Kiire tuottaa stressiä ja tarttuu

Ehkä elämässä vain on joskus paljon asioita yhtä aikaa ja sitten yhtäkkiä on kiire. Mutta jos kiire on jatkuvasti läsnä, haluanko todella elää sellaista arkea?

Kun saan itseni kiinni kiirehtimisestä, yritän pysähtyä ja miettiä, mikä kiireen on tuonut. Haluan purkaa kiireen atomeiksi niin että ymmärrän, mistä se syntyy ja miten siitä pääsee eroon.

Erilaisia kiireitä

Ennen ärsyynnyin sanonnasta, että kiire on vain pään sisässä. Ei se oikeastaan täysin pidäkään paikkaansa, vaikka siitä suuri osa on totta. On olemassa erilaisia kiireitä, eikä esimerkiksi sellainen kiire ole pään sisäistä, jossa toisen terveys tai henki on vaarassa.

On kuitenkin olemassa myös kiirettä, joka on syntynyt liian täyteen ahdetusta kalenterista, omista ajatuksista tai tarttunut toisilta kuin huomaamatta.

Ajatuksissa saattaa pyöriä lähes tauotta asioita, jotka tulisi tehdä. Samalla aivot voivat napsauttaa kiiremoodin päälle etenkin, jos on tottunut kiirehtimään. Jos mielessä pyörivää tehtävälistaa pysähtyy pohtimaan tarkemmin, saattaa huomata, että listalta voisi oikeastaan tipauttaa kolmasosan pois.

Erityisen kiusallista on huomata, jos kiire on syntynyt täysin omista valinnoista. On päättänyt tehdä kaikenlaisia asioita, kivojakin juttuja, mutta samalla on tukkinut kalenterin aamusta iltaan ja arkipäivästä vapaapäivään sellaiseksi, että tyhjiä rakoja ei ole, mutta kiire on.

Harva huomaa, että kiire on myös tartuntatauti. Toisen kiire tarttuu hyvin herkästi. Ainoa keino välttää tätä tarttuvaa tautia on pysytellä itse rauhallisena. Mutta se vaatii tarkkaavaisuutta ja harjoittelua, sillä ihmiset jäljittelevät automaattisesti toistensa eleitä ja liikkeitä.

Kiire on myrkkyä keholle ja mielelle

Kiire pitää stressijärjestelmäämme aktiivisena ja mielen levottomana ja ahdistuneena. Kiire synnyttää ärtymystä, kiukkua, jopa vihaa.

Kun kiire astuu ovesta sisään, luovuus lähtee samoilla saranoilla ulos. Siinä menevät myös läsnäolo ja mahdollisuus aitoon kohtaamiseen.

Aivotutkimukset, stressitutkimukset ja kaikenlaiset tutkimukset esittelevät vuoron perään, että kiire ei ole hyväksi. Se on yksi yleisimmistä stressiä aiheuttavista asioista. Silti kun katsoo ympärilleen, niin kiirettä ja kiirehdintää näkee aivan liikaa.

Pakoa turhasta kiireestä

Kun kiire tulee omista valinnoista tai liian suuresta määrästä tehtäviä, sen vähentämiseksi voi kysyä:

Mikä on olennaista

juuri nyt?

tänään?

tällä viikolla?

tänä vuonna?

Se mikä on olennaista, on jokaisen itse selvitettävä itselleen. Niin paljon olennaisia asioita ei voi olla, että ne eivät mahdu vuorokauden tunteihin. Olennaisen hahmottamisessa saattaa joskus auttaa Pareton periaate, jossa 80 % seurauksista johtuu 20 %:sta syistä:

Mitkä 20% omista aikaa vievistä tekemisistä ovat niin olennaisia, että ne tuovat 80% arjen mielekkyydestä ja hyvinvoinnista?

Kiire voi myös olla kiireen tuntua, jonka synnyttää ajatus, että nyt on kiirehdittävä. Vaikuttavia lääkkeitä kiireen tuntuun ja sitä kautta rytmin rauhoittamiseen ovat esimerkiksi luonnon tarkkailu ja meditointi. Jos hiljaisuudessa meditoiminen tuntuu hankalalta, YouTubessa on runsaasti ohjattuja meditaatioita, joita voi kokeilla. Kun kiireajatukset vähenevät mielestä, rauhallisuus ja levollisuus saavat tilaa.

Lue myös:

Silppu aiheuttaa stressiä ja kuormittaa aivoja

Mitä tehdä, kun keskittyminen on vaikeaa?

Kun pää on liian täynnä tehtäviä ja suunnitelmia

Seuraa blogia Facebookissa

kiire stressi

Kuva: JR Korpa

hyvinvointi mieli stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *