Päästä irti liiallisesta miellyttämisestä

Haluat usein olla muille mieliksi ja joskus jopa niin paljon, että teet vastoin omaa tahtoasi. Saatat tehdä arjessasi tai elämässäsi valintoja sen mukaan, mitä muut ovat niistä mieltä. Et mielellään esitä omia mielipiteitäsi, jos ne ovat ristiriidassa muiden esittämien mielipiteiden kanssa. Saatat yrittää saavuttaa jotain, jota et välttämättä sisimmässäsi halua, mutta joka on yleisesti tai lähipiirissäsi hyväksyttävää.

Liiallinen hyväksynnän haku voi kertoa tunnelukosta

Me kaikki haluamme ja kaipaamme arvostusta ja hyväksyntää läheisiltämme ja etenkin tärkeinä pitämiltämme henkilöiltä. Jokainen saa voimaa kehuista ja arvostuksesta. Mutta silloin kun emme uskalla tuoda esille omia ajatuksiamme tai emme elä haluamallamme tavalla sen pelossa, että toiset ovat eri mieltä, hyväksynnän haku voi olla liiallista ja kertoa tunnelukosta.

Tunnelukot ovat lapsuudessa muodostuneita tapoja reagoida, tuntea ja ajatella. Tunnelukot syntyvät yleensä siten, että johonkin lapsen emotionaaliseen tarpeeseen ei ole pystytty tai haluttu vastata. Hyväksynnän haun tunnelukossa voi olla kyse siitä, että lapsena emotionaalisista perustarpeista yhteenkuuluvuus on jäänyt tavalla tai toisella täyttymättä. On kokenut itsensä yksinäiseksi, ei-tärkeäksi tai on jäänyt vaille jostain. Tämä voi tulla esille siten, että lapsena ei ole saanut kokea tarpeeksi syliä, kosketusta, läheisyyttä, hoivaa ja huolenpitoa. Tai ei ole tullut kuulluksi ja huomioiduksi tai kokenut tarpeeksi välittämistä ja hyväksyntää.

Tunnelukoista vapaudutaan kohtaamalla tunteet

Tunnelukot ovat usein niin automatisoituneita, että toimimme niiden mukaan lähes huomaamatta. Tämän takia tunnelukot edellyttävät tietoista tarkastelua ja pysähtymistä niiden äärelle. Tunnelukkojen takana on epämiellyttäviä tunteita, jonka vuoksi niiden työstäminen ei aina ole mukavaa. Mutta mitä vahvemmin tunnelukot ohjaavat tapaamme toimia, sitä todennäköisemmin käsittelemättömät tunteet tuovat tullessaan lisää ikäviä tunteita ja tilanteita.

Ikäviä tunteita ei kannata lakaista maton alle, ei myöskään tunnelukon synnyttämiä. Joskus tunnelukot voivat tulla esiin myös kehollisina kokemuksina, esimerkiksi jännityksenä jossain puolella kehoa.

Ajattele jotain tilannetta, jossa et miellytä toista, vaan tuot oman mielipiteesi esille. Tai kuvittele, että alat elää itsesi näköistä elämää ja kerrot siitä ihmiselle, joka ei kannata sellaista elämäntyyliä. Kun tunteet alkavat nousta pintaan, voit kokeilla seuraavaa:

  1. Pysähdy ja hengitä hetki.
  2. Tunnustele, miltä tunne tuntuu kehossasi.
  3. Anna tunteen olla ja salli sen aiheuttamat tuntemukset kehossa.
  4. Tunnetta ei tarvitse yrittää työntää pois tai kontrolloida millään tavoin.
  5. Jos tunne nousee vahvemmaksi, anna sen nousta.
  6. Jos itkettää, itke. Jos raivostuttaa, raivoa.
  7. Pysyttele tunteen kanssa niin kauan, kuin on tarpeellista.

Vanhemmalle voi myös kirjoittaa kirjeen, jota ei ikinä lähetetä. Kirjeeseen voi kirjoittaa, millä tavalla olisi toivonut vanhemman toimivan, mitä olisi vanhemmalta tarvinnut ja kaivannut.

Pikku hiljaa voi kokeilla, miltä käytännössä tuntuu esimerkiksi sanoa oma mielipiteensä, kieltäytyä jostain tai tehdä jokin asia tavalla, mikä sopii itselle parhaiten.

Kun hyväksynnän haun tunnelukko alkaa avautua, elämä tuntuu paljon mielekkäämmältä ja kaikin puolin paremmalta. Kuten Kimmo Takanen kirjoittaa, hyväksynnän haun tunnelukon avauduttua uskallat olla enemmän oma itsesi ja ohjaudut vähemmän toisten mielipiteiden tai arvostusten mukaan. Et anna toisten odotusten vaikuttaa liikaa ja teet ratkaisuja omien lähtökohtiesi pohjalta.

Tunnelukkotestin voi tehdä täällä.

Lue myös:

Miten tunnekokemukset voivat vaikuttaa terveyteen?

Lapsuuden tunnemuistot ja vihan tunteen ilmaiseminen

Tunnista tunnelukkosi ja lisää hyvinvointiasi

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

liika miellyttäminen

Lähde: Kimmo Takanen: Tunne lukkosi. Vapaudu tunteiden vallasta. 

Kuva: Eric Patnoudes

hyvinvointi mieli ihmissuhteet onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *