Stressitohtori
Stressitohtori

Sisäisellä motivaatiolla kiinni muutokseen #Timmikuu

Kauneusjaterveys.fi ja FitFashion.fi haastavat mukaan Timmikuuhun. Haasteena on parantaa omia elämäntapoja ja lisätä omaa tai muiden hyvinvointia. Tammikuu on perinteisesti ollut tavoitteiden asettamisen aikaa. Uusia juttuja on mukava suunnitella niin kauan, kun niiden tavoitteleminen ei johda sitku mä saan tän tai sitku mä olen tuollainen -elämään. Olen huomannut, että kliseinen ohje nauti matkasta on oikein hyvä. Ymmärsin jossain vaiheessa, että vaikka itsekin tavoittelen kaikenlaista, parasta on ottaa ilo irti jo nyt. Tämän havahtumisen jälkeen on muuten ollut paljon hauskempaa. Tavoitteet saavuttaa myös paremmin, kun ilo on matkassa mukana ja mieli rento. Mutta miten mielen saisi mukaan muutokseen?

Oli kyse sitten laihduttamisesta, liikunnan lisäämisestä tai tupakan polton lopettamisesta, kaikkiin tarvitaan sisäistä motivaatiota. On aivan se ja sama, vaikka lääkäri länkyttäisi kuinka keuhkoputkien tilasta, jos itsellä ei ole halua sammuttaa savuketta. Tai vaikka media hieroisi naaman edessä sataa ohjetta timmiin takamukseen ja ravitsevaan ravintoon. Jos sisäinen motivaatio on kateissa, takapakkia tulee varmasti.

Sisäinen motivaatio on oma äänesi

Jotta olet sisäisesti motivoitunut, sinun on ohjauduttava itsestäsi käsin, ei ulkopuolelta. Kukaan toinen ei voi päättää mitä arvostat ja miten haluat elää. Vaikka ympärillä olisi kuinka kova paine olla tietynlainen, sinun on itse päätettävä millainen haluat olla. Sisäinen motivaatio on siis yksinkertaistettuna sitä, että itse aidosti haluaa muutosta omaan elämäänsä. Jos oikeasti et piittaa tuon taivaallista fyysisestä terveydestäsi tai ulkoisista muodoistasi, niitä on turha havitella. Olet täysin vapaa olemaan juuri sellainen kuin haluat. Sisäinen motivaatio perustuukin aina vapaaehtoisuuteen.

Et voi myöskään lähteä rakentamaan itsetuntoasi sen varaan, että sitten kun olen laihtunut tai sitten kun minulla on upea kroppa, olen hyvä. On täysin vääristynyttä ajatella, että olet ihmisenä jotenkin arvokkaampi, kun olet kymmenen kiloa kevyempi. Niin ei tietenkään ole. Olet ihan sama ihminen kiloilla tai ilman, vaikka ehkä fyysisesti terveempi ja energisempi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ylimääräisiä kiloja tarvitsee sinänsä rakastaa.

Timmikuun ei ole tarkoitus olla stressikuu. Stressi pilaa tavoitteen kuin tavoitteen. Kilot eivät lähde stressaamalla eikä stressi ole muillekaan muutoksille millään tavoin otollinen tila. Kaikenlaiset nälkäkuurit ja muut tolkuttomat viritykset jättäisin suosiolla omaan arvoonsa. Laihduttamisessa (ja muissa muutoksissa) voi ja kannattaakin pitää mielessä nauti matkasta -ajatus. Matkasta nauttiminen ei sulje pois kovaa työntekoa ja sitkeää yrittämistä.

Ai niin. Motivaatiosta vielä se, että en edelleenkään ole tarttunut kameraan ja opetellut ottamaan kuvia, vaikka blogimaailma on visuaalinen ja kaikki paitsi minä ovat Instagramissa. Kun ei löydy sitä sisäistä motivaatiota. Vielä. Tässä todisteena suttuinen selfie berliiniläisestä vessasta.

IMG_9339

Hyvää timmikuuta kaikille!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *