Mielekkään arjen suunnittelua

Kesäaika on muodostunut itselleni vuodenajaksi, jolloin pysähdyn pohtimaan mennyttä vuotta ja tarkastelemaan suuntaani. Kuulostelen itseäni ja pohdin, käytänkö energiaani ja aikaani niihin asioihin, jotka koen tärkeiksi ja merkityksellisiksi hyvän arjen kannalta.

Mistä haluaisit luopua?

Lähden usein liikkeelle sen pohtimisesta, onko arjessani jotain, josta haluaisin luopua. Pidän tämän pohtimista tärkeänä, sillä jos arkeen vain lisää asioita, jo kohta on niin kiireinen, että energiaa hajoaa liian moneen suuntaan, eikä sitä riitä siihen mitä todella haluaisi tehdä.

Useasta asiasta voi olla etukäteen ja kokeilematta vaikea sanoa, miltä sen tekeminen tuntuu tai haluaako sille todella antaa aikaansa. Kokeilemalla ja pysähtymällä välillä reflektoimaan kokemaansa voi päättää helpommin, haluaako jotain asiaa jatkaa edelleen.

Luopumislista voi sisältää konkreettisia asioita, mutta yhtä hyvin se voi olla jokin ajattelu- tai toimintatapa, josta haluaisi eroon. Kerron esimerkit.

Viime keväänä innostuin monen muun tavoin istuttamaan parvekkeelle kaikenlaista perunoista lähtien. En ole tähän mennessä ollut ihminen, joka innostuisi tällaisista istutuspuuhista. Puolen vuoden kokeilun jälkeen totesin, että homma ei tosissaan ole minua varten. Käyn ennemmin vaikka keräämässä marjoja ja villivihanneksia luonnosta. Tämä tekeminen siis päätyi luopumislistalle.

Toinen listalle päätynyt asia liittyi ajattelu- ja toimintatapaan. Halusin luopua kiireestä ja ennen kaikkea kiirehdinnästä, jota lisää kiireen tunne. Olen saanut liian usein itseni kiinni kiirehtimästä silloin, kun sellaiseen ei olisi tarvetta. Kiirehdintään puuttuminen ja sen vähentäminen edellyttää tietoisuutta omista ajattelutavoista ja pidempiaikaista harjoittelua.

Luopumislistaa voi tehdä eri tavoin. Yksi keino on tehdä kirjoitusharjoitus:

  1. Valitse rauhallinen aika ja paikka.
  2. Kirjoita otsikoksi “Stressi”.
  3. Kirjoita sitten mitä tahansa mitä tulee mieleesi sanasta stressi ja mikä liittyy elämääsi. Älä välitä lauserakenteista tai oikeinkirjoituksesta. Voit kirjoittaa tajunnanvirtaa tai vaikka yksittäisiä sanoja. Kirjoita niin kauan kuin mieleesi tulee asioita.
  4. Kun lopetat kirjoittamisen, pidä pieni tauko. Palaa sitten katsomaan tekstiä. Mitä sellaisia asioita tekstistä löytyy, jolle voisit tehdä jotain?

Mihin haluaisit suunnata?

Jotkut itselle tärkeät asiat voivat pysyä vuosikausia samoina, mutta osa saattaa muuttua. Tämän takia mietin yleensä  vuosittain, onko johtotähteni vielä sama kuin edellisenä vuonna.

Oman johtotähden pohtimiseen voi käyttää apuna myös mennyttä vuotta. Onko siinä ollut sellaisia elementtejä, jotka ovat tuntuneet erityisen hyviltä ja joita haluat vaalia jatkossakin? Tai onko elämässäsi aiemmin ollut jotain, joka on ajan saatossa unohtunut, mutta johon haluaisit taas suunnata energiaasi?

Kirjoitusharjoitusta voi käyttää myös mielekkäiden asioiden pohtimiseen:

  1. Voit kirjoittaa kaikesta sellaisesta, mikä on aiemmin tuonut iloa tai mielenrauhaa elämääsi. Anna ajatusten virrata vapaasti ja päätyä sanoiksi paperille. Voit kirjoittaa vaikka vain yksittäisiä sanoja tai listata asioita ranskalaisin viivoin. Millaisia asioita kirjoitit?
  2. Voit myös muistella tulevaisuuttasi. Kirjoita itsesi tulevaisuuteen sellaisessa tilanteessa, jossa arkesi tuntuu hyvältä. Mitä kaikkea siinä tapahtuu? Kenen kanssa vietät aikaasi? Millainen ympäristösi on?

Lue myös:

Muiden hyvä elämä ei välttämättä ole sitä sinulle

Kohti omannäköistä elämää (osa 2/2): Löydä vahvuutesi ja oma voimasi

Kohti omannäköistä elämää (osa 1/2): Karsi, rauhoita ja kirkasta johtotähti

Seuraa blogia Facebookissa

mielekäs arki

Lähteenä käytetty kirjaa Pennebaker & Smyth. Opening Up by Writing It Down. 

Kuva: Federico Respini

hyvinvointi stressi onnellisuus tyohyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *