Tunnista ydinvahvuutesi ja käytä niitä

Omien vahvuuksien löytäminen ja niiden käyttäminen on mielestäni yksi mielekkään elämän kulmakivistä. Vahvuuksilla en tarkoita sitä, minkä on oppinut koulussa tai kokemuksen myötä, vaan ennemminkin omia ydinvahvuuksia. Niitä ominaisuuksia, joista aito minä koostuu. Kun omat ydinvahvuutensa tunnistaa, niitä voi käyttää hyvin monenlaisissa tilanteissa ja työtehtävissä.

Valtaväylältä kohti omaa polkua

Useammalla meistä ei ole alle parikymppisenä selvää kuvaa siitä, millaista työtä haluaisi tehdä myöhemmin tai millainen koulutus olisi mieleinen. Tämä voi ainakin osittain johtua siitä, että omat ydinvahvuudet eivät ole vielä selvillä ja itseä vasta opettelee tuntemaan.

Opiskelupaikka voi myös valikoitua vanhempien toiveiden sävyttämänä tai sen mukaan, mitä ystävät valitsevat. Se onkin sitten arpapeliä, kuinka hyvä valinta tällaisilla periaatteilla tulee tehtyä. Valitsi mitä tahansa, tärkeintä mielestäni on, että ei junttaudu ajatukseen, että tämä valinta on kiveen hakattu tie ja sitä ei voi muuttaa. Vaikka valinta osoittautuisi jossain välissä vääräksi, sitä ei kannata murehtia liian paljon. Yleensä kaikesta kokemuksesta ja koulutuksesta on jotain hyötyä jatkossa.

Edelleen törmään usein ajatukseen, jossa työpaikkojen valinta sidotaan ansioluettelon rakentamisen näkökulmasta. Eli ansioluettelo rakennetaan ikäänkuin ulkopuolisin ehdoin. Omaa osaamista kasvatetaan sen mukaan, minkä kuvitellaan näyttävän hyvältä ansioluettelossa ja minkä kuvitellaan tuovan hienoja työmahdollisuuksia. Se, ovatko nämä osaamiset millään tavoin linjassa omien vahvuuksien ja mieltymysten kanssa, jää sivuseikaksi. Kun tällä tavoin rakentaa polkuaan, voi eteen tulla hetki, jolloin oma työ ja muut valinnat alkavat maistua puulta tai aiheuttavat ahdistusta ja stressiä. Viimeistään tällöin on hyvä ottaa aikalisä ja siirtyä tarkastelemaan omia ydinvahvuuksiaan ja poiketa valtaväylältä kohti omaa polkua.

Omien vahvuuksien tunnistaminen

Mistä omat ydinvahvuudet sitten tunnistaa? Ydinvahvuudet ovat osittain sidoksissa temperamenttiimme. Temperamentista esimerkiksi introversio ja ekstroversio sekä herkkyys vaikuttavat paljon siihen, millaiset tekemiset tuntuvat hyvältä. Ydinvahvuuksiaan voi haarukoida myös luonteenvahvuuksien kautta. Lisäksi kun muistelee tekemiään töitä ja pohtii samalla, miltä erilaiset työtehtävät tai vapaa-ajan tekemiset tuntuvat, alkaa päästä käsiksi omiin vahvuuksiin. Yleensä ydinvahvuudet tuntuvat hyvin luontevilta ja omilta.

1.TEMPERAMENTTI

Temperamenttipiirteitä on useita, mutta keskityn tässä nyt vain introversioon ja ekstroversioon sekä herkkyyteen.

Tällä lyhyellä testillä voit saada suuntaa siitä, oletko enemmän introversioon vai ekstroversioon päin. Toiset sijoittuvat melkolailla keskelle tätä janaa, jolloin puhutaan ambiverteista. Lyhyesti: Jos olet hyvin ekstrovertti, saat energiaa ihmisten kanssa seurustelusta, jos taas hyvin introvertti, säännöllinen yksin oleminen on sinulle oleellista. Täältä voit lukea lisää introvertin vahvuuksista.

Erityisherkkyys on synnynnäinen ominaisuus, joka vaikuttaa myös osaltaan siihen, millaiset tehtävät ja työympäristö itselle sopivat parhaiten. Herkän vahvuuksia ovat esim. myötäelämisen kyky, intuitio ja asioiden syvällinen pohtiminen. Mahdollisen herkkyyden voi testata tällä testillä.

2. LUONTEENVAHVUUDET

Omat luonteenvahvuudet voi selvittää psykologi Martin Seligmanin kehittämällä luonteenvahvuudet-testillä. Se voi auttaa osaltaan hahmottamaan, missä omat vahvuudet piilevät.

Tässä lyhyempi suomenkielinen versio testistä. Voit myös tehdä englanninkielisen testin Authentic Happiness -sivustolla (VIA Survey of Character Strengths).

3. MIELEKKÄÄT TEKEMISET

Lisäksi on hyvä tietysti miettiä sitä, millaisesta tekemisestä pitää. Näitä asioita kannattaa skannata laajasti, pohtien erilaisia tekemiään työtehtäviä, mutta myös kaikkea sitä, mistä vapaa-ajallaan innostuu ja inspiroituu.

Mukavat tekemiset voivat toki olla jotain sellaista, mitä ei vielä edes ole kokeillut. Jos vatsanpohjassa tuntuu hyvää kutinaa, kun ajattelee jotain tekemistä, sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Olen rakentanut omaa polkuani sen mukaan, että omat ydinvahvuuteni tulevat mahdollisimman paljon huomioiduiksi sekä työssä että vapaa-ajalla. Olen erityisherkkä introvertti, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että työskentely-ympäristö ja tapa, jolla töitä teen, ovat itselleni hyvin tärkeitä. Saan tehdä töitä häiriöttömässä tilassa enkä ole sellaisessa tehtävässä, jossa joutuisin jatkuvasti edustamaan tai olemaan sosiaalisessa kanssakäymisessä. Vapaa-ajalla huomioin myös tarpeeni omaan aikaan ja hiljaisuuteen.

Luonteenvahvuuksista omimmilta tuntuvat mm. kauneuden ja taidon arvostaminen, henkisyys ja tarkoituksen kokeminen, uteliaisuus sekä sosiaalinen tilannetaju, itsetuntemus ja tunneäly. Näitä luonteenvahvuuksiani pyrin käyttämään sekä työssäni että vapaa-ajalla.

Kun vuosia sitten kävelin työttömänä ammatinvalintapsykologin luokse hakemaan kättä pidempää, satuin matkalla miettimään sitä, mistä asioista sillä hetkellä pidän ja missä asioissa olin ollut aiemmin hyvä. Olin vastikään innostunut toden teolla stressistä aiheena ja halusin kirjoittaa siitä ja syventää osaamistani. Aiemmissa työtehtävissäni olin saanut tutustua enemmän kirjoittamiseen. Pidin kirjoittamisesta ja halusin kehittyä siinäkin. Stressi taas oli aiheena sydäntäni lähellä osittain siksi, että olen itse stressiherkkä. Yhtäkkiä tajusin, että jo ylioppilaskirjoitukseni parhaimmat arvosanat olivat äidinkieli ja reaali (jossa kirjoitin psykologian). Vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet olivat siis jo nähtävissä vuosikausia aiemmin.

Tällaiset oivallukset ovat olleet kultaa, sillä ne ovat vieneet juuri sitä polkua kohti, jonka koen mielekkäänä ja jossa saan olla oma itseni.

Mielekkyys ei tule ainoastaan siitä mitä teet, vaan siitä, mikä saat olla kun teet sitä mitä teet. (Laura Berman Fortgang)

Lue myös:

Sisäinen motivaatio tuo energiaa ja mielekkyyttä elämään

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

omien vahvuuksien tunnistaminen

 

Kuva: Aaron Burden

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *