Kehon ylivireystila ja fyysisiä oireita

Saila tekee intohimoisesti työtään, on ahkera ja aikaansaava. Vapaa-ajan hän täyttää innostavalla tekemisellä ja itsensä kehittämisellä. Siksi työmatkojen, treenien, ulkoilujen ja siivoamisen yhteydessä Saila kuuntelee aina jotain, mikä kehittää hänen osaamistaan. Tyhjiä tai hitaammin eteneviä hetkiä ei ole, sillä sellaiseen Saila ei halua hukata aikaansa.

Ylivireystila on stressitila kehossa

Ylivireystila tarkoittaa sitä, että sympaattinen hermostomme on liian paljon aktiivisena suhteessa rauhoittumisesta vastaavaan parasympaattiseen hermostoon.

Aluksi tunnemme itsemme ehkä aikaansaaviksi ja meillä saattaa olla monta rautaa tulessa sekä töissä että kotona. Energisyys ja aikaansaaminen eivät tietenkään ole huonon stressin merkkejä, päinvastoin. Mutta pitkään jatkunut matalalento ilman tarpeellista rauhoittumista johtaa usein ylivirittymiseen. On hyvin yksilöllistä milloin ja millaiset oireet kertovat, että tahti on ollut liian kauan liian kova.

Ylivireystilasta voi kertoa esimerkiksi seuraavat merkit:

  • Vaikeaa rentoutua ja rauhoittua, vaikka siihen olisi aikaa ja mahdollisuus.
  • Uni häiriintyy tavalla tai toisella. On ehkä vaikeaa saada unen päästä kiinni.
  • Ylivilkas toiminta ja sähläys.
  • Mieli käy kierroksilla.
  • Ilo alkaa kadota, tekeminen tuntuu pelkältä lapioimiselta.

Keho ei valehtele stressistä

Kehomme on viisas ja sitä on hyvä opetella kuuntelemaan. Kehon viestien kuunteleminen kannattaa erottaa omien ajatusten kuuntelemisesta. Voi olla, että ajatuksemme eivät noteeraa stressiä lainkaan, mutta silti keho käy kierroksilla. Tai ajatukset saattavat ylipuhua meidät suorittamaan tai toimimaan muulla tavoin haitallisesti. Liian vaativasti itseensä suhtautuva voi toimia lähes automaattisesti tavalla, joka petaa tietä uupumiselle.

Keho voi ilmoittaa liiallisesta stressistä usealla eri tavalla, kun ylivireystila jatkuu ilman tarvittavaa rauhoittumista. Fyysisiä oireita ei aina mielletä stressiperäisiksi, vaikka ne voivat sitä olla. Alla on joitain stressiin liittyviä melko yleisiä fyysisiä oireita:

  • kaikenlaiset säryt, päänsärky ja selkäsäryt yleisiä
  • lihasjännitys
  • sydämentykytykset ja muljahtelut
  • erilaiset vatsavaivat
  • paineen tunne päässä, päänahka voi tuntua kireältä
  • alentunut vastustuskyky, esim. jatkuvat flunssat
  • väsymys

Itselle kannattaa kerätä valikoima keinoja, joissa mielen ja kehon saa rauhoittumaan. Rauhoittumisen taito on yksi tärkeimmistä taidoista, kun ympärillä on lukematon määrä virikkeitä ja ärsykkeitä, joihin voisi tarttua. Rauhoittumisen keinot on kuitenkin oltava itselle ja omaan elämäntilanteeseen sopivia, sillä rentoutumista ei voi suorittaa.

Lue myös:

Huomaa tie uupumukseen ajoissa

Ensiaskeleita kuormittuneelle ja uupuneelle

Nämä ovat yleisiä stressin oireita kehossa

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

stressitila kehossa

Kuva: Christian Kielberg

terveys stressi elamantapa tyohyvinvointi
Kommentit (2)
  1. Hyvä teksti ja niin totta. Olisi ollut hyödyllisempi, jos niistä rauhoittumisen keinoista olisi mainittu myös tai laitettu linkkejä ja huom.
    Muutakin kuin iänikuinen jooga!

    1. Kiitos Mimi palautteesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *