Introvertti, käytä piirteitäsi vahvuutena!

Muistan kuinka vuosia sitten katselin ystävääni juhlissa. Hän suorastaan loisti tyytyväisyydestä ja innostuksesta samalla, kun avasi keskusteluja eri ihmisten kanssa. Mietin silloin, että haluaisin olla samanlainen. Että olisin kaikkien ihmisten, myös tuntemattomien, seurassa puhelias ja lähestyisin heitä luontevasti ja rennosti.

Vasta myöhemmin ymmärsin, että minut ja ystäväni erottaa eräs piirre. Hän on ulospäinsuuntautunut ekstrovertti ja minä sisäänpäinsuuntautunut introvertti. Ystäväni suorastaan herää eloon, kun hänen ympärillään on paljon ihmisiä. Minä puolestani viihdyn hyvin yksinkin ja nautin eniten tilanteista, jossa saan käydä syvällisempää keskustelua yhden tai parin ihmisen kanssa. Onneksi myös ymmärsin, että minun ei tarvitse olla samanlainen kuin ystäväni.

Miltä näyttää introvertin elämä?

Olen aina viihtynyt olikein hyvin omissa ajatuksissani ja maailmoissani. Kun ekstrovertti haluaisi seuraa pitkälle junamatkalle, niin minä taas nautin junamatkoista, joissa saan katsella ikkunasta ulos omiin ajatuksiini vajoten ja välillä kirjaa lukien.

Introvertin olemuksestani kertoo ehkä sekin, että vaikka pinnan alla kuohuisi innostusta tai muita suuria tunteita, en välttämättä näytä niitä kovin herkästi. Jos olen vaikka luennolla, jonka aihe saa itseni syttymään, saatan näyttää ulospäin siltä, kuin mitään tunteita ei liikahtaisi. Tämä johtunee osittain siitä, että uppoudun ja keskityn täysin mielenkiintoiseen asiaan.

Pidän siitä, että saan tehdä töitä itsenäisesti. Silloin saan aikaa ajatella ja pohtia ilman, että joku odottaisi vieressä. Olen myös huomannut, että tarvitsen aikaa järjestää ajatukset päässäni, ennen kuin otan kantaa johonkin minulle uuteen asiaan.

Rakastan huumoria ja pidän itseäni huumorintajuisena. Mutta tekopirteä iloittelu ja hassunhauskat riekkumiset eivät vetoa minuun.

Parikymppinen minä meni tilanteisiin muiden mukana ja teki päätöksiä paljolti sen mukaan, mitä muut ajattelevat. Nyt kun tunnen itseni paremmin, tiedän, mitkä asiat tuovat minulle oikeasti syyvyyttä ja tyytyväisyyttä elämään. Ja teen myös valintoja sen mukaan.

Introverttien vahvuuksia

Saamme introvertit tai ekstrovertit piirteemme jo synnyinlahjana. Ja todellakin lahjana, sillä kumpaakin piirrettä voi käyttää myös vahvuutena elämässä. Introvertilla voi olla tällaisena aikana hieman haastavampaa etsiä omille piirteilleen sopivaa ympäristöä, kun kaikenlaista esillä olemista ja sosiaalisuutta pidetään niin hyvänä ja tavoiteltavana. Mutta silti täysin mahdollista.

Introvertit ovat tietysti yksilöitä omine piirteineen, mutta tiettyjä samoja piirteitä löytyy useimmista introverteista. Tässä kolme introverttia piirrettä, jotka kannattaa ehdottomasti valjastaa vahvuudeksi:

1.Itsenäisyys.

Introvertti viihtyy myös omissa oloissaan ja sosiaalisuuden tarve on pienempi kuin ekstrovertilla. Esimerkiksi itsenäinen työskentely on introvertille helppoa. Pidän siitä, että saan päättää, kuinka aikataulutan työni, millä tavoin työni käytännössä teen ja että minulla on oma rauha tehdä työtäni. Itsenäisyys ei tarkoita sitä, että en viihtyisi muiden seurassa tai että en haluaisi palautetta kollegoilta.

2. Keskittyminen.

Introvertit pystyvät keskittymään pitkään tiettyyn tehtävään. Uppoudumme tekemiseen niin, että ajantaju ja joskus jopa perustarpeet unohtuvat. Itsellänikin on tästä kokemusta. On kertoja, kun en ole miltei vessassa malttanut käydä, kun olen ollut täysin syventyneenä jonkin asian tekemiseen. Vaikka pidän erittäin tarkkaa huolta säännöllisestä syömisestä, niin joskus jopa nälän tunteeni on kadonnut, kun olen ollut niin uppoutuneena tehtävään. Tosin myös introvertin keskittyminen sakkaa, jos elämässä on liikaa hulinaa tai stressiä. 

3. Pohdiskelu.

Introvertit viihtyvät hyvin omissa ajatuksissaan. Olen niin kauan kuin muistan tykännyt pohtia ja ajatella asioita. En tee ainakaan isoja päätöksiä tuosta vain heittämällä, vaan haluan aikaa mietiskellä niitä omassa rauhassani. Pohdiskelen muutenkin erilaisia asioita päässäni, ennen kuin kerron niistä muille. Tykkään myös siitä, että saan pohtia yhdessä toisen ihmisen kanssa jotain mielenkiintoista asiaa.

Introvertit harvoin ovat suuna päänä ensimmäisenä avaamassa keskusteluja. Tämän vuoksi introverteilla voi olla helpompaa keskittyä kuuntelemaan toisia. Ja se on ehdottomasti tällaisena yksilökeskeisenä aikana iso vahvuus.

Elämä helpottuu huomattavasti, kun hyväksyy omat synnynnäiset piirteensä. On aivan turha taistella omaa biologiaansa vastaan. Ja mitä tulee juhliin, niin en missään nimessä halua käyttäytyä kuin moukka, joka kyräilee yksin verhoutuen seinätapettiin. Mutta seurapiirijuttelijaa minusta ei saa tekemälläkään. Onneksi voin olla iloinen ja ylpeä siitä, että jos juhlissa avautuu tilaisuus kunnon keskustelulle, tiedän, että keskustelukumppanini saa laadukasta seuraa.

Vaikka tunnistan omat introvertit piirteeni, en ajattele, että ”koska olen introvertti, en voi tehdä sitä tai tätä”. Ennemminkin tiedän, mitkä asiat edellyttävät hieman enemmän energiaa, keskittymistä tai valmistautumista. Linus Jonkmanin kirjassa Introvertit Lukas kuvaa itseään näin:

Olen tuntenut itseni vääränlaiseksi koko elämäni pääasiassa siksi, että olen introvertti. Olen luullut, että minun on pakko viihtyä juhlissa, hakeutua jatkuvasti ihmisten pariin ja osata rupatella niitä näitä. Ja kun olen kerta toisensa jälkeen epäonnistunut sellaisessa, itsetuntoni ja -luottamukseni on heikentynyt entisestään.

Ristiriitaista kyllä, olen osannut käyttäytyä huomattavasti ekstrovertimmin sen jälkeen, kun oivalsin olevani introvertti. Osittain se johtuu siitä, että osaan nyt suunnitella ekstrovertit ekskursioni niin, etteivät ne uuvuta minua liikaa. Osittain taas syy on se, että olen ylpeä ja saan turvaa siitä mikä olen, mikä kohentaa itseluottamustani ja itsetuntoani.

Lue myös:

Introvertti haluaa aikaa yksinoloon

K&T artikkeli: Oletko introvertti? Lue kuinka pärjäät työelämässä.

introvertin vahvuudet

Kuva: Anatol Lem

Kommentit (2)
  1. Kehitä introvertin vahvuuksiasi
    5.1.2018, 07:40

    […] Introvertti, käytä piirteitäsi vahvuutena […]

  2. Introvertin herkkyys ja ihannetila
    30.3.2018, 21:40

    […] Introvertti, käytä piirteitäsi vahvuutena! […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *