Stressitohtori
Stressitohtori

Elämää ohjaavat uskomukset, osa II: itseluottamus

Kirjoitin aiemmin itsetunnosta. Nyt vuorossa asiaa itseluottamuksesta. Kun itsetunto vastaa kysymykseen, kuinka arvokas olen, niin itseluottamus kuvaa uskomusta siitä, kuinka kykenevä olen. Itseluottamuksesta puhutaan myös pystyvyyden tunteena tai minäpystyvyytenä.

Itseluottamus = Pystyn kyllä!

Itseluottamus ei kerro sitä, mihin kykymme oikeasti riittävät, vaan se on uskomuksemme ja tunteemme omista kyvyistämme. 

Jos olemme eläneet pitkään ympäristössä, joka on viestittänyt meille, että meistä ei ole mihinkään ja emme osaa oikein mitään, alamme lopulta itsekin uskoa siihen. Tällöin meille on muodostunut vääristynyt uskomus omista kyvyistämme ja huono tunne omasta pystyvyydestämme.

Itseluottamus ei ole pysyvä olotila, vaan saattaa vaihdella elämäntilanteiden mukana. Voimme kokea joissain tilanteissa vahvaa luottamusta kykyihimme kun taas toisissa tilanteissa olemme epävarmoja.


Seuraavassa muutamia keinoja itseluottamuksen vahvistamiseen:

1. Kerää onnistumisen kokemuksia.

Itseluottamuksesi kasvaa, kun olet onnistunut sellaisessa asiassa, jonka eteen olet joutunut hieman ponnistelemaan, mutta joka ei ole liian vaikea saavuttaa. Voit myös muistella niitä asioita, joissa olet kokenut onnistuneesi aiemmin.

2. Etsi ympärillesi kannustavia ihmisiä.

Hakeudu sellaisten ihmisten seuraan, jotka kannustavat sinua. Kun uskonpuute iskee ja omat ajatukset viistävät maata, tulee toisen kannustavat sanat tarpeeseen.

3. Etsi itsellesi roolimalli.

Jos joku tekee jotain sellaista, jota sinäkin haluaisit tehdä, ota häneltä oppia. Mitä enemmän roolimallisi on sinun kaltaisesi, sitä paremmin pystyt samaistumaan häneen, mutta malliksi käy kuka tahansa.

4. Tee mielikuvaharjoitus.

Kun tiedät mitä haluat, tee siitä itsellesi mielikuva. Se voi olla mitä vain: rauhallinen arki, uusi työ tai mitä ikinä. Näe mielikuvassasi itsesi tekemässä sitä mitä tavoittelet ja ole siinä sellainen, millainen haluaisit olla. Tee mielikuvastasi mahdollisimman aidon tuntuinen. Huomioi, miltä sinusta tuntuu, mitä näet ja mitä kuulet. Palaa mielikuvaasi useita kertoja uudestaan.

Kuva.

Kommentit (2)

  1. Itsetunto ja itseluottamus tasapainoon – Kauneus & Terveys -blogit

    […] Arvostamme itseämme ja pystymme seisomaan meille tärkeiden asioiden  ja arvojen takana. Olemme kuitenkin epävarmoja omista kyvyistämme. Emme usko saavuttavamme tavoitteitamme ja pelkäämme yrittämistä ja epäonnistumista. Tämä yhdistelmä ei ole vaikein paikattava. Itseluottamus vaihtelee joka tapauksessa elämän aikana ja tilannekohtaisestikin. Itseluottamusta on kaiken lisäksi melko helppo vahvistaa. Itseluottamuksen vahvistamisesta voit lukea vaikka tästä kirjoituksesta. […]

  2. Miten vastoinkäymisistä voi selvitä paremmin? – Kauneus & Terveys -blogit

    […] 4. Vaali itseluottamustasi. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *