Miten eroon ihonalaisesta finnistä?

finnit

 

Kun jättifinni tuli naamaani, olisin mielelläni vaihtanut sen vaikka pariin pinnalliseen, punoittavaan finniin. Jättifinni ihon alla on ikävä, kipeä ja niin ärsyttävä, päätin antaa sille nimen. Minun elämääni tuli finni nimeltä Pirjo.

Aluksi luulin, että olin satuttanut leukaluuni. Kun hipaisin sitä, tunsin heti kivun. Vasta vähän myöhemmin tajusin, että leukaani oli kasvamassa erikoisyksikkö. Se venytti leukani toista laitaa isommaksi ja muutti sivuprofiiliani. Se oli iso, tulikuuma ja kihelmöivä, siis tulehtunut. Ja totta kai koskin sitä koko ajan.

 

 Pirjon taltuttaminen oli ongelmallista:

– Siinä ei ollut pienintäkään reikää, joten sitä ei voinut puristaa.

– Koska ihon pinta oli kunnossa, ei kuivattavista aineista ollut apua. Niitä kaapeissani olisi ollut.

– Netistä saadut vinkit sisälsivät riskejä. (Haluaako joku oikeasti tunkea tulehtuneeseen finniin nuppineulan ja valuttaa mädän naamalleen? Ei kiitos.)

 

Yritin hakea apua asiantuntijoilta. Ajattelin, että kosmetiikkaa myyvässä apteekissa minulle suositeltaisiin kunnon desinfiointiainetta tai ihmemönjää. Lähdin sieltä tyhjin käsin, sillä myyjä ei keksinyt valikoimista mitään, jolla olisi oikeasti merkitystä Pirjon taltuttamisessa.

Seuraavaksi piipahdin kosmetologin luona. Hän katsoi asiakkaidensa välissä naamaani ja totesi, ettei mitään voisi tehdä.

”Ainoa keino on odottaa ja lopettaa naaman koskettelu. Kun tulehdus rauhoittuu, patti pienenee hitaasti”, hän kertoi.

Voit arvata, miten tuskastunut olin näiden vinkkien jälkeen. Pitäisi odottaa! Eikä.

 

Päätin ostaa suolasaippuan, jota oli netissä kehuttu desinfioivaksi. Moni aknesta kärsivä oli saanut siitä apua.

Suolasaippuan luvataan desinfioivan ihoa.
Suolasaippuan luvataan desinfioivan ihoa.

Alle viiden euron suolakimpale tuntui hieman erikoiselta hoidolta, mutta ekokaupan myyjäkin kertoi, että hänen aknensa oli rauhoittunut parissa päivässä. (Ei hänen olisi tarvinnut yhtään enää kehua tuotetta. Olin jo ostopäätökseni tehnyt.)

Kimpale sisältää Himaltajalta louhittua kristallisuolaa, ja sitä voisi käyttää myös deodoranttina. Saippuaa käytetään samoin kuin normaaleja saippuoita: kastellaan, hierotaan käsiin ja levitetään hoidettavalle iholle. Suolasaippuan voi jättää vaikuttamaan iholle tai sen voi pestä saman tien pois.

Koska olin jo niin epätoivoinen Pirjo-finnini kanssa, päätin jättää suolasaippuan vaikuttamaan yön ajaksi sen päälle. (Tätä ei tosin suositellaan missään. Kyllä, olin epätoivoinen.)

 

Jos tämä olisi satu, seuraavana aamuna Pirjo olisi ollut poissa. Ei ollut.

Mutta kuumotus oli poissa, samoin kihelmöinti. Pirjo oli rauhoittunut. Se tuntui oikeasti aika ihmeelliseltä, miten yhdessä yössä kuumottava tulivuori oli muuttunut passiiviseksi möhkäleeksi.

Myös seuraavana yönä jätin suolasaippuaa finnin päälle, ja sitä seuraavana. Pikkuhiljaa Pirjo alkoi vetäytyä. Finnin sisällä ollut tulehtunut massa hävisi hitaasti jonnekin kehooni (en halua tietää minne), ja lopulta finni oli enää vain muutaman millin kokoinen. Uskon, että sekin vielä häviää jonain päivänä.

Onko siis suolasaippua ratkaisu ihonalaisiin finneihin? En tiedä varmasti, mutta uskon niin. Tuntuisi erikoiselta, että Pirjo olisi muuten vain päättänyt rauhoittua sinä yönä, jolloin ensimmäisen kerran kokeilin suolasaippuaa.

Jos sinulla on keino, jolla voi taltuttaa Pirjon kaltaiset finnit, kerro!

Terveisin Mari

Lue lisää:

Apua finniongelmaan

Aikuisiän akne puhkesi

Pääsenkö eroon keski-iän finneistä?

Kommentit (6)
 1. Sirpa Issakainen
  4.11.2015, 14:10

  Hei,

  Apteekeista saatava Lierac Prescrption-sarjan kaksivaiheine tiiviste toimii ihonalaisille finneille.
  Koko aikuisiän aknelle tarjoitetusta sarjasta tulee pelkästään hyvää palautetta.Hinta n.18€ 15 ml

 2. Kummallista, minulla on taas paljon todella ikäviä finnejä joiden nimi on Mari.

  Pirjo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *