmän ja sitoutuivat työhönsä paremmin. On siis sekä työntekijän että työnantajan etu, että ihminen saa käyttää ja kehittää itselleen ominaisia puolia.

Mistä tekemisestä olet aiemmissa työ- tai opiskelutehtävissä pitänyt? Teetkö vapaa-aikanasi jotain, jota voisit hyödyntää myös työssäsi? Joskus omat vahvuudet kirkastuvat itselle kokeilemisen kautta.

3. Onko työnkuvani selkeä?

On aivan olennaista, että työnkuvasi on selkeästi määritelty. Sinulla on oikeus tietää, mitä sinulta odotetaan. Työnkuva pitäisi aina räätälöidä tekijälleen sopivaksi. Jos työnkuvaan haluaa muutoksia, ensimmäinen askel on sanoa se ääneen.

4. Istuuko työnkuva temperamenttiini?

Työtehtävien ja työympäristön olisi hyvä sopia ainakin joiltain osin omiin temperamenttipiirteisiin. Stressin kokemisen kannalta on tärkeää, että esimerkiksi omassa rauhassaan viihtyvä ei joudu olemaan jatkuvasti esillä tai että melusaaste on minimoitu aistiherkän ympäriltä.

5. Koenko, että työpanostani arvostetaan?

Jokainen kaipaa arvostusta, ja se on myös olennainen osa työhyvinvointia. Työntekijä ei voi kuitenkaan pakottaa esimiestään tai kollegojaan arvostamaan itseään. Ainoa minkä voi varmasti tehdä, on arvostaa itse omaa työpanostaan. Se tapa, millä suhtaudut itseesi, välittyy vääjäämättä myös muille ja vaikuttaa osaltaan siihen, miten muut sinut kohtaavat.

6. Saanko asioita aikaiseksi?

Asioiden aikaansaaminen tuottaa mielihyvää. Jos sinulla on työssäsi sata rautaa tulessa, ehdithän silti saattamaan asioita loppuun? Jos teet useaa asiaa yhtä aikaa voi lopulta tuntua siltä, että olet tehnyt hikihatussa töitä, mutta et ole saanut oikein mitään aikaiseksi.

7. Olenko työpäivän jälkeen energinen vai rättiväsynyt?

Työn ei pitäisi olla jatkuva energiasyöppö. Joskus voi olla tiukempia rutistuksia, mutta pääsääntöisesti työn jälkeen pitäisi jäädä energiaa myös muuhun elämään. Välillä voi olla kiireaikoja, mutta jatkuva aikapaine on varma stressitekijä. Ja vaikka kyse olisi unelmien työstä, siihen ei silti kannata välttämättä uhrata kaikkea energiaansa jatkuvasti.

8. Viihdynkö työpaikassani?

Jos joka sunnuntai on ahdistus seuraavasta alkavasta työviikosta, jotain olisi tehtävä. Jos työ ei vastaa mitenkään siihen, mitä työltä toivoisi, ja jos työpaikalla ei ole mahdollista muuttaa työnkuvaa tai muita stressaavia tekijöitä, on aika ryhtyä toimiin. Työn vaihtaminen ei välttämättä onnistu käden käänteessä. Tärkeintä on kuitenkin päättää, lähteäkö vai jäädä, jotta saa itselleen selkeän suunnan, jota kohti kulkea.

Kaikkien asioiden ei aina tarvitse olla täydellisesti työpaikalla, niin kuin ei elämässä ole muutenkaan. Tärkeintä on pohtia, mitkä asiat työssä jaksamisessa ovat itselle olennaisia juttuja ja mistä asioista kokee jatkuvaa stressiä.

Kuva.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *