Liiallinen vaativuus voi johtaa tyhjään suorittamiseen

Joskus voi olla vaikeaa erottaa tervettä kunnianhimoa liiallisesta vaativuudesta itseään kohtaan. Etenkin, jos on tottunut ponnistelemaan ja suoriutumaan tietyllä tasolla. Tervettä kunnianhimoa voisi olla itselle tärkeiden asioiden sinnikäs eteenpäin vieminen ja pyrkimys tehdä asiat hyvin. Liiallinen vaativuus taas näyttäytyy ankarana tehokkuutena: Koko ajan on saatava asioita aikaan, pitää olla ahkera ja reipas, ja rima on suoritusten suhteen korkealla. Muuten ei ole tyytyväinen itseensä.

Miksi vaadimme itseltämme liikaa?

Liiallisen vaativuuden takana voi Kimmo Takasen mukaan olla vaativuuden tunnelukko. Vaativuuden tunnelukko syntyy kasvuympäristössä, jossa lapsi kokee itsensä riittämättömäksi. Lapsella on luonnollinen tarve tulla kunnioitetuksi ja arvostetuksi. Kun nämä tarpeet eivät tyydyty, saattavat riittämättömyyden, osaamattomuuden ja arvottomuuden tunteet nousta keskeisiksi.

Vahva vaativuuden tunnelukko näkyy aikuisena jatkuvana suorittamisena. Liiallinen vaativuus nostaa paineita suoriutua asioista paremmin kuin hyvin, ja stressi tavoitteiden saavuttamisesta on usein läsnä.

Liiallinen vaativuus voi johtaa jatkuvaan uusien asioiden tavoitteluun ja tyytymättömyyteen. Vaativuus voi kohdistua esimerkiksi työsaavutuksiin, tavaraan, valtaan ja asemaan. Itseltään paljon vaativa ei välttämättä edes tiedosta ankaruuttaan itseään kohtaan. Jatkuva ponnistelu voi näkyä unettomuutena, paniikkikohtauksina, verenpaineen nousuna tai muina fyysisinä stressioireina. Keho voi käydä ylikierroksilla ja rento elämästä nauttiminen saa odottaa sitä, että on saavuttanut omat tavoitteensa. Tavoitetta seuraa kuitenkin välittömästi uusi haaste, eikä onnistuneiden tavoitteiden nauttimiselle ole sijaa.

Irti vaativuuden tunnelukosta

Kuten kaikkien muidenkin uskomusten kanssa, myös liiallisesta vaativuudesta irti päästäminen edellyttää tietoisuutta omista ajattelu- ja toimintatavoistaan. Suorittamisesta voi olla pelottavaakin luopua, sillä sitä pitää yllä ajatus: en kelpaa ilman suorituksia. Suorittaja voi siis – ainakin alitajuisesti – pelätä sitä, että päästämällä irti ja hidastamalla tahtia hän ei enää kelpaa muiden silmissä.

Vaativuuden taakkaa kannattaa yrittää vähentää pienin palasin, askel kerrallaan. Pikku hiljaa rimaa laskemalla voi huomata, että ankarasta tehokkuudesta hellittäminen ei johda mihinkään pahaan. Päinvastoin, elämään alkaa tulemaan enemmän rentoutta ja vähemmän stressiä ja syyllisyyttä tekemättömistä asioista. Kun täydellisyyden tavoittelun sijaan sietää enemmän rosoja ja epätäydellisyyttä, pystyy hyväksymään niitä enemmän myös ympärillä olevissa ihmisissä.

Takanen on tehnyt muistutuskortin vaativuuden tunnelukkoon. Tässä siitä pieni katkelma:

Vaativuuden tunnelukko saa minut liioittelemaan sitä, mihin kaikkeen minun pitäisi pystyä.  Tunnen itseni arvottomaksi, riittämättömäksi ja toivottomaksi, koska olen väsynyt, enkä jaksa tehdä asioita, joita minun pitää mielestäni tehdä. Uskon virheellisesti, että olen arvokas vain, jos olen vahva.

Vaikka minusta tuntuu, että minun pitää ponnistella entistä enemmän ja yrittää entistä enemmän jaksaa, voin sen sijaan yrittää olla itseäni kohtaan lempeämpi ja armollisempi. Olen saanut paljon asioita aikaiseksi, asioita joista voin olla ylpeä. Minun ei tarvitse vaatia itseltäni mahdottomia. Aion oppia, että elämä on elämisen arvoista ilman jatkuvaa painetta ja suorittamista.

Vaativuuden tunnelukosta päästäkseen ei tarvitse korjata itsessään mitään. On vain murtauduttava ulos suorittamisen kuplasta pieni palanen kerrallaan luottaen samalla siihen, että kuplan ulkopuolella hengittäminen on kevyempää.

Sillä meillä on oikeus

  • tehdä virheitä ja olla epätäydellisiä,
  • olla tietämättä kaikkea,
  • olla oma itsemme,
  • levätä ja rentoutua,
  • leikkiä ja pitää hauskaa.

irti suorittamisesta

Lue myös:

Tunnista tunnelukkosi ja lisää hyvinvointiasi. 

Lähteet:

Takanen, Tunne lukkosi.

Takanen, Murra tunnelukkosi.

Kuva: Aaron Burden

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *