Introvertti, etsi oma polkusi työelämässä

Vaikka joku saattaa tietää jo varhain haluavansa tiettyyn ammattiin ja nauttii siinä työskentelystä läpi elämän, monelle meistä polku itselle soveltuvaan ja mielekkääseen työhön on paljon monisyisempi. Sitä ennen on ehkä kokeiltava useita erilaisia työnkuvia, työskentelytapoja ja työympäristöjä.

Edistä itsellesi tärkeitä asioita

Mielekkääseen työhön päätyminen voi olla sekoitus sattumaa, tietoista pyrkimystä ja oikeaa ajoitusta. Sattumalle ja usein ajoituksellekaan ei mahda mitään, mutta sen sijaan tavoitteita ja energiaa voi suunnata itseä kiinnostaviin asioihin.

Vuosien päästä saattaa huomata, että jostain kiinnostuksen kohteesta on ollut yllättävää hyötyä mielekkään työn löytymisen kannalta. On turhaa tuhlata aikaansa pohtimalla, mikä näyttäisi CV:ssä hyvältä tai tehdä aina sitä, mitä useat muut tekevät tai mikä on yleisen odotuksen mukaista.

Oli sitten etsimässä työtä tai keskustelemassa työnkuvasta nykyisessä työssä, olemalla avoimesti oma itsensä ja tuomalla esille vahvuuksiaan ja toiveitaan työn suhteen voi parhaimmassa tapauksessa päätyä juuri sinne minne haluaakin.

Millaisessa työssä pystyisit parhaimpaasi?

Introverttina kiinnitän huomiota tiettyihin elementteihin työssä ja pyrin edistämään niitä. Esimerkiksi:

1. Aikaa ajatella ja prosessoida asioita

Työhyvinvointini kannalta on tärkeää, että työni ei ole pelkkää nopeaa reagointia, vaan aikaa on myös ajatteluun ja asioiden prosessointiin.

Filosofi Frank Martela visioi Yle Uutisten tulevaisuuden työelämään liittyvässä artikkelissa, että tulevaisuudessa työ vaatii yhä enemmän luovaa ja kriittistä ajattelua tai laadukasta inhimillistä vuorovaikutusta. Niitä ei voi tehdä kiireessä tai ohimennen pintapuolisesti, vaan ne edellyttävät hitaampaa prosessointia ja syventymistä, aikaa pysähtyä ajattelemaan ja kuuntelemaan.

2. Kirjallinen ilmaisu

Työelämän varrella olen huomannut, että kirjallinen ilmaisu on itselleni luontevaa ja se on myös alue, josta todella pidän ja jossa haluan kehittyä. Tämä puoli itsessäni ei tullut esille, kun olin lapsi tai nuori. En kirjoittanut koulussa eeppisiä tai edes hyviä aineita enkä lukenut lähiökirjastosta kaikkea mahdollista läpi. Osin sattumien seurauksena ja kokeilemalla huomasin, että kirjoittaminen sopii itselleni.

3. Keskustelu

Yksi yleisimmistä ja oudoimmista väärinkäsityksistä introvertteihin liittyen on, että he eivät pidä ihmisistä tai vuorovaikutuksesta. Introvertit eivät ehkä pidä samanlaisesta tavasta olla vuorovaikutuksessa kuin ekstrovertit, mutta se ei tee introverteista ihmisiä tai keskusteluja inhoavia.

Rakastan keskustelemista ja ajatusten rakentelua kahden kesken tai hyvin pienessä ryhmässä. Erilaisista keskusteluista esimerkiksi kollegan tai asiakkaan kanssa on kertynyt useita hyviä kokemuksia vuosien varrella.

4. Työympäristö ja työskentelytavat 

Työympäristö ja tavat tehdä työtä ovat nykyään asioita, joihin kiinnitän erityisesti huomiota. Tiedän, että työskentelen parhaiten itsenäisesti ja kun haluan keskittyä, ympärilläni ei voi olla härdelli tai jatkuvia keskeytyksiä.

Lisäksi sellainen työkulttuuri, jossa rehottavat kovat arvot, käskytys ja mikromanagerointi tai jossa aikaa ja energiaa tuhraantuu jatkuvasti epäolennaisiin asioihin, eivät houkuttele.

Lue myös:

Mistä tietää, että on introvertti?

Introvertti, luo itsellesi sopiva arki

Introvertin vastavoima kiireelle ja kovalle tahdille

Millainen voisi olla inhimillinen työelämä?

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

Kuva: Unsplash

hyvinvointi stressi tyohyvinvointi tyouupumus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *