Elämän yksinkertaistaminen voi olla hyödyksi eri tavoin

Avaat vaatekaapin. Silmäilet lempivaatteitasi, ja valitset päivään sopivat muutamassa hetkessä.

On perjantai ja pohdit, mitä viikonloppuvapaalla voisi tehdä. Aiot ainakin antaa aikaa rakkaalle harrastuksellesi. Tai ehkä päätät olla päättämättä mitään. Katsot ja tunnustelet, mitä seuraavana päivänä haluaisit tehdä tai mihin päivä kuljettaa.

Elämän yksinkertaistamisen parasta antia on se, että on aikaa mielekkäälle ja spontaanille tekemiselle ja toisaalta se, että aikaa ei tuhraannu turhiin tekemisiin.

Yksinkertaistamiselle on löydettävä oma ydinsyy

Arjen yksinkertaistaminen eli tavaroiden, tehtävien ja kaikenlaisten tekemisten vähentäminen toimii parhaiten silloin, kun sitä käyttää apukeinona tuomaan energiaa, aikaa, tilaa ja keskittymiskykyä itselle tärkeiden asioiden toteuttamiseen. Yksinkertaistaminen on yleensä pidemmän ajan prosessi, jossa uudenlainen tapa ajatella jää pikku hiljaa enenevissä määrin käyttöön: tuoko tämä asia tai tuo tavara elämääni sitä, mitä aidosti haluan tai tarvitsen?

Ennen kuin lähtee yksinkertaistamaan ja vähentämään elämästään yhtään mitään, kannattaa ensin istua itsensä kanssa alas ja miettiä sitä kaikkein tärkeintä kysymystä yksinkertaistamisen takana:

Miksi yksinkertaistaisin? Mikä on oma ydinsyyni ja tärkein sisäinen motivaatiotekijäni karsia asioita elämässäni?

Kun oman syyn on saanut selville, on myös paljon helpompi päättää, mistä yksinkertaistamisen aloittaa. Jos esimerkiksi haluaa parantaa arjen sujuvuutta, voi miettiä mikä arjessa tökkii kaikkein eniten. Onko se kaaos vaatekaapissa, ruokahuolto tai jotkut tietyt velvollisuudet ja tekemiset? Vai onko se liian kiireinen aikataulu?

5 yleistä syytä yksinkertaistaa

Kimmoke yksinkertaistamiseen voi löytyä siitä, että arki on yhtä hässäkkää ja suoriutumista, eikä tärkeille asioille jää tarpeeksi aikaa. Yhtä lailla syy voi löytyä halusta tai tarpeesta säästää rahaa tai ympäristöä. Kuten sanottu, jokaisen kannattaa etsiä oma syynsä sille, miksi lähteä yksinkertaistamaan elämäänsä. Alla viisi yleistä syytä, miksi ihmiset haluavat karsia asioita ja tavaroita elämästään.

1. Arjen kaaoksen helpottaminen

Arjen pyörittäminen helpottuu huomattavasti, kun turhia tavaroita ja tekemisiä vähentää. Yksinkertaistaminen on ensimmäinen asia joka kannattaa tehdä, jos arkeen haluaa lisää aikaa ja vähemmän hässäkkää. Lisääntyneen ajan voi kuluttaa vaikka mieluisassa harrastuksessa tai olemalla enemmän läheisten kanssa.

2. Rahan säästäminen

Yksinkertaistaminen voi lähteä liikkeelle myös siitä, että taloudellista tilannetta halutaan parantaa. Kyseessä voi olla rahan säästäminen johonkin tiettyyn asiaan, kuten matkustamiseen, yrityksen perustamiseen, kesämökkiin tai vararahaston kerryttämiseen. Tai voi olla, että oman elämäntapansa huomaa aiheuttavan velkaa, eikä halua enää jatkaa samalla tiellä.

3. Valinnanvapauden lisääminen

Yksinkertaistamalla voi myös joissain tapauksissa lisätä valinnanvapautta. Kun elämisen kulut laskevat, ei ehkä ole pakko tehdä niin paljon töitä tai junttautua hyväpalkkaiseen työhön, jossa voi huonosti. Tai voi toteuttaa omia projekteja, jotka eivät tuota niin paljon tai ehkä yhtään rahaa, mutta lisäävät sen sijaan mielekkyyttä elämään.

4. Stressin vähentäminen ja terveyteen panostaminen

Yksinkertaistaminen vähentää yleensä myös stressiä. Kun ajankäyttöään on käynyt kriittisesti läpi ja pohtinut sitä, mihin aikaansa haluaa todella tuhlata, kiirekin yleensä helpottaa. Joskus halu yksinkertaistaa voi saada sytykettä sairastelusta: oman henkisen ja fyysisen terveyden panostamiselle halutaan raivata tilaa.

5. Ympäristöystävällisemmän elämäntavan omaksuminen

Yksinkertaistaminen voi tuoda mukanaan lisäbonuksena ympäristöystävällisemmän elämäntavan. Joillakin elämän yksinkertaistaminen alkaa nimenomaan halusta elää ympäristöystävällisemmin ja vähemmän kulutuskeskeisesti.

Lue myös:

Mitä minimalismi on ja miten se voi lisätä hyvinvointia?

Erityisherkkä, yksinkertaista arkeasi!

Yksinkertaistamalla vähemmän turhia tapoja ja sääntöjä

Seuraa Stressitohtoria Facebookissa

elämän yksinkertaistaminen

Kuva: Sarah Dorweiler

hyvinvointi stressi onnellisuus mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *