Ihmissuhteiden laadulla on väliä

Olen tehnyt aikanaan kipeitä ratkaisuja ihmissuhteiden suhteen. En tiennyt silloin erityisherkkyydestäni mitään. Ainoa asia jonka tiesin oli, että sitä kuormitusta, jonka ihmissuhde aiheutti, en enää halunnut kokea. Kun läheinen suhde sitten katkesi, jouduin tietenkin työstämään asiaa vielä kauan sen jälkeen.

Nyt kun tarkastelen tätä katkennutta ihmissuhdetta, ymmärrän tapahtunutta vieläkin paremmin. Erityisherkkyyteni vaikutti osaltaan siihen, miksi ihmissuhde oli niin kuormittava kuin mitä se oli. Herkkyyteeni vuoksi pystyin lukemaan rivien välistä paljon enemmän, kuin mitä muut ihmiset tunsivat. Sillä, mitä toinen ihminen sanoo on merkitystä, mutta elekieli ja tunnelma ovat herkälle ratkaisevia. 

Tukevatko ihmissuhteesi sinua?

Ihmissuhdeasiat eivät ikinä ole yksinkertaisia eikä helppoja ratkaisuja yleensä ole olemassa. Joskus puntarointia on tehtävä kauan, kunnes paras ratkaisu löytyy.

Laadukkaan ihmissuhteen tunnistaa siitä, että siinä on hyvä olla ja mahdollisuus kasvaa ihmisenä. Saat olla oma itsesi, sinua kunnioitetaan, arvostetaan ja sinusta välitetään.

Alla olevan tehtävän avulla voi tarkastella tarkemmin omia ihmissuhteitaan:

  1. Piirrä paperille kolme ympyrää sisäkkäin.
  2. Kirjoita sisimmän ympyrän keskelle niiden ihmisten nimet, joiden kanssa olet kaikkein läheisimmin ja eniten tekemisissä.
  3. Kirjoita keskimmäiselle kehälle niiden ihmisten nimet, joiden kanssa olet jonkin verran tekemisissä.
  4. Kirjoita uloimmalle kehälle niiden ihmisten nimet, joita tapaat harvoin.
  5. Laita sitten jokaisen nimen perään merkki sen mukaan, millaiselta ihmissuhde sinusta tuntuu: plus = ihmissuhde, jossa on hyvä olla ja jossa on tilaa kasvaa, miinus = ihmissuhde, joka kuormittaa ja kutistaa, nolla = neutraali ihmissuhde

Kun olet kirjoittanut nimet ja merkit paperille, voit tarkastella, kuinka paljon annat aikaasi ja energiaasi negatiivisille ja positiivisille ihmissuhteille. Positiivisia ihmissuhteita saattaa löytyä myös uloimmalta kehältä ja vastaavasti negatiivisia suhteita voi olla sisimmässä tai keskimmäisessä kehässä. Mitä läheisimpiä negatiiviset suhteet ovat, sitä enemmän ne kuormittavat.

Tämän tehtävän tarkoitus ei ole kehottaa automaattisesti pyyhkimään negatiivisia ihmissuhteita pois elämästä. Sen sijaan itseltään kannattaa kysyä, voiko näitä ihmissuhteita parantaa mitenkään. Totuus kuitenkin on, että et voi muuttaa muita, kuin itseäsi. Jos oma toimintasi ei riitä parantamaan negatiivisesti värittyneitä suhteita, niin silloin tällaisista ihmissuhteista luopuminen voi olla kohdallaan. Joskus tilannetta saattaa helpottaa se, että negatiivisen suhteen saa siirrettyä sisimmästä ympyrästä uloimmalle kehälle, jolloin kuormittuminen vähenee jo huomattavasti.

Pidä omat rajasi

Jos ihmissuhde on kuormittava, kannattaa pohtia tarkemmin, mikä suhteessa hiertää tai mitkä asiat kuormittavat. Voihan olla, että tarkemmin ajateltuna ihmissuhteessa itsessään ei ole mitään vialla, mutta kuormitus tulee siitä, että toinen haluaisi enemmän aikaa yksinoloon kuin toinen. Tällainen oman rauhan kaipuu on introverteille hyvin tavallista.

Omat rajat on hyvä tehdä toiselle selväksi, ja omista tunteista ja tarpeista kannattaa puhua. Vaikka ihmissuhteiden tarkastelu ja puntarointi voi johtaa jopa välien katkeamiseen, hankalissa tapauksissa on lopulta ajateltava myös omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointia.

Herkistä lapsista käytetään joskus nimitystä orkidealapset. Tämä johtuu siitä, että herkkä temperamentti yhdistettynä kuormittavaan ympäristöön vaikuttaa herkän lapsen kehitykseen kielteisesti. Sitä vastoin suotuisat ja lapsen ominaispiirteet huomioon ottavat kasvuolosuhteet saavat herkän voimaan hyvin ja puhkeamaan kukkaan. Yhtä lailla sopiva ympäristö ja laadukkaat ihmissuhteet voivat saada herkän aikuisen kukoistamaan ja voimaan hyvin.

Lue myös:

Introvertti haluaa aikaa yksinoloon

Herkälle ilmapiiri ja sanaton viestintä merkitsevät paljon

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

erityisherkkyys ihmissuhteet

Kuva: Kai Oberhauser

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *