Tiskaan roskia – Muovin kierrätys lisäsi kotitöitä

Muovin kierrätys ja muoviton maaliskuu, tottakai! Torjut ilmastonmuutosta ja edistät maailman hyvinvointia arkisilla valinnoillasi? Ilman muuta!

Maailman pelastaminen ottaa silti pikkaisen päähän.

Kerään kotiini seka-, bio-, kartonki-, lasi-, metalli-, paperi-, paristo-, pienelektroniikka-, vaate- ja uutuutena muovijätettä. Jätehuollon eri vaiheet ovat tuonneet keittiöön tungosta ja pussi- ja laatikkoviritelmiä.

Muovin kanssa en ole päässyt tasapainoon. Yritän huuhdella muovit sellaisella vedellä, joka jää yli keitinvesistä ja muusta jo käytetystä nesteestä.
Huuhdellut rasiat odottavat kuivumistaan keittiötasoilla ja lavuaareissa.

Useimmat muovit ovat pestyinä oikein hyväkuntoisia. Sydän vuotaa verta, kun työnnän käyttökelpoisen kipon muoviroskikseen.

Jätteet kiikutan taloyhtiön roskahuoneeseen ja ajan nyssäköitä kierrätyspisteisiin pyörällä. Arjen ilmastotyö on kouriintuntuvaa ja käy kuntoilusta.

Ulla_Veirto_kuva_Susanna Kekkonen

Hyveellisyys on tapissaan, kun astun heviosastolle omien pikkupussien kanssa. Lidlissä pakkasin appelsiinit Vaasan Ruispalojen pussiin ja kassa kummasteli, miksei viivakoodi toimi.

Naiset hoitavat valtaosan kotitöistä. Keittiön kuningatar polttaa jätesavotassa aikaa, jonka voisi käyttää itsensä hemmotteluun ja sohvalla pötköttelyyn.

Ja pitäähän roskien kanssa sählääminen toki opettaa jälkipolvellekin. Lasten kouliminen kotitöihin on vaativa prosessi, josta ei selvitä ilman riitaa ja jatkuvaa toistoa.

Olen mukana loputtomassa urakassa, koska se on kaikkien etu.

Toivoisin silti, että Suomessa tehtäisiin myös isomman linjan päätöksiä, annettaisiin ohjeita ja peräti määräyksiä, joilla torjutaan ilmastonmuutosta. Ettei yksin tavallisten naisten tarvitse nyhertää nyssäköiden kanssa.

Oletko sinä innokas kierrättäjä ja muovinpesijä?

Terveisin Ulla

KANNATTAA LUKEA MYÖS

Näin muovia on vähennetty kosmetiikassa

Vaihda mikromuovittomaan kosmetiikkaan

Kommentit (2)
  1. Kyllä!
    Esikoiseni kysyi hiljattain että onko minusta kiva tiskata roskatkin, tykkään nimittäin tiskata, ja vastasin että kyllä! Joka kerta tulee hyvä mieli kun ajattelen että pelastan maailmaa sen minkä voin 🙂

  2. Olen kyllä melkoisen innokas kierrättäjä ja tehnyt kierrätyksen mahdollisimman helpoksi kotona. Meillä ei ole tiskipöydät täynnä kuivuvia roskia, enkä käytä puhdasta vettä roskien tiskaamiseen. Meillä on roskiskaapissa kippo minne laitetaan vähän käytetyt talouspaperit ja servetit, niillä voi pyyhkäistä pahimmat liat pois muovipurkeista. Tai huuhtaisen vedelläkin, kun tiskaan käsin kuitenkin paistinpannut yms. Hieman ravistelen kuivaksi. Maitopurkin avaan kokonaan, niin sillekin riittää minitilkka vettä ja ravistelu ja sitten litistys. Muovi on aika tilaa vievää, joten sille on oma pieni pyykkikori keittiössä, muut jakeet mahtuu roskiskaapin ämpäreihin. Kierrätysmateriaalin puhtaustasoksi riittää se, että se ei homehdu, eikä haise jos pidät 3 päivää lämpimässä keittiössä. Pahvi ja paperi toki pitää olla puhdasta ja kuivaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *