Iho-ongelmaisen toivematka: terveyslähde Ranskan maaseudulla

La Roche-Posayn kylä sijaitsee Ranskan maaseudulla, parin tunnin junamatkan (tai kuuden tunnin bussimatkan, kokeiltu juttu) päässä Pariisista. Se on idylli täydellisimmillään: ympärillä aaltoilevat viljapellot silmänkantamattomiin ja kapeat kadut vanhoine rakennuksineen muistuttavat menneistä ajoista. Täällä on kuitenkin jotain, mitä ihan jokaisella pikkukaupungilla ei ole.

La Roche-Posay kuulostaa ehkä tutulta, sillä se on antanut nimensä herkälle iholle tarkoitetulle apteekkikosmetiikkasarjalle. Se taas sai alkunsa vedestä.

Täällä sijaitsee yksi Ranskan tärkeimmistä terveyslähteistä, jonka veden kerrotaan parantaneen jo 1300-luvulla Ranskan kuningas Kaarle V:n sotapäällikön hevosen, joka kärsi ihottumasta. Hevonen ui lähteessä ja parani.

1800-luvulla Napoleon Bonaparte rakennutti kylään ihotautisairaalan sotilailleen. Nykyisin täällä hoidetaan tuhansia ihotautipotilaita vuodessa.

Pääsin huhtikuussa tutustumaan terveyskylpylään ja kylässä sijaitsevaan La Roche-Posayn kosmetiikkatehtaaseen yhdessä seitsemän muun pohjoismaisen toimittajan kanssa. Paikalla oli myös norjalainen pikkupoika Patrick, joka kärsi vaikeasta atopiasta ja oli tullut hoidettavaksi terveyskylpylään.

Patrick oli ollut hoidettavana muutaman viikon, ja hänen ihonsa oli parantunut. Ranskassa terveyskylpylähoidot ovatkin suosittu iho-ongelmien hoitomuoto, ja niihin saa tukea paikalliselta Kelalta.

Terveyskylpylähoitoa kutsutaan balneoterapiaksi, ja se yhdistetään yleensä perus- tai lääkevoidehoitoon tai molempiin. Moni atopiasta kärsivä potilas tuleekin tänne joka vuosi, sillä valitettavasti hoidon hyödyt eivät kestä kovin pitkään, vaan se pitää uusia ajoittain.

Me emme kokeilleet terveyshoitoja, mutta pääsimme sen sijaan hemmotteluihoitoihin tavalliseen kylpylään, joka sijaitsee myös La Roche-Posayssa. Turkkilaisessa saunassa tuoksui eucalyptus ja jacuzzin vesi hieroi ihanasti selkää. Jos Ranskan kaunis maaseutu kiinnostaa, tänne voi tulla myös kylpylälomalle. Suosittelen!

Matkaterkuin, Anna

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *