2. Valitse johtotähti ja konkreettiset askeleet

Kun olet pohtinut sitä mitä oikeasti haluat, on aika kääriä hihat ja lähteä toteuttamaan toivetta konkreettisesti. Muutos on aina energiaa ja usein myös aikaa vievää. Sen takia yhdellä kertaa ei kannata lähteä muuttamaan useita asioita.

Nyrkkisääntönä voisi pitää maksimissaan 1-3 toiveen asettamista kerrallaan. Toiveiden sopiva määrä riippuu myös siitä, kuinka suuria muutoksia ne vaativat ja kuinka paljon ne imevät energiaa ja aikaa.

Muutoksen tekemisessä tiukka tavoitehakuisuus ei aina ole se hedelmällisin tie. Ajatellaan esimerkiksi, että haluat vaihtaa alaa ja haluat työskennellä hyvinvoinvoinnin parissa. Asetat tiukan, rajatun tavoitteen, että viiden vuoden päästä teet tiettyä työtä. Viisi vuotta on kuitenkin pitkä aika, ja matkan varrella voit kohdata vaikka mitä mielenkiintoisia polkuja. Jos pidät vain tiukasti kiinni tavoitteestasi, voi olla, että menetät jotain mielekkäämpää. Saattaa myös olla, että tavoitteen saavutettuasi petyt siihen todellisuuteen, jonka kuvittelit tavoitteesi avulla saavan.

Tämän takia ehdotan, että tarkkaan rajattujen tavoitteiden sijaan valitset suunnan, johtotähden, jota seurata. Tällöin voit helpommin pitää mielen avoimena matkan ajan.

Johtotähden lisäksi sinun on päätettävä, mitä todella konkreettisia askeleita aiot ottaa muutoksen toteuttamiseksi. Se, että sinulla on vain johtotähti seuranasi, ei välttämättä auta sinua toimimaan toisin arjen tasolla. Siihen tarvitset niin pienet ja konkreettiset askeleet, että pystyt toteuttamaan niitä heti. Kun askeleet ovat tarpeeksi pieniä arjessa toteutettaviksi, saat helpommin kokemuksen muutoksen edistämisestä. Ja heti kun saat kokemuksen muutoksen edistämisestä ja aikaansaamisesta, motivoidut lisää.

Isokin muutos on siis oikeasti pienen pieniä päätöksiä, jotka teet joka päivä. Koska aivomme ovat tottuneet siihen, että teemme jonkin asian tietyllä tavalla, ohjaudumme lähes automaattisesti toimimaan kuten aina ennenkin. Kun olet tekemässä muutosta, olet samalla muuttamassa tapojasi toimia. Joskus valinta toimia toisin voi olla hyvin pienestä kiinni. Kun olet seuraavan kerran tilanteessa, jossa tiedät sisimmissäsi, että sinun tulisi muutoksen vuoksi toimia toisin, mutta olet silti päätymässä tunteiden tai automaattiohjauksen varaan, laske hitaasti viiteen.  Tässä ajassa ehdit valita toisin. Laske viiteen, ja päätä toimia toisin.

Tarkoitus ei ole, että muutos olisi tuskaa ja kärvistelyä päivästä toiseen. Sellaiset muutokset kuihtuvat hyvin nopeasti. Vaikka muutoksen tekeminen ei ole aina yhtä juhlaa ja edellyttää usein tahdonvoimaa ja periksiantamattomuutta, muutosmatkan on kuitenkin tuotettava myös iloa ja hyvää oloa. Sillä tavoin muutoksesta saa varmemmin pysyvän.

Kun aloitin kirjoittamaan Stressitohtori-blogia, muistan monet kerrat jolloin olisin viikonloppuna jäänyt mieluummin kotiin kuin lähtenyt kirjoittamaan. Mutta lähdin silti. Ja jokainen kerta, kun tulin kirjoittamasta, koin iloa ja tyytyväisyyttä.

Yhteenvetona:

  • Valitse johtotähti, suunta, jota kohti haluat kulkea.
  • Päätä mitä pieniä, konkreettisia tekoja aloitat tekemään heti, jotta kuljet suuntaasi kohti.
  • Kun olet arjen keskellä tekemässä valintoja, muista viiteen lasku, ja valitse se mitä sinun kannattaa muutoksen vuoksi tehdä.
  • Muutosmatkasta pitää voida myös nauttia.

Muistathan antaa muutoksellesi tarpeeksi aikaa!

elämänmuutos johtotähti

Kuva: Aaron Burden

hyvinvointi stressi mieli onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *