Turvallinen ilmapiiri tukee hyvinvointia

Aistit ilmassa painostavaa hiljaisuutta. Tunnet, että mikä tahansa lause voi saada kytevän pommin räjähtämään. Suojellaksesi itseäsi taistelulta, päätät olla hiljaa. Näin vältät räjähdyksen, mutta vastineeksi kehosi on jännittynyt ja kaikki aistisi ovat jatkuvasti valppaana. Olet valmiustilassa taistelemaan tai pakenemaan.

Huono ilmapiiri on turvaton

Ilmapiirillä tarkoitan sitä tunneviestintää, jota me ihmiset ympärillemme viestitämme. Tunneviestimme kulkevat osittain sanattomasti eleiden ja ilmeiden välityksellä, mutta myös ääneen sanottuna. Edellä kuvatussa esimerkissä turvattoman tuntuinen ilmapiiri muodostuu puhumattomuudesta ja kehonkielestä, mutta turvattoman ilmapiirin voi aiheuttaa myös suora arvostelu tai vihamielinen verbaalinen viestintä.

Turvaton ilmapiiri voi olla monella tapaa turvaton. Se voi olla pelottava, ahdistava, jännittävä, arvosteleva. Kun ilmapiiri on turvaton, meidän tunnereaktiomme on todennäköisesti: taistele, pakene tai lamaannu. Kehomme ja mielemme on jatkuvassa valmiudessa hälyttämään vaarasta. Jos joudumme päivästä toiseen oleilemaan turvattomassa ilmapiirissä, keho on hyvin usein stressitilassa, ja mieli joutuu koville.

Me kaikki voimme huonosti turvattomassa ilmapiirissä, mutta herkälle ihmiselle ja etenkin lapselle turvaton ilmapiiri on myrkkyä. Herkän keho ja mieli reagoivat huonoon ilmapiiriin voimakkaasti, sillä herkkä tunnistaa tunneilmaston nyanssit helpommin. Pitkän aikaa turvattomassa ilmapiirissä elänyt herkkä ihminen saattaa myöhemmin reagoida yliherkästi tilanteissa, jotka ovat täysin turvallisia. Lapsella taas ei ole mahdollisuutta valita, millaisessa ilmapiirissä hän elää.

Turvallinen ilmapiiri on paras kasvualusta

Millainen sitten on turvallinen, hyvä ilmapiiri? Ainakin sellainen, että siinä voi hengittää vapaasti, eikä tarvitse jännittää sanomisiaan tai tekemisiään kohtuuttomasti. Turvallisessa ilmapiirissä siedetään erilaisuutta, mutta ei huonoa käytöstä. Turvallinen ilmapiiri antaa tilaa niin kielteisille kuin myönteisille tunteille. Kielteisiä tunteita ei kuitenkaan tuoda esille aggressiivisesti tai piilo-aggressiivisesti (esim. mykkäkoulu).

Olemme jokainen vastuussa siitä, millaista tunneilmastoa ympärillemme rakennamme. Turvallinen ilmapiiri ei tarkoita sitä, että pitäisi aina hymyillä tai olla hyvällä tuulella. Kaikilla meillä on huonoja päiviä. Kuten sanottu, turvallisessa ilmapiirissa kaikki tunteet ovat sallittuja. Kiukun tai muun tunteen voi sanoa ääneen ilman, että valtaa koko tilan tunneilmastoa tai on vihainen ja arvosteleva toisia tilassa olevia kohtaan.

Oli kyse sitten lapsesta tai aikuisesta, turvallinen ilmapiiri on tietenkin paras kasvualusta. Kun koemme olevamme turvassa, myös psykologisesti, energiaamme ja kapasiteettiamme riittää kehittymiseen, ilonpitoon, oppimiseen ja leikkiin. Turvallisessa ilmapiirissä voimme näyttää oman aidon itsemme ilman, että joudumme torutuiksi, naurunalaisiksi tai kiusan kohteiksi.

Lue myös:

Tunteiden säätely vähentää stressiä

Herkälle ilmapiiri ja sanaton viestintä merkitsevät paljon

Seuraa blogia Facebookissa

huono ilmapiiri

Kuva: Irina Kostenich

hyvinvointi mieli ihmissuhteet stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *