5. Luota itseesi! #Kohti hyvän mielen vuotta

Muutoksen tekemisessä luottamus itseen ja tekemiseensä on kaikki kaikessa. Jos et luota itseesi, muutostasi voi horjuttaa helposti vaikka ulkopuolelta tulevat kommentit tai pienet vastoinkäymiset. Sinun on itse uskottava sataprosenttisesti itseesi. Jos et usko, epäonnistumisen todennäköisyys on erittäin suuri.

Uskoa itseensä ja omaan pystyvyyteensä voi vahvistaa eri tavoin.

Yksi keino on pohtia aiempia onnistumisen kokemuksiaan tai selviytymistään tiukoista tilanteista. Olet selvinnyt tähän mennessä uskomattoman monesta ja onnistunut vaikka missä! Ei siis ole mitään syytä epäillä, ettetkö onnistuisi tälläkin kertaa.

Toisena keinona on tehdä itselleen elävältä tuntuva mielikuvaharjoitus. Meillä on uskomattoman vahvoja tietoisia ja alitajuisia uskomuksia siitä, miten emme muka voi saavuttaa tiettyjä asioita. Mielikuvaharjoitus on erittäin tehokas keino ohjelmoida itseään ja alitajuntaansa. Sulje silmäsi, ja kuvittele ja näe millaista on, kun elät toiveesi mukaista elämää. Tunne koko kehossasi, miltä sinusta silloin tuntuu. Ota päivittäiseksi rutiiniksi mielikuvaharjoituksen tekeminen. Muutama minuutti riittää.

Kolmas keino on ympäröidä itsensä kannustavilla ihmisillä (ja välttää negatiivisia). Kenenkään itseluottamus ei kestä pidemmän päälle sitä, että ympärillä olevat ihmiset epäilevät, lyttäävät ja ovat jatkuvasti negatiivisia muutokselle.

Fyysinen olemus ja tila vaikuttavat myös mieleesi ja itseluottamukseesi. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin seisomaan kaksi minuuttia hartiat kumarassa. Tämän jälkeen heidät lähetettiin työhaastatteluun. Seuraavassa vaiheessa samoja henkilöitä pyydettiin seisomaan suorassa ja tarkkaavaisina. Voit varmaan arvata, kumpi tapa kantaa kehoa johti itsevarmempaan toimintaan. Voit itsekin kokeilla, millä tavalla mielialasi muuttuu, kun muutat fysiologista tilaasi. Istu lysähtäneenä tuolilla kasvojen ilme apeana. Miltä tuntuu? Nouse ylös, kävele edes takaisin ryhdissä pää pystyssä, ota hymy kasvoillesi, ja tee vaikka muutama tuuletus tai tanssiaskel. Onko erilainen olo kuin äsken istuessa?

Tämä oli muutoksen tekemiseen liittyvän kirjoitussarjan viimeinen osa. Nyt on siis arvonnan aika! Laitan jakoon kolme Maaretta Tukiaisen uunituoretta Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirjaa.* Ohessa lyhyt esittely kustantajan sivuilta:

Elämänmuutoksesta on helppo haaveilla, mutta miten otat muutoksen osaksi arkea?

Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun. Hyvän mielen taidot ovat taitoja, joiden avulla mielestä tulee joustava. Kun mieli on joustava, on helpompi toimia arjen haasteissa ja muutoksissa. Kirjan avulla isommatkin muutokset toteutuvat helposti ja hauskalla tavalla.

Kirja kulkee kanssasi vuoden ajan viikko kerrallaan kohti itse asettamiasi tavoitteita. Täytettävän kirjan avulla vahvistat hyvinvointiasi määrätietoisesti mutta silti rennosti. Tehtävät perustuvat Hyvän mielen taidot -kirjan positiivisen psykologian pohjalta kerättyyn tietoon.

Voit osallistua arvontaan Stressitohtorin Facebook-sivuilla tai kommentoimalla tähän tekstiin, mistä aiheista haluaisit lukea kirjoituksia:

 • stressi ja mieli
 • stressi ja keho
 • yksinkertaistaminen/minimalismi
 • yleistä stressistä
 • temperamenttipiirteet
 • erityisherkkyys
 • positiivinen psykologia
 • työhyvinvointi
 • ihmissuhdeasiat
 • elämänmuutos
 • lapset ja stressi
 • joku muu, mikä?

Arvonta päättyy 12.10.2017, ja voittajat julkaistaan Stressitohtorin Facebook-sivuilla.

Onnea muutosmatkalle!

elämänmuutos itseluottamus

Kirjaesittelyn lähde: PS-kustannus

*Arvotut kirjat saatu blogin kautta.

Kuva: Tyssul Patel

Kommentit (24)
 1. Tanja Pajunoja
  5.10.2017, 08:54

  Haluaisin lukea stressinhallinnasta ja stressin vaikutuksesta kehoon

 2. Saara Tuhkanen
  5.10.2017, 11:55

  Haluaisin lukea kehollisista keinoista hoitaa stressiä ja työhyvinvoinnista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *