Stressin oireita ja seurauksia

Stressi on siitä salakavala kaveri, että se voi ilmoitella olemassaolostaan eri tavoin. Jos fysiikka pettää ennen mieltä, ei oireita osaa välttämättä yhdistää stressiin.

Eräs tuttuni oirehti aluksi uupumustaan käsivarren kipuiluna. Toinen tuttu jämähti sänkyyn, eikä saanut kehoaan liikekannalle. Kolmas taas tunsi niin rajuja sydämentykytyksiä, että kävi sydänfilmissä tarkistuttamassa pumpun kunnon.

Itse olen oireillut sekä mieli että keho edellä. Ensimmäisellä kerralla stressin oireena oli ainoastaan univaikeudet. En saanut unta ja heräilin aamuyöstä. Toisella kerralla pillahtelin itkuun työpaikalla ja kotona syystä jos toisesta. Kaikki töissä tuntui supervaikealta, vaikka näin ei todellisuudessa ollut. Lopulta kuvaan tuli myös nukahtamisen vaikeus, päälaella tuntuva paine ja huono keskittymiskyky.

Entä mitä stressi voi saada aikaan?

Pitkittynyt stressi on tila, jossa kroppa ei ole tasapainossa. Hormonien epätasapaino on osaltaan vaikuttamassa kehon sairastumiseen. Vastustuskyky heikkenee ja sairastumme helpommin infektioihin.

Muisti ja oppimiskyky huononee, koska stressi vaikuttaa aivoissa sijaitsevaan hippokampukseen, jolla taas on keskeinen rooli oppimisessa ja muistamisessa. Koe-eläimillä tehdyissä kokeissa on havaittu pitkäaikaisen stressin aiheuttavan aivojen muistirakenteiden tuhoutumista.

Pitkittynyt stressi on merkittävin yksittäinen masennusta aiheuttava tekijä ja altistaa viisinkertaisesti masennukselle. Se edistää myös muun muassa dementian, sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen etenemistä ja on yhtenä riskitekijänä usean kroonisen sairauden puhkeamisessa.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat lisääntyä, sillä luu- ja lihaskudoksen uusiutuminen hidastuu. Lisäksi liiallinen stressi kasvattaa riskiä sydämen rytmihäiriöihin ja äkkikuolemaan, kun hermosto on jatkuvasti ylivirittynyt.

Olihan siinä jo melkoinen lista. Elämässä tulee eteen joka tapauksessa stressaavia tilanteita ja tapahtumia. Juuri sen takia ylimääräistä stressiä ei kannata sietää.

Kuva täältä.

Kommentit (1)
  1. Nämä 5 keinoa edistävät mielen ja kehon terveyttä - Kauneus & Terveys -blogit
    12.3.2016, 18:32

    […] että stressin ja sairauksien välillä on yhteys. Stressi aiheuttaa jos jonkin sortin kremppaa ja saattaa olla useamman sairauden laukaiseva tekijä. Hyvä uutinen on se, että mielen avulla […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *