Ei kiitos. Kieltäytymisen taidosta

Oletko väsynyt arkeen, joka on aikataulutettu täyteen? Tuntuuko, että haluaisit välillä vain jättää kaiken ja paeta johonkin, jossa on rauhallista ja yksinkertaista?

Kun kaikkea on liikaa

Usein stressiä aiheuttaa se, että elämässä on liian paljon meneillään yhtä aikaa. Kaikkiin tapahtumiin ei voi itse vaikuttaa, mutta osa tehtävistä ja menoista ovat sellaisia, joista voimme halutessamme kieltäytyä.

Miksi emme sitten sano ei, jos tekemisiä on jo liian kanssa?

Syitä on useita. Helposti innostuva ihminen haluaa ehkä olla monessa mukana, ja itselle mieluisia tekemisiä on vaikea karsia. Liian täyteen ahdettu arki kuitenkin kuormittaa ja kuormitus voi näkyä myös ylivireytenä: teemme entistä enemmän ja nopeammin asioita aamusta iltaan. Jatkuva ylivireys johtaa jossain vaiheessa stressioireiden ilmaantumiseen. Yksi yleisimmistä ylivireyden seurauksista on nukahtamisvaikeudet tai yölliset heräilyt.

Jatkuvan tekemisen ja tehtävien haalimisen taustalla voi olla myös haitallisia skeemoja. Saatamme olla ylisuoriutujia ja piiskata itseämme jatkuvasti useiden tehtävien pariin. Tai käytämme aikaamme ja voimavarojamme yritykseen olla täydellisiä ja suoriutua usealla eri osa-alueella erittäin hyvin. Tekemisiä tulee helposti liikaa myös silloin, jos teemme jatkuvasti asioita muiden puolesta.

Mihin haluan ja voin käyttää aikaani?

Kun tekemisiä alkaa karsimaan ja uusista tekemisistä kieltäytymään, apuna voi toimia kysymys:

Mille asioille ajan antaminen tällä hetkellä on kaikkein tärkeintä ja merkityksellisintä?

Jos itselle tärkeät asiat ovat vielä kysymysmerkkejä, kannattaa järjestää rauhallinen pohdintahetki. Nyrkkisääntö on, että tärkeitä asioita tulee olla niin vähän, että arki ei tunnu jatkuvasti kiireiseltä tai kuormittavalta. Jos itse haalii itselleen jatkuvasti liikaa tekemistä tai tavoittelee täydellisyyttä, haitallisten skeemojen tunnistaminen ja työstäminen voi olla tarpeen.

Toisten ehdottamista tapahtumista ja tekemisistä kannattaa harjoitella kieltäytymään silloin, kun ne ruuhkauttavat liiaksi arkea tai ovat jotain sellaista, mihin ei aidosti edes halua osallistua. Kieltäytyminen vaatii aluksi harjoittelua, jos sitä ei ole tottunut tekemään.

“Kiitos kutsusta, mutta tällä kertaa en pääse osallistumaan.”

“Mielenkiintoinen ehdotus. Nyt ei kuitenkaan ole sopiva aika, ehkä palataan asiaan myöhemmin.”  

“Kuulostaa hyvälle, mutta itselläni ei ole siihen valitettavasti aikaa. Ehkä kannattaa kysyä X:ltä?”

“Auttaisin mielelläni, mutta juuri nyt en millään ehdi.”

Useassa asiantuntijatyössä yksi tärkeimmistä taidoista on keskittyä olennaisiin työtehtäviin, priorisoida ja karsia vähemmän tärkeitä rönsyjä pois. On hyvä muistaa, että palkkatyössä esihenkilö on viime kädessä vastuussa siitä, että työt pystyy tekemään työajalla.

Lue myös

Kehon ylivireystila ja fyysisiä oireita

Miten tunnistaa sairastuttava reippaus ja vaativuus?

Huolehditko muiden hyvinvoinnista itsesi kustannuksella?

Sinulla on oikeus olla jämäkkä

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

kieltäytymisen taito

Kuva: Aaron Burden

hyvinvointi stressi ihmissuhteet tyouupumus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *