Stressitohtori
Stressitohtori

Miten sietää vastoinkäymisiä?

Lähden siitä ajatuksesta, että vastoinkäymiset kuuluvat hyvin olennaisena osana elämään. Ilman hankaluuksia voisi olla vaikea arvostaa sitä, mikä on hyvin. Toisaalta, eihän se hauskaa ole, kun elämä potkii jalkoja alta. Parhaimmassa tapauksessa vaikeuksien jälkeen voi nousta entistäkin vahvempana, kun on ensiksi päässyt pahimman yli.

ID-100272873

Olen huomannut, että ainakin nämä kolme keinoa ovat avittaneet kummasti eloa:

1. Jätän turhat ennakko-odotukset pois.  

Mitä enemmän on odotuksia jonkin tulevan asian suhteen, sitä varmemmin saattaa pettyä karvaasti. Yleensä ennakko-odotukset lataavat turhaan tulevaa tapahtumaa. Sitten kun asiat eivät menekään odotusten ja suunnitelmien mukaisesti, niin harmittaa. Tästä on useita esimerkkejä. Kun olet odottanut jotain bileiltamaa suurin toivein ja siellä onkin kuivaa (juuri tämän takia spontaanit juhlimiset ovat yleensä niitä parhaita). Tai kun lomamatkalle on ladattu isot odotukset rentoutumisesta, innostumisesta ja seikkailusta, ja mikään näistä kolmesta ei toteudu. Tämähän ei tarkoita sitä, etteikö menemisiä voisi etukäteen innostuneena odottaa tai asioita suunnitella. Mutta turhat ennakkoon ladatut latingit voisi jättää pois. Silloin voi yllättyä iloisesti.

2. Mietin, voinko tehdä ongelmalle jotain tai hyväksyn sen.

Mikään ei aiheuta levottomuutta niin kuin asia, jolle voisin itse tehdä jotain, mutta en kuitenkaan tee. Olen luonteeltani ongelmanratkaisija ja vaikeuksien edessä alan yleensä ensimmäisenä etsimään ratkaisuja. Tässä on toki olemassa kolikon toinen puoli. Nimittäin se, että kaikkia ongelmia ei voi ratkaista ja häätää. On olemassa asioita, jotka vain täytyy hyväksyä. Ja se ei ole helppoa. Olen esimerkiksi yrittänyt taistella vastaan sitä, että en sairauteni vuoksi jaksa kuntoilla samalla tavalla kuin ennen. Kroppa vaan tarvitsee järkyttävän määrän lepoa.

Vaikeiden asioiden hyväksyminen ottaa aina myös oman aikansa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että ajan kanssa ihminen sopeutuu uusiin elämäntilanteisiin yllättävän hyvin. Tämä on selvinnyt mm. tutkimuksista, joissa on tutkittu onnettomuuden tai sairauden takia vammautuneita ja heidän onnellisuutta tämän jälkeen. Se on aika lohdullista.

3. Suhteutan vaikeudet isompaan mittaluokkaan.

On olemassa vastoinkäymisiä ja vastoinkäymisiä. On hieman eri luokan ongelma, menikö viikonlopun suunnitelmat mönkään vai kuoliko läheinen. Ja tässä onkin yksi tehokas työkalu etenkin hieman pienempiin arjen huoliin. Suhteutan itse päässäni risteilevät huolet isompaan murheeseen. Aika usein saan olla kiitollinen siitä, että oma huoleni on kuin hyttysen hiki koko maailman mittakaavassa.

Mitä keinoja sinä olet käyttänyt vastoinkäymisten sietämiseen tai selättämiseen?

Kuva.

Kommentit (1)

  1. Käytetään sisua, jos muu ei auta – Kauneus & Terveys -blogit

    […] aiemmin siitä, miten yritän suhtautua erilaisiin vastoinkäymisiin.  On olemassa myös eräs haasteisiin ja ongelmiin sopiva suhtautumistapa, joka on väkevä ja […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *