Stressitohtori
Stressitohtori

Temperamentti ja ympäristön stressitekijöitä

Miksi sama ympäristö tuntuu toisesta mukavalta ja toisesta ahdistavalta? Miksi työkaveri stressaantuu asiasta, joka sinusta on ainoastaan innostavaa?

Vastaus voi löytyä temperamentista eli synnynnäisestä valmiudesta reagoida ympäristöön.
Lissu ja Taina ovat valmistautumassa bileisiin Tainan luona. Lissu on vetämässä ykkösiä päälle, kun Taina on vasta kotitamineissa. Lissu haluaisi olla jo menossa ja hoputtaa Tainaa, joka on Lissun mielestä aina ärsyttävän hidas. Lissua taas sapettaa suunnattomasti Tainan kiirehtiminen.
 
Kun Taina ja Lissu saapuvat juhlapaikalle, Taina sukeltaa heti muiden joukkoon juttelemaan. Lissu sen sijaan ottaa skumppalasin ja istahtaa nurkassa olevalle pallille. Sieltä on hyvä seurata juhlien pöhinää ja tarkkailla, keitä kaikkia on paikalla.
 
Lissun ja Tainan oli tarkoitus lähteä juhlista jatkamaan iltaa kahden kesken. Lissu haluaisi jo lähteä, sillä iso ihmisporukka ja bileiden kova hälinä eivät ole Lissun mieleen. Taina sen sijaan haluaa jäädä, koska paikalla on niin paljon mielenkiintoisia ihmisiä, joihin hän haluaa tutustua.  
 
Sama ympäristö, mutta kaksi erilaisilla temperamenttipiirteillä varustettua ihmistä.
Mikään temperamenttipiirre ei siis ole itsessään hyvä tai huono vaan kyse on siitä, sopiiko temperamentti ko. ympäristöön. Temperamenttitutkijat puhuvatkin hyvästä yhteensopivuudesta ”goodness of fit” ja huonosta yhteensopivuudesta ”poorness of fit”. Esimerkissä Tainan temperamentti sopi paremmin juhlien ympäristöön, kuin Lissun.Kun omat temperamenttipiirteet ovat ristiriidassa ympäristön odotusten kanssa, ihminen kokee yleensä olonsa epämukavaksi, kuten Lissu juhlissa. Jos yrittää elää ympäristössä, jossa suurin osa temperamenttipiirteistä on jatkuvasti törmäyskurssilla ympäristön kanssa, ihminen stressaantuu.

Ympäristön ja sinun temperamenttisi ei tarvitse istua täydellisesti toisiinsa, se on tarpeetonta ja lienee mahdotontakin. Ympäristön ei kuitenkaan pidä olla jatkuva stressin aihe.Alla olevasta listasta löytyy joitain yksittäisiä temperamenttipiirteitä. Tunnistatko itsesi niistä?

Voit miettiä, kuinka paljon arjessasi (töissä ja kotona) on tilanteita, joissa joudut toimimaan ristiriidassa oman temperamenttisi kanssa. Jos tilanteet aiheuttavat sinulle jatkuvaa stressiä, voisitko muokata elinympäristöäsi sopimaan paremmin temperamenttiisi?

Sensitiivisyys eli aistiherkkyys

a) Sinulle tulee helposti kuuma tai kylmä ja huomaat pienimmätkin äänet ja hajut. Häiriinnyt, jos ympärilläsi on paljon hälinää. Aistit helposti toisten ihmisten tunnetilat ja sosiaalisen ilmapiirin.

b) Et häiriinny helposti näläntunteesta tai ympärillä olevista äänistä. Et aisti herkästi toisten ihmisten tunnetiloja tai vallitsevaa sosiaalista ilmapiiriä.

Tempo

a) Toimit rivakasti ja nopeatempoisesti. Esimerkiksi kävelytahtisi on ripeä, vaikka sinulla ei olisi kiire. Saatat hoputtaa hitaampia ihmisiä tai tuntea kärsimättömyyttä, kun joku on hitaampi.

b) Teet asiat rauhallisesti ja verkkaisesti. Syöminen, pukeutuminen, herääminen ja tehtävien tekeminen tapahtuu hitaasti ja rauhallisesti.

Sopeutuvuus

a) Et tarvitse tiukkoja etukäteissuunnitelmia ja aikatauluja, eikä sinua häiritse yllättävät muutokset. Omaksut uusia asioita helposti ja pystyt vaihtamaan toimintatapasi helposti.

b) Haluat ennakoida tulevat tilanteet ja valmistautua niihin. Ennakoimattomat tapahtumat ja muutokset häiritsevät sinua ja vievät energiaasi.

Rytmisyys

a) Menet nukkumaan, heräät ja syöt mielellään aina samaan aikaa. Sinulla on aina tavarat järjestyksessä ja pidät siitä, että arkesi on järjestelmällistä ja organisoitua.

b) Sinulle ei ole hyvinvointisi kannalta merkityksellistä, mihin aikaan vuorokaudesta nukut tai milloin syöt. Tavarasi pysyy harvoin järjestyksessä.

Sosiaalisuus

a) Olet seurallinen ja haluat olla usein muiden ihmisten kanssa. Hakeudut mielelläsi erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin ja haluat, että ympärilläsi on paljon ihmisiä.

b) Väsyt helposti sosiaalisissa tilanteissa ja viihdyt yksin. Voit lähteä itseksi matkalle ja sinulla on ehkä vain yksi tai muutama hyvä ystävä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *