Kehitä introvertin vahvuuksiasi

Tänä syksynä lukemaan oppinut poikani luki ääneen pöydälle jättämäni kirjan nimen. Kun hän hitaasti ja painokkaasti tavasi kirjan otsikon, tunsin vahvuutta. Ennen kuin palaan kirjan nimeen, kerron ensin eräästä luokkakaveristani. Olin pojan kanssa ala- ja yläkoulussa samalla luokalla. Hän oli hiljainen ja ujo lapsi, kuten minäkin. Mitä tulee muistikuviini, hän oli syrjäänvetäytyvä ja vietti aikaa omissa oloissaan.

Nykyään hän kirjoittaa ammatikseen. Kun ensimmäisen kerran aikuisena luin luokkakaverini kirjoittamia tekstejä, olin innoissani kahdesta asiasta: Siitä, että hän oli löytänyt itselleen sopivan tavan tuoda omaa ääntään ja luovuuttaan esille ja siitä, että hän oli niin älyttömän taitava kirjoittaja. Jos saisin itselleni edes murto-osan siitä taidosta kirjoittaa tekstiä, olisin iloinen.

Luokkakaverini on hyvä esimerkki siitä, että introvertin ihmisen on löydettävä luontainen tapa ilmaista itseään puhjetakseen täyteen loistoon. Kun on tottunut aina olemaan hiljaa ja jättämään omat ajatukset piiloon, voi tuntua suorastaan kiusalliselta ajatella tekevänsä toisin. Jos joku olisi nuorelle minulle kertonut, että kirjoitan aikuisena julkisesti ajatuksiani, olisin todennäköisesti henkäissyt Marlin helmeilevät omenaviinit väärään kurkkuun.

Kannattaako kehittää vahvuuksiaan vai heikkouksiaan?

Kannatan ehdottomasti sitä, että itsensä kehittämisen aloittaa omista vahvuuksistaan. Miksi ihmeessä taistelisi ja yrittäisi ensin olla hyvä sellaisessa, mikä on omaa luontaista itseä vastaan? Tämä ajatus voi introverttiyteen taipuvalta helposti unohtua, koska nykyinen länsimainen elämänmeno ei varsinaisesti kannusta introverttipiirteiden esille tuomista. Sen huomaa jo työnhakuilmoituksia lukemalla. Uskon kuitenkin vakaasti, että introvertti voi omia vahvuuksiaan kehittämällä loistaa ja löytää itselleen sopivan paikan tässäkin ajassa.

Sylvia Löhken on kirjoittanut kymmenestä introverttien vahvuudesta. Tämä ei tarkoita sitä, että jokaiselta introvertilta löytyy kaikki nämä vahvuudet tai että ekstroverteilla ei näitä vahvuuksia olisi. Lista voi joka tapauksessa auttaa hahmottamaan, mitkä introverttien yleisistä vahvuuksista osuu nappiin omalla kohdalla.

1.Varovaisuus

Etenet todennäköisesti varovaisesti ja harkiten, ja ajattelet mielellään asioita, ennen kuin puhut niistä ääneen.

2. Paneutuminen

Työstät kokemuksiasi pohdiskelemalla, pyrit merkitykselliseen ja syvälliseen vuorovaikutukseen ennemmin, kuin kevyeen small talk jutusteluun.

3. Keskittyminen

Pystyt syventymään ja uppoutumaan yhteen asiaan pitkään, jos saat toimia häiriöttä.

4. Kuuntelutaito

Maltat kuunnella keskustelukumppanisi ajatuksia, ja rakentaa keskustelua kuunneltuasi toista.

5. Rauhallisuus

Introvertin keskittyneisyys ja ajatusten selkeys saavat voimansa rauhallisuudesta.

6. Analyyttinen ajattelu

Olet hyvä hahmottamaan ja jäsentelemään monimutkaisia rakenteita ja tuomaan niistä esiin eri näkökulmia.

7. Riippumattomuus

Sinulla on kyky toimia itsenäisesti. Riippumattomuus tarkoittaa omien näkemysten mukaista elämäntapaa ja kykyä siirtää tarpeen vaatiessa omat toiveet sivuun.

8. Sinnikkyys

Kun haluat saavuttaa jotakin, paneudut asiaan pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti.

9. Kirjoittaminen 

Puhumisen sijaan sinulle on luontaisempaa ja mieluisampaa ilmaista itseäsi tekstin kautta.

10. Myötäelämiskyky

Pystyt eläytymään keskustelukumppanisi tilanteeseen. Saatat vältellä ristiriitoja ja olet valmis tekemään kompromisseja.

Mitkä kaikki vahvuudet sinun kohdallasi ovat totta? Valitse vaikka kolme osuvinta ja pohdi, miten voisit kehittää niitä työssäsi ja vapaa-ajallasi.

Introvertti ei voi hyvin, jos hänen pitää toimia jatkuvasti kuin ekstrovertti (ja toisinpäin). Lisäksi introvertit piirteet, niin kuin mitkä tahansa luonteenpiirteet, vahvistuvat väsyneenä ja stressaavissa elämäntilanteissa. Sen takia on hyvä muistaa, että jos elämässä on jo muutenkin kuormitustekijöitä, niitä ei kannata enää lisätä yrittämällä olla jotain muuta mitä on. Ole siis rohkeasti oma introvertti itsesi ja loista omien vahvuuksiesi kautta!

Minua elokuvan tekemisessä kiehtoo kommunikaatio. Se kankaan ja penkin välissä oleva yhteys, joka syntyy tai ei synny. Se on minun tapani päästä jakamaan jotakin omasta introvertista mielestäni. (Antti Heikki Pesonen, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja)

Ai niin, mikä oli sen kirjan nimi, jonka poikani hitaasti mutta varmasti tavasi? Hiljaisissa on voimaa. 

Lue myös:

Introvertti, käytä piirteitäsi vahvuutena

introvertti vahvuudet

Lähteet: 

Löhken. Hiljaisissa on voimaa.

Toiviainen & Salmi. 12 tarinaa kirjoittamisesta. 

Kuva: Patrick Hendry

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *