Kuinka raivata aikaa uusille asioille ja vähentää arjen stressiä?

Houkuttaako vuodenvaihde aloittamaan jotain uutta? Visioitko mielikuvissasi tulevan vuoden erilaiseksi ja paremmaksi, kuin edeltävän vuoden? Ehkä olet kirjoittanut listan toiveista tai tavoitteista tai vähintäänkin pohtinut, mitä kaikkea haluat vuoden aikana tehdä?

Kun arjen stressi nielee toiveet ja tavoitteet

Meillä voi olla loistavia ideoita, vakaita aikomuksia ja ennen kaikkea suuri sisäinen motivaatio tehdä jotain uutta tai erilaista uuden vuoden alkaessa. Ajan kuluessa kuitenkin huomaamme, että toiveet ja tavoitteet ovat jääneet arjen touhujen ja stressin alle. Johonkin sotkuisten tavarapinojen, somen selaamisen, pyykkivuorten ja velvollisuuksien linkoukseen.

Arjen hässäkkä eli niin sanottu daily hassles on stressitutkijoiden antama nimitys kaikelle niille arjen pienille ärsyttävillä asioille tai murheille, jotka vievät aikaa ja energiaa ja aiheuttavat stressiä.

Arjen hässäkkää voi olla luvassa, jos arjessa on esimerkiksi:

  • Liian paljon tehtäviä.
  • Liian vähän aikaa.
  • Liian paljon keskeytyksiä.
  • Liikaa tavaroiden etsimistä.
  • Liikaa sosiaalisia velvollisuuksia.
  • Liikaa muita velvollisuuksia.

Arjen hässäkkä on yksi tekijä, joka on laittamassa kapuloita rattaisiin, kun elämään haluaisi lisätä jotain uutta. Toinen merkittävä tekijä on liialliset ärsykkeet, jotka vievät huomiomme, tarkkaavaisuutemme ja pahimmillaan keskittymiskykymme.

Karsi jotta voit keskittyä olennaiseen

Jos arki on jo valmiiksi tehtävien täyteistä, kiireistä tai siinä on paljon huomiota vieviä ärsykkeitä, kannattaa ennen uusien asioiden lisäämistä karsia arjesta ensin jotain pois.

Aluksi voi vaikka tarkastella oman arjen kulkua ja miettiä, mitkä asiat siinä vievät eniten aikaa, huomiota ja energiaa.

1. Vähemmän tavaroita

Täyteen ahdetut kaapit, joista ei löydä etsimäänsä kuin raivokkaasti penkomalla. Tavararöykkiöt siellä ja täällä, jotka huutelevat siivoamisen perään. Rikki menneet housut, joita ei ole vieläkään saanut aikaiseksi viedä ompelijalle. Lattialla lojuvat satunnaiset tavarat, jotka on aina raivattava ennen imurointia.

Mitä enemmän tavaraa, sitä enemmän se yleensä vaatii huomiota. Tavaroiden siivoaminen, huoltaminen, hukkuneiden tavaroiden tai vaikka sopivien vaatteiden etsiminen kaapista vievät kaikki aikaa ja energiaa.

2. Vähemmän informaatiota

Informaation määrä aiheuttaa helposti ähkyn ja hajottaa turhaan tarkkaavaisuutta, jos sille ei aseta rajoja. Liian suuret määrät informaatiota kerrallaan voivat vaikuttaa kielteisesti keskittymiskykyyn.

Kun informaatiota on saatavilla helposti ja nopeasti järkyttävän suuret määrät, on tehtävä tiukkoja valintoja sen suhteen, mihin kaikkeen haluaa paneutua. Millaiselle informaatiolle haluaa antaa aikaansa ja energiaansa?

Informaatiota kannattaa kuluttaa tietoisesti niin, että rajaa pois kaiken sen, mikä sillä hetkellä ei ole olennaista tai mikä vie liikaa energiaa. Se voi olla esimerkiksi tietyt uutiset (etenkin ahdistavat sellaiset), jokin viihde tai tietolähde.

3. Vähemmän velvollisuuksia

Meillä on useimmilla tehtäviä, jotka eivät ole välttämättä kovin innostavia, mutta jotka on silti hoidettava, kuten suurin osa kotitöistä. Mutta näiden lisäksi arkeemme on saattanut luikerrella ei pakollisia, turhia velvollisuuksia, joita meidän ei tarvitsisi tehdä, mutta jotka silti täyttävät kalenteriamme.

Näitä velvollisuuksia kannattaa karsia mahdollisimman paljon etenkin silloin, kun haluaa raivata aikaa ja energiaa muille asioille. Velvollisuuksien karsimisessa voi auttaa kaksi kysymystä:

  1. Mitä tapahtuisi, jos jättäisin tämän velvollisuuden pois?
  2. Jos sanon turhille velvollisuuksille kyllä, jääkö aikaa ja energiaa itselleni tärkeisiin asioihin?

4. Vähemmän tekemistä

Jos haluamme saada lisää aikaa meille tärkeille asioille, joudumme todennäköisesti luopumaan ainakin väliaikaisesti joistakin mukavista tekemisistä. Tämä on ehkä kaikkein vaikein asia karsia. Meillä voi olla lukuisia asioita ja tekemisiä, joista olemme kiinnostuneita tai jotka tuntuvat mukavilta. Mutta mukavatkin asiat kuormittavat, jos niitä on liikaa.

Voi käydä myös niin, että aloitamme innostuneena asioita, mutta emme pysty keskittymään mihinkään niistä kunnolla, koska tehtäviä asioita on aikaan nähden liikaa. Tekemisten karsimiseksi itselleen voi esittää kysymykset:

  1. Mille asioille tai asialle haluan juuri tässä elämäntilanteessa antaa aikaa?
  2. Mikä on tärkeintä juuri nyt?

Lue myös:

Arjen yksinkertaistaminen voi olla hyödyksi introvertille

Huolehditko muiden hyvinvoinnista itsesi kustannuksella?

Omien rajojen vetäminen tukee hyvinvointia

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

stressi arjessa

Kuva: Samantha Gades

hyvinvointi stressi onnellisuus ihmissuhteet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *