Ei kiitos, en tarvitse kuvaa peniksestäsi mihinkään

 

EdithAndersson_001_preview

Saanko lähettää sulle mun PIIP kuvan?

Kysymys tuli täysin yllättäen. Olin tuntenut kivan tyypin ihan vain hetken aikaa ja tarkoitus oli mennä treffeille. Ennen treffi-iltaa hän lähetti ylläolevan viestin minulle.

Ei kiitos, vastasin.

Mitä ihmettä, onko sulla jotain estoja, hän kysyi.

Eiku mä en vaan halua nähdä sun PIIP.

***

Kului noin kymmenen sekuntia, ja kännykkääni tuli hyvin yksityiskohtainen värikuva miehen sukuelimistä täydellisessä seisokissa.

Poistin kuvan, laitoin todellakin estot päälle ja siirryin elämässä eteenpäin. Treffejä ei tullut.

***

Sittemmin kuvia on napsahtanut puhelimeen useita eri kertoja eri ihmisiltä. Kuvat ovat jättäneet hämmentyneen fiiliksen: en minä näitä pyytänyt, enkä odottanut.

Alaston ihmisen penis on tilastaan huolimatta jotenkin niin orpo ja alaston. Miksi joku lähettää kuvan lerputtajastaan tai tattien kuninkaasta puhelimeeni kesken palaverin? Miksi hän ei pelkää, mitä minä kuvalla teen? Miksi hän ei ajattele, miltä minusta tuntuu?

***

Luin taannoin talviaamuna LA Timesista artikkelin, jossa oli kysytty psykologeilta simppeli kysymys: miksi jotkut pitävät oikeutenaan masturboida toisen läsnäollessa ilman toisen lupaa.

Yhdysvalloissa on viime viikkoina herätty ihmettelemään, miten on mahdollista, että niin moni korkean profiilin ihminen on tarttunut penikseensä ja antanut mennä – ilman että toinen paikalla ollut ihminen olisi mitenkään viestittänyt olevansa innostunut katselemaan masturbointia.

Tällaisesta ahdistelusta syytetty ohjaaja Harvey Weinsteinia, käsikirjoittaja-ohjaaja James Tobackia, ohjaaja-tuottaja Brett Ratneria ja koomikko Louis C.K:ta ja kirjailija Mark Halperinia.

Louis C.K:ta lukuunottamatta kaikki ovat kiistäneet lukuisten uhrien syytökset.

Psykologien ja psykiatrien mukaan, kirjoitettiin LA Timesissa, kyseessä on ekshibiotismin muoto, jota vallan keskiössä olevat ihmiset oman rikkinäisyytensä vuoksi alistavat kohteitaan.

***

Olisiko peniskuvissa kyse samasta ilmiöstä? Soitan seksuaalikasvattaja Patricia Thesleffille Sexpoon, jotta saan ajatukseni järjestykseen.

Hän kertoo, että yleistä vastausta ei ole, mutta jos kuvan vastaanottaja kokee kuvan häirinnäksi, se on sitä.

Lähettäjäpäässä syyt ovat hyvin vaihtelevia.

Joskus peniskuvat ovat tietysti yhdessä sovittu juttu.

Joskus on kyse vallankäytöstä ja halusta alistaa kuvan saajaa, mutta on vielä yksi selitys.

Joskus peniskuvan lähettäjä haluaa osoittaa kuvan saajalle olevansa tästä kiinnostunut.

– Hän ei ehkä tiedä muita tapoja tai mitään tapoja lähestyä toista ihmistä. Häntä voi pelottaa lähestyä kiinnostuksen kohdetta kasvokkain, Thesleff kuvailee.

Ja sittenkö hän ihan oikeasti lähettää kuvan omasta peniksestään?

– Hän voi olla ylpeä omasta peniksestään ja ajatella, että kuvan saaja kyllä ymmärtää, mitä lähettäjä on ajatellut.

Joskus näin käykin, mutta tällaisessa viestinnässä on hyvin suuri riski mennä metsään.

Thesleff korostaa, että korrekti tapa olisi kysyä kohteelta, haluaako hän tällaista kuvaa.

Jos ei, niin sellaista ei saa lähettää. Ilman lupaa lähetetty peniskuva on häirintää.

***

Peniskuvan lähettäjä ottaa Thesleffinkin mielestä aina riskin. Eihän hän tiedä, mitä vastaanottaja sillä tekee ja miten sen kokee. Näyttääkö kavereilleen, julkaiseeko sosiaalisessa mediassa. Nauraako, tyrmääkö.

Peniskuvassa voi Thesleffin mukaan olla kyse myös lähettäjän halusta saada hyväksyntää omalle vartalolleen. Alapääkuvat ovat sellaisen ihmisryhmän kuvastoa ja viestintävälineitä, joka ei tunne omia rajoja eikä osaa kunnioittaa toisen rajoja.

Ei tunne, ei osaa. Eivät ole koskaan oppineet. He ovat kasvaneet kulttuurissa, missä heitä ei ole kunnioitettu eivätkä he kunnioita toisia.

***

Kenenkään kohdalla peli ei silti ole menetetty. Myös aikuisikäiset hyötyvät seksuaalikasvatuksesta, oikean ja väärän miettimisestä. Lasten kanssa on paras ottaa puheeksi omat ja toisten rajat viimeistään siinä vaiheessa, kun ensimmäinen oma älypuhelin saadaan käteen.

Peniskuvan lähettäjä ei itse koe olevansa seksuaalinen häiritsijä, mutta kohteen rajat voivat silti ylittyä.

Silloin kyse on aina seksuaalisesta häirinnästä. Ihan aina.

Ihmiset: Puhukaa. Kysykää. Älkää olettako, mitään.

Terveisin Edith

 

Kommentit (2)
  1. Parisuhteetonta
    29.11.2017, 15:08

    Niin tarpeellinen teksti! Kiitos! Täytyy ruveta kehittämään omassa blogissa kirjoitussarjaa seksuaalikasvatusnäkökulmasta.

    1. Kiitos palautteestasi 🙂 / Edith

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *