Sinä olet kaunis
Sinä olet kaunis

Mikrobia naamaan: testissä probiootit ihonhoidossa

Iho voi hyvin, kun sen mikrobitasapaino on kunnossa.
Iho voi hyvin, kun sen mikrobitasapaino on kunnossa.

Ihastuin mikrobeihin ensimmäistä kertaa talvella. Ulkona oli 20 astetta pakkasta ja ihoni rutisi kuivuuttaan. Näin käy joka talvi. En osaa antaa kasvoilleni tarpeeksi kosteutta, ja tuloksena on monta kuukautta kiristelyä.

Noh, viime talvena kävi kuitenkin toisin. Testasin erilaisia seerumeita erästä lehtijuttua varten ja sain käsiini Essen Probiootti-seerumin. Pieni 30 millilitran puteli sisältää eläviä probiootteja ja maksaa 116 euroa (kyllä, kallista), joten ilman seerumitestiäni en ehkä olisi tullut sitä testanneeksi. Käytin seerumia noin kuukauden, eli kunnes se kului loppuun.

Essen Probiootti-seerumi

 

Seuraavassa kuussa menin kasvohoitoon.

Ensimmäistä kertaa elämässäni kosmetologi sanoi: ”Ihossasi ei ole mitään vikaa, onpa hyvin kosteutettu.”

Yleensä saan aina tuomioksi pintakuivuuden ja neuvot ryhtyä kunnon kosteutuspuuhiin. Ei siis ihme, että innostuin ja päätin ottaa probiootit osaksi ihonhoitorutiinejani. Samalla uteliaisuuteni heräsi. Mitä oikein ovat nuo pienet probiootit, jotka tekevät ilmeisen hyvää iholleni?

Probiootti on mikrobi, mikä saattaa kuulostaa hieman ällöttävälle. Sillä eivätkö mikrobit ole niitä ikäviä pikkueliöitä, jotka aiheuttavat vatsatauteja ja muuta inhaa?

Ovathan ne. Tai siis osa niistä. Siksi ihminen on pyrkinyt tuhomaan niitä ja sterilisoimaan ympäristön. Harmi vain, että monet mikrobit ovat välttämättömiä hyvinvoinnillemme. Itse asiassa me olemme kokoelma mikrobeita: sisällämme on jokaista solua kohti vähintään 10 mikrobia. Jos ne tuhotaan, meille käy huonosti.

Mikrobeja on myös ihossa, missä ne puolustavat sitä patogeeneja eli bakteereita, viruksia ja muita pieniä pahiksia vastaan sekä vahvistavat ihon omaa suojaa. Kun ihon mikrobitasapaino on kunnossa, patogeenit eivät pääse puolustuksen läpi. Jos taas puolustus rakoilee, seuraa ikävyyksiä eli tulehduksia ja näkyviä ikääntymisen merkkejä, kuten uurteita, veltostumista ja kuivuutta. Tämän vuoksi mikrobit ovat ehdottoman tärkeitä ihon hyvinvoinnille.

Talven jälkeen ihoni on voinut hyvin. Se ei kiristä eikä tunnu kuivalta, mutta myöskään näppyjä ei ole. En silti usko yhteen tuotteeseen ihan näin helposti, joten käytin toisen seerumin.

Hukkaan menivät ne rahat.

Ei, ihoni ei mennyt huonoon kuntoon, eikä seurannut muitakaan ikävyyksiä. Seerumi ei vain tällä kertaa vaikuttanut mitenkään näkyvästi. Siihen on kuitenkin selitys.

Kun ihon mikrobitasapaino on kunnossa, sitä ei tarvitse korjata. Ihossani ei ollut pulmia mikrobien ratkaistavaksi. Probioottiseerumia käytetäänkin vain kuurina silloin, kun iho tuntuu tarvitsevan sitä. Se korjaa ongelman, ja sen jälkeen voi siirtyä normaalin ihon tuotteisiin. Näin hintakaan ei tunnu niin suolaiselta.

Kolmas kohtaamiseni Essen kanssa tapahtui viime viikolla, kun kävin testaamassa kasvohoidon Eko Ego -hoitolassa. Halusin hoitaa kasvoni kuntoon ennen kesää, jotta voin kulkea pääosin meikittä, ja päivetys tarttuu tasaisemmin. Koska kevään aurinko on jo ehtinyt hieman kuivattaa ihoani, probioottikäsittely kuulosti varsin oivalliselta.

Puolitoista tuntia kestävän hoidon aikana kosmetologi Johanna Joutsenniemi puhdisti kasvoni kaksoispuhdistuksella, kuori ne hellävaraisesti ja levitti kasvoilleni seerumin sekä sen jälkeen savinaamion. Lopuksi oli vielä tehokosteuttavan omega-rasvahappoja sisältävän kosteusvoiteen vuoro. Eko Egossa hoitoon kuuluu myös selän savinaamio sekä jalkahieronta. Tapojeni mukaisesti nukahdin naamion vaikuttaessa, joten rentoutuminen ainakin onnistui.

Hoidon jälkeen kasvojeni iho oli kuulas ja pehmeä. Tupsuttelin sille vain vähän puuteria ja muuta ei tarvittu. Illalla en edes levittänyt kosteusvoidetta. Aurinko, nähdään pian!

Terveisin, Anna

Ps. Kollegani Hannele testasi Essen Sensitive-sarjan. Hänen atooppista ihoaan, jossa on myös aknea, seerumi selvästi tasapainotti ja kosteutti. Puhdistusaine ei ärsyttänyt silmiä niihin vahingossa joutuessaan ja puhdisti kaiken meikin vedenkestävää ripsiväriä lukuun ottamatta. Kosteusvoiteen koostumuksesta Hannele ei innostunut, sillä se ei imeytynyt hänen ihoonsa kunnolla, vaan jäi kerrokseksi sen päälle.

Kuva: Leena Aro

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *