Liiallinen kontrollointi voi uuvuttaa

Ilse mittaa ja punnitsee tarkasti ainekset tehosoittimeen: proteiinijauheen, pinaatin, avokadon ja sellerin. Samalla hän muistaa illan treeniohjelman. Vuorossa on ylävartalon treeni. Ilse siirtyy peilin eteen ja tarkastelee käsivarsiensa muotoa. Niissä on kaaria, kokoa ja kiinteyttä. Ilse on tyytyväinen näkemäänsä, mutta väsynyt päivästä ja viikosta toiseen jatkuvaan tiukkaan kontrollointiin. Kukaan ei estä Ilseä toimimasta toisin, mutta hän ei uskalla päästää turvallisesta rutiinista irti. Mitä väsyneemmäksi Ilse itsensä kokee, sitä tiukemmin hän tarkkailee syömisiään ja pakottautuu treeneihin.

Tarve kontrollointiin

Liiallisen kontrolloinnin takaa voi löytyä useita syitä. Joskus taustalla on halu tulla hyväksytyksi ja ehkä ihailluksi virheettömien suoritusten avulla. Tällöin kontrollointia saattaa johtaa ajatus, että kun teen asiat juuri niin kuin ne pitää tehdä, täydellisesti, olen onnistunut. Jatkuva täydelliseen suoritukseen tähtäävä kontrollointi tekee arjesta helposti liiallisessa kurinalaisuudessaan stressaavaa.

Toisinaan syy pakottavaan kontrollointiin voi olla oman pahan olon tai haavoittuvuuden peittäminen. Jos ei tiedä, mitä vaikeille tunteille voisi tehdä tai niitä ei halua päästää mieleensä, on kontrollointi voinut muodostua yhdeksi keinoksi hallita vaikeita tunteita ja sysätä ne tietoisesta mielestä pois. Tällöin ulkoisten asioiden tiukka hallitseminen ja kontrollointi auttaa ikään kuin pitämään sisäisen kaaoksen ja ahdistuksen kurissa. Tämä keino ei toimi ikuisesti, vaan jossain vaiheessa sisällä vellova paha olo murtautuu kontrollin rakentaman kuoren läpi ja tekee itseään näkyväksi.

Joskus kontrollointi on muodostunut kuin vaivihkaa tavaksi toimia. Perheessä voi olla yksi joka mielestään tietää, miten eri asiat pitäisi parhaiten hoitaa. Hän kontrolloi sitä, että asiat tulevat hoidetuksi “oikein”. Muut ovat saattaneet vuosien saatossa alistua siihen, että yksi tietää parhaimman tavan toimia. Tällainen kontrollointi johtaa pahimmassa tapauksessa siihen, että kontrolloija tekee suurimman osan asioista muiden puolesta ja uuvuttaa itsensä liiallisella tehtävämäärällä.

Irti pakottavasta kontrolloinnista

Milloin kontrollointi sitten muuttuu liialliseksi? Silloin, kun se alkaa näkymään pahoinvointina. Tai silloin, kun kontrollointi tuo stressiä, ahdistusta, uuvuttaa tai kun kontrolloimalla jotain ulkoista asiaa yritetään paikata sisäistä pahaa oloa. Kun pää kainalossakin pakottaa itsensä huolehtimaan kaikesta siitä, mitä kulloinkin kontrolloi. Ja silloin, kun elämän eteen tuomat arkiset sattumat ja tapahtumat sekoittavat etukäteen tiukasti suunnitellun niin, että se aiheuttaa suhteettoman suuren epätoivon ja ahdistuksen.

Liiallisesta kontrolloinnista voi päästä irti. Alla on joitain keinoja, joita voi kokeilla liiallisesta kontrolloinnista irroittautumiseen:

1. Tunnista kontrollointi. 

Ensin on tunnistettava oma tarpeensa kontrolloimiseen. Mihin asiaan tai tekemiseen kontrollointi kohdistuu? Milloin kontrollointi alkoi? Lisääntyykö kontrolloinnin tarve joskus? Mitä silloin on tapahtunut? Millaisia tunteita kontrollointiin liittyy? Pystytkö löytämään syytä kontrolloinin taustalla?  Miltä tuntuisi, jos kontrollista päästäisi irti?

2. Altista itsesi pienin askelin. 

Tavasta kontrolloida liikaa voi opetella pois pienin askelin. Tällöin ikään kuin altistat itsesi sellaiselle toiminnalle, joka on päinvastaista kontrolloinnin kanssa. Jos esimerkiksi kontrolloit tiukasti kodin siisteyttä, voit kokeilla jättää jonkun pienen asian siistimättä. Jos olet vaatinut itseltäsi aina täydellistä suoritusta, kokeile jossain vähemmän merkityksellisessä asiassa jättää lopullinen hiominen ja päästä siitä irti ennen kuin se tuntuu täysin virheettömältä.

3. Kerro tarvittaessa muille. 

Jos kontrollointiin liittyy muita ihmisiä, heille on hyvä kertoa, että yrität päästä tavastasi irti. Tällöin he voivat myös ymmärtää muutoksen käytöksessäsi. Jos olet aina päättänyt ja tehnyt tietyt asiat muiden puolesta, muut odottavat sinun toimivan niin, kunnes heille toisin kerrotaan. Parhaimmassa tapauksessa muut voivat olla tukena muutoksessasi.

4. Hakeudu tarvittaessa terapiaan. 

Joskus tiukan ja pakottavan kontrolloinnin taustalla voi olla jokin henkinen trauma tai vuosikausia piilotetut vaikeat tunteet. Jos epäilet tällaista tai jos kontrollointi on niin voimakasta, että se häiritsee päivittäistä elämääsi ja siitä tuntuu olevan mahdotonta irroittautua omin voimin, kannattaa hakeutua terapiaan.

Lue myös:

Huolehditko muiden hyvinvoinnista itsesi kustannuksella?

Menneisyyden varjot kannattaa kohdata

Huomaa tie uupumukseen ajoissa

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

liiallinen kontrollointi

Kuva: Nine Kopfer

hyvinvointi stressi mielenterveys
Kommentit (1)
  1. suuri ja loistava blogipalvelun. Olen todella haluan kiittää teitä, josta saimme paljon parempaa tietoa.

    My blog: Kulta Tiskiallas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *