Mitä kehossa tapahtuu stressireaktion aikana?

Blogin kävijäseurannan perusteella stressin fysiologia kiinnostaa. Nyt seuraa tiukka ja yksinkertaistettu tietoisku siitä, mitä kehossa tapahtuu, kun stressi on päällä (ja mitä siitä voi seurata).

Ensin hypotalamus saa vihiä psyykkisestä stressitekijästä aivokuoren kautta tai fyysisestä stressitekijästä aivorungon ja talamustumakkeiden kautta.

Viesti stressitilanteesta kulkeutuu hypotalamuksesta aivolisäkkeeseen, josta se jatkaa matkaansa lisämunuaiskuoreen. Siellä syntyy stressihormoni kortisolia. Tätä stressivastetta kutsutaan HPA-akseliksi (hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori).

Hypotalamus viestittää myös sympaattiselle hermostollemme, että nyt on hätä. Kehoon virtaa adrenaliinia ja noradrenaliinia. Sydämen syke kiihtyy, verenpaine nousee ja keuhkoputket laajenevat. Adrenaliini pitää huolen siitä, että vaaratilanteessa ei kovin herkästi tunne kipua, ja voimaa tuntuu riittävän hieman enemmän kuin normaalisti.

Entä mitä pitkäkestoisesta stressistä voi seurata?

Kehon muutokset stressin aikana voivat johtaa jonkin sairauden kehittymiseen. Yleisimpinä sydän- ja verisuonisairaudet, tyypin 2 diabetes, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja masennus.

Stressi voi myös vaikuttaa jo olemassa olevan sairauden kulkuun pahenten sitä. Tällaisia sairauksia ovat vain muutaman mainitakseni suolistosairaudet, psoriasis, astma, nivelreuma, migreeni.

Stressi johtaa usein myös sellaiseen toimintaan (murehtiminen, alkoholinkäyttö, epäterveellinen ruoka), joka edelleen lisää stressiä ja edesauttaa sairauksien kehittymistä.
(Lähde: Kaikkea stressistä. Työterveyslaitos)


Kuva.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *