Onko järkeä ylistetty tunteiden kustannuksella?

Kipeät ja vaikeat tunteet on pitänyt piilottaa. Itkut ja valitukset on lopetettu lyhyeen. Iloisia asioita ja riemun kiljahduksia on hyssytelty, sillä niitäkään ei ole ollut suotavaa tuoda esille. Järjen ääntä on ylistetty ja tunteiden merkitystä väheksytty.

Kun tunteita on oppinut pitämään sisällään

Tunteiden säätely eli tunteiden tunnistaminen, nimeäminen ja hyväksyminen on stressinhallinnan ja mielen hyvinvoinnin kannalta tärkeä taito. Tunteiden säätelyä opitaan jo varhain lapsuudessa vuorovaikutuksessa ympärillä olevien aikuisten kanssa. Jos lapsena on oppinut, että tunteita ei ole soveliasta tuoda esille, voi aikuisena olla vaikeaa ilmaista tunteitaan. Tunteiden ilmaisun vaikeus voi näyttäytyä esimerkiksi seuraavin tavoin:

  • Päällimmäisenä on ajatus, että tunteita, etenkään vaikeita tunteita, ei saa näyttää.
  • Olo voi tuntua kuin ilmapallolta, joka on kasannut sisäänsä vaikeita tunteita niin, että ne voivat räjähtää ilmoille milloin tahansa tai oireilla erilaisina kipuina, särkyinä ja jumituksina kehossa.
  • Tunteiden tukahduttaminen voi johtaa myös siihen, että mikään ei tunnu oikein miltään.
  • Kiintymyksen näyttäminen voi tuntua kiusalliselta.

Kodissa jossa tunteita ei ole ollut lupa tuoda esille, tunteita on kontrolloitu todennäköisesti eri tavoin. On korostettu sitä, että pitää olla reipas ja vahva, mutta ei liian näkyvä. Pojille on saatettu tehdä jo varhain selväksi, että turhista ei itketä. Tytöiltä ei ehkä ole suvaittu kiukun ja vihan esille tuomista lainkaan. Vanhempi on saattanut näyttää mallia, että vaikeat tunteet niellään alkoholin mukana tai ne peitotaan huulta puremalla ja hiljaa olemalla. Tunteitaan tiukasti kontrolloivan vanhemman lapsi on kuitenkin elekielestä ja ilmapiiristä saattanut ymmärtää, että kaikki ei ole kunnossa.

Inhimillisyyteen kuuluvat kaikenlaiset tunteet

Erilaisten tunteiden kirjo on osa inhimillistä elämää. Tunteiden säätely on yhteydessä myös stressinsäätelyjärjestelmän kanssa. Raivoava ja riehuva käynnistää sympaattisen hermostonsa aktivaation, mutta niin tekee myös tunteiden tukahduttaja. Voimakkaiden tunteiden jatkuva nieleminen tai piilottaminen kaiken mahdollisen, kuten vimmaisen tekemisen tai päihteiden alle, voi kuormittaa mieltä ja kehoa entisestään.

Tunteiden säätely on sekä niiden tunnistamista, nimeämistä ja hyväksymistä, että tunteiden hillitsemistä tai esille tuomista.

Tunteitaan piilottelevan ja niitä tukahduttavan kannattaa ensin opetella, mikä tunne on kyseessä ja annettava sille tilaa tulla esille. Aluksi voi olla vaikeaa erottaa, onko raskaalta tuntuva möykky rinnassa ahdistusta, pelkoa vai kenties surua. Alkuun pääsee, kun ylipäätään tunnustaa itselleen, että nyt on inhottava olo ja hyväksyy sen. Sen jälkeen tunteelle voi antaa jonkin nimen ja antaa sen olla ilman, että yrittää pakottaa tunnetta mielestään pois. Myös myönteisiä tuntemuksia voi opetella sanoittamaan ja tuomaan esille.

Kenenkään ei tarvitse kyetä aina säätelemään täydellisesti tunteitaan. Tunteiden purskauksia tulee ja ne kuuluvat elämään. Tunteiden tukahduttamista ei pidä myöskään sekoittaa ujouteen tai introverttiyteen. Näille temperamenttipiirteille on ominaista hillitympi tunteiden esille tuominen.

Lue myös:

Tunteiden tukahduttaminen voi sairastuttaa

Turvallinen ilmapiiri tukee hyvinvointia

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

tunteiden tukahduttaminen

Kuva: Kristina Flour

hyvinvointi stressi ihmissuhteet mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *