Introvertti, huolehdi mielesi hyvinvoinnista

Introvertti pitää ihmisten kanssa seurustelusta, mutta saattaa väsyä juhlissa, joissa keskustelun tyyli on pinnallinen small talk. Hänelle palautuminen työviikosta voi tarkoittaa itsekseen oloa ja omissa askareissaan puuhastelua tai mielenkiintoista keskustelua hyvän ystävän seurassa. Mitä kiireisempi tai sosiaalisempi viikko on ollut, sitä todennäköisemmin introvertti haluaa latautua omien ajatusten parissa. 

Introvertille yleisiä piirteitä

Introvertin ja ekstrovertin suurin ero tulee siitä, että ekstrovertti saa energiaa ulkoisista ärsykkeistä, kuten muiden ihmisten kanssa aikaa viettämällä, kun taas introvertti latautuu itsekseen omien ajatustensa kanssa. Edelleen törmää kirjoituksiin, joissa introvertteja saatetaan kuvata sosiaalisesti taitamattomiksi, ja ekstroverttien kohdalle vedetään yhtäläisyysmerkit hyvien sosiaalisten taitojen kanssa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sekä ekstrovertit että introvertit voivat olla sosiaalisilta taidoiltaan hyviä tai kehnoja.

Introversion ja ekstroversion voi ajatella jatkumolle, jossa toisessa päässä on runsaasti introversion piirteitä ja toisessa päässä ekstroversion. Useimmat ihmiset sijoittuvat lähelle janan keskikohtaa ja tunnistavat itsessään sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä. Osa tunnistaa itsessään kuitenkin selvästi introvertille tavallisia piirteitä:

  • Pitää itsenäisestä työstä. Pystyy toimimaan pitkiäkin aikoja yksin kaipaamatta muiden seuraa.
  • Huomioi yksityiskohdat ja arvostaa laatua.
  • Haluaa analysoida ja pohtia asioita.
  • Viihtyy yksin. Sosiaalinen tarve ei ole kovin suuri.
  • Taitava kuuntelemaan. Keskusteluissa panee merkille paitsi sen mitä sanotaan, myös sen, mitä oikeasti tarkoitetaan.
  • Haluaa ajatella ennen kuin avaa suunsa.
  • Itsenäinen. Trendit ei juurikaan vaikuta.

On hyvä muistaa, että ei ole olemassa kahta samanlaista introverttia, sillä persoonallisuuteemme vaikuttaa myös muut temperamenttipiirteet ja kasvuympäristömme.

Introverttina seurallisuutta arvostavassa ympäristössä

Seurallisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta arvostavassa ympäristössä introvertin kannattaa olla tietoinen omista piirteistään ja huolehdittava rajoistaan. Alla viisi ehdotusta, jotka voivat lisätä introvertin hyvinvointia:

1. Kalenteroi omaa aikaa

Introvertit lataavat akkujaan yleensä parhaiten omissa oloissaan. Jatkuva sosiaalinen kanssakäyminen käy introvertille raskaaksi, jos vastapainoksi ei ole tarpeeksi aikaa olla itsekseen. Mikä sitten on tarpeeksi, on tietenkin yksilöllistä. Oleellista kuitenkin on, että saa säännöllisesti olla yksin.

2. Aseta rajasi

Mieti tarkkaan, mihin asioihin tai tilanteisiin haluat lähteä mukaan. Jos jokin tapahtuma kuluttaa energiaasi, onko se sen arvoinen? Onko se aivan pakollinen meno? Kieltäytymiseen ei välttämättä tarvita pitkiä perusteluja. Voit sanoa, että ei kiitos. Omat rajat voi vetää jämäkästi ja ystävällisesti. 

3. Käytä introvertin vahvuuksiasi

Introvertille ominaiset piirteet kannattaa valjastaa vahvuudeksi. Olet ehkä hyvä kuuntelemaan ja tarkkailemaan, ja tekemään tarkkoja huomioita. Olet todennäkoisesti hyvä itsenäisessä työskentelyssä ja uppoudut helposti mielenkiinnon kohteisiisi. Miten voisit käyttää vahvuuksia hyväksesi?

4. Panosta ihmissuhteiden laatuun

Introvertin ei kannata harmitella sitä, että hänellä ei ole isoa ystäväporukkaa, johon kuuluisi tai että Facebookista ei löydy satoja kavereita. Ihmissuhteiden määrällä ei ole hyvinvoinnin kannalta väliä. Sen sijaan tärkeää on, että on joku ihminen, kenen puoleen kääntyä elämän iloissa ja suruissa. Ihmissuhteen laatu on hyvä, kun kummatkin osapuolet voivat tuoda kohtaamiseen aidosti itselle tärkeitä asioita.

5. Kerro rehellisesti mitä toivot

Työpaikalla ja ihmissuhteissa kannattaa mahdollisimman rehellisesti kertoa omista tarpeistaan, toivomuksistaan ja vahvuuksistaan. Se että olemme kaikki erilaisia omine tarpeinemme ja vahvuuksinemme, on ehdottomasti rikkaus, joka kannattaa kääntää hyödyksi.

Lue myös:

Introvertin herkkyys ja ihannetila

Omien rajojen vetäminen tukee hyvinvointia

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

introvertti piirteet

Kuva: Sasha Freemind

hyvinvointi mieli tyohyvinvointi ihmissuhteet
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *