Onnen jahtaaminen voi kuormittaa

“Mikään ei riitä sille, jolle riittävä on liian vähän.”

– Epikuros

Onnellisuuden jahtaaminen ei tuo onnea

Jokainen haluaa tuntea olonsa onnelliseksi. Silti onnellisuuden tavoittelu voi johtaa epätyydyttävään, stressaavaan elämään.

Onnellisuuteen saatetaan liittää paljon erilaisia asioita: Sitten kun olen saanut tuon työ, tittelin, rahamäärän, ihmissuhteen, taidon, olen onnellinen. Ehkä olemme seuranneet henkilöä, joka on saavuttanut juuri ne asiat, joita haluamme. Ajattelemme, että olemme onnellisia sitten, kun jokin tietty tavoite on toteutunut.

Onnellisuutta tutkinut Ilona Suojanen pitää yhtenä vaarana sitä, että rakennamme onnellisuuden kulissit, koska ajattelemme onnellisuuden olevan sama asia kuin onnistuminen elämässä. Saatamme myös peittää pahan olomme ja ikävät tunteet ja esittää onnellista, vaikka asiat olisivat huonosti.

Kohti iloa, tyytyväisyyttä ja mielenrauhaa

Onnen tunne tulee yleensä ohimenevistä hetkistä, joissa koemme iloa, rauhaa, tyytyväisyyttä. Näiden hetkien vaaliminen jatkuvan suorittamisen sijaan tuo meille varmemmin sitä, mitä ehkä voisi kutsua onnellisuudeksi.

Rauhallisuuden, ilon ja tyytyväisyyden tunteita voi houkutella myös esimerkiksi seuraavin keinoin:

1. Pohdi säännöllisesti, mitkä asiat elämässäsi ovat hyvin. Voit vain hetkeksi pysähtyä miettimään näitä asioita tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa niitä ylös.

2. Kiinnitä huomiota ohimeneviin mukaviin hetkiin. Kun huomaat jonkin mukavan hetken tai tunnetilan, uppoudu siihen kaikilla aisteillasi, ja nautiskele hetkestä tietoisesti vähintään 5-10 sekuntia, jotta se tallentuisi mieleesi.

3. Satsaa arvostaviin kohtaamisiin. Hyvän tekeminen toiselle tuo myös myönteisiä tunteita itselle. Hyvä teko voi olla  esimerkiksi se, että kysyy toiselta miten voit ja on aidosti kiinnostunut kuuntelemaan.

4. Vaali iloa ja toiveikkuutta tulevasta. Kirjoita itsellesi kuvaus unelmiesi arjesta johonkin tulevaisuuteen. Mitä teet, kenen kanssa vietät aikaa, millainen on tunnetilasi? Älä rajaa mitään pois mahdottomana.

5. Kuvittele itsesi vanhaksi. Kuvittele, että olet hyvin vanha ja mietit elettyä elämääsi. Mitä muistelet lämmöllä? Entä jos saisit nyt tietää, että elämäsi päättyy vuoden päästä, mihin haluaisit käyttää aikaasi? Vastauksesi saattavat antaa suuntaviivoja siitä, mitä pidät tärkeänä ja mihin haluat arvokasta aikaasi kuluttaa.

Lue myös

Viisi keinoa lisätä mielen hyvinvointia

Hyvät tunnekokemukset vähentävät stressiä

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

onnen jahtaaminen stressaa

Kuva: Mi Pham

hyvinvointi mieli stressi onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *