Hyvät ja turvalliset ihmissuhteet vähentävät stressiä

En muista oman elämäni varrelta yhtäkään isompaa takaiskua, jossa en olisi tukeutunut läheisiin ihmisiin. Turvalliset ihmissuhteet eivät pelkästään kannattele vaikeina aikoina, vaan lisäksi kannustavat, rauhoittavat, tuovat iloa ja tunteen yhteenkuuluvuudesta.

Elämän varhaisina vuosina hyvät, vastavuoroiset ja turvalliset ihmissuhteet ovat erityisen arvokkaita. Ne antavat vahvat rakennusaineet hyvälle itsetunnolle, tunteiden säätelykyvylle, ja samalla ne toimivat suojaavana tekijänä haitalliselle stressille ja elämän takaiskuille.

Kyky mentalisaatioon on hyvien ihmissuhteiden keskiössä

Mentalisaatiolla tarkoitetaan kykyä ja halua pohtia ja ymmärtää sekä omia että toisen ihmisen mielen tiloja: ajatuksia, tunteita, uskomuksia, aikomuksia. Kun meillä on hyvä kyky mentalisaatioon, emme esimerkiksi tee suoria olettamuksia toisen ihmisen tilasta tai tuntemuksista ainoastaan hänen käytöksensä perusteella. Sen sijaan haluamme ottaa selvää, miksi tämä toinen reagoi tai käyttäytyy sillä tavoin. Jos antaudumme reagoimaan pelkästään ilmikäytökseen, emme voi tietää, mitä käytöksen takana saattaa olla.

Kahdeksanvuotias Matti paukauttaa huoneensa oven voimalla kiinni. Taas yksi raivokohtaus, äiti ajattelee mielessään. Matti on alkanut viettämään enemmän aikaansa itsekseen omassa huoneessaan ja on yhä useammin vihainen ja ärsyyntynyt. Matin vanhemmat ovat kyllästyneitä kiukutteluun ilman syytä ja päättäneet, että jos tulee raivokohtaus, he eväävät Matilta siltä päivältä ruutuajan kokonaan. Kumpikaan vanhemmista ei ole yrittänyt keskustella Matin kanssa siitä, mistä hänen vihaisuutensa ja vetäytyvyytensä voisivat johtua.

Matti näyttää ulospäin vihaiselta, mutta vihan alla on surua, häpeää ja pelkoa. Jo jonkun aikaa tietyt lapset Matin koulusta ovat kiusanneet häntä koulumatkalla ja silloin, kun he ovat sattuneet samaan aikaan välitunnille tai koulun käytäville. Kukaan aikuinen ei ole kiusaamistilanteita huomannut, eikä Matti ole saanut kerrottua, että häntä kiusataan. Kiusatuksi tuleminen hävettää Mattia, ja hänestä tuntuu, kuin hän olisi itse osaksi syypää siihen, että häntä kiusataan.  

Matin ulospäin näkyvän käytöksen takana oli tuskaisia ja vaikeita tunteita. Sen sijaan, että häntä olisi rankaistu käytöksestään, Matti olisi tarvinnut aikuisen, joka olisi halunnut kysellä ja selvittää, miksi hän käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.

Kyky mentalisaatioon tulee esille jatkuvasti myös ihmissuhteissamme aikuisena. Voimme lähes loputtomiin tehdä virhepäätelmiä toisen ihmisen ajatuksista, tunteista ja aikomuksista, jos emme ota selvää, mitä hän oikeasti ajattelee ja tuntee. Yhtä lailla saatamme sysätä helposti syrjään omat mielemme tilat. Turvallisten ihmissuhteiden kivijalka on kuitenkin se, että voimme kertoa omista tunteistamme ja olemme kiinnostuneita toisten tunteista ja ajatuksista.

Turvalliset ihmissuhteet kannattelevat

Hyvän ja turvallisen ihmissuhteen muodostaa halu ja kyky ymmärtää itseä ja toisia ja kyky tuntea myötätuntoa itseä ja toisia kohtaan. Meidän ei kuitenkaan tarvitse olla samaa mieltä toisten kanssa tai edes hyväksyä heidän käytöstään tai toimintaansa.

Kun ihmissuhde on hyvä ja turvallinen, se on todellinen voimavara. Vaikeina ja stressaavina aikoina yksikin turvallinen ihmissuhde antaa parhaimmillaan voimia pysyä pystyssä ja kannustaa eteenpäin. Turvallisessa ihmissuhteessa voimme näyttää omat vaikeat tunteemme ja luottaa siihen, että toinen kestää nämä tunteet. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ystävän tai puolison pitäisi toimia terapeutin korvikkeena, mutta hän voi kannustaa etsimään apua.

Jokaista arkista ärsyyntymistä ei aina tarvitse selvittää sen syvemmin. Joskus ärsyyntymisen tai tiuskimisen taustalla on fyysinen syy: liian vähän unta, huono ruokavalio, sairaus. Lapsenkin raivostumisen tai vetäytymisen taustalla saattaa olla vain ikäkehitykselle ominaista luonnollista irtioton tarvetta vanhemmista. On myös hyvä muistaa, että toisen kanssa on turha yrittää ”keskustella järkevästi” juuri sillä hetkellä, kun hän on voimakkaan tunteen vallassa.

Sen lisäksi, että turvalliset ihmissuhteet kannattelevat, ne parhaimmillaan auttavat meitä kasvamaan ja kehittymään. Hyvää ihmissuhdetta kannattaa vaalia kaikin tavoin tai sellaista on hyvä etsiä osaksi omaa elämää. Joskus turvallinen ihmissuhde voi tarkoittaa parisuhdetta, joskus ystävyyttä ja väliaikaisesti jopa suhdetta terapeuttiin, jos omaa luottamustaan ihmissuhteisiin on rakentamassa uudelleen. Jokainen meistä tarvitsee ihmissuhteen, jossa saamme tuntea hyväksyvän ja kannustavan katseen ja jonka puoleen voimme kääntyä ilon tai vaikeuden hetkellä.

Lue myös:

Aina ei tarvitse pärjätä yksin

Turvallinen ilmapiiri tukee hyvinvointia

Seuraa blogia Facebookissa

millainen on hyvä ihmissuhde

Kuva: Glen Carrie

hyvinvointi stressi mieli ihmissuhteet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *