Aurinkoa näkyvissä

Pian on aika suojata iho auringolta.
Pian on aika suojata iho auringolta.

Ulkona on vielä harmaata, mutta toimituksessa eletään jo auringon aikaa. Lehdistötilaisuuksissa puhutaan auringon haitoista, olen kaivanut aurinkolasit esiin ja harkitsen siirtymistä meikkivoiteeseen, jossa on suojakerroin. Kyllä, maaliskuussa.

Kaukana ovat ajat, jolloin makasin etelänlomilla ja kotoisalla takapihalla palvomassa aurinkoa. Silloin ei olisi käynyt mielessäkään valita aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on 30 tai yli. Eräs ystäväni siveli aina kesäisin iholleen pelkkää rusketusta tehostavaa porkkanaöljyä kertoimella 6. Ja varmaan joku kavereistani kävi myös solariumissa.

Nyt ajat ovat toiset. Ensinnäkään karrelle palanut punaruskea iho ei ole enää muodissa, ja lisäksi auringon vaarat ja sen vanhentava vaikutus tiedostetaan ehkä eri tavalla. Tai minä ainakin tiedostan.

Joka kerta tavatessani jonkun uuden ihmisen esimerkiksi Amerikasta tai Australiasta, kuulen saman asian: ihosi näyttää niin nuorelta. Mieleni ei juuri ilahdu Suomen pilvisistä talvipäivistä, mutta iho selvästi riemuitsee. Aurinko on nimittäin todellakin pahin ihon ikäännyttäjä.

Kaikkihan me sen tiedämme: liiallinen auringonotto rypistää ja tekee ihon laikukkaaksi. Aurinko saa ihon melanosyyttisolut tehostamaan toimintaansa ja tuottamaan enemmän ihon väriainetta, melaniinia. Joskus kaikki ei mene kuten pitäisi, vaan melaniini kerääntyy yhteen. Syntyy pigmenttiläiskä.

Eikä siinä kaikki. Ihon rakenteesta ja kimmoisuudesta vastaa proteiini nimeltä kollageeni. Nyrkkisääntö kuuluu: mitä enemmän kollageenia, sitä sileämpi iho. No, aurinko tuhoaa kollageenia.

Tästä syystä pysyn mieluummin vaaleana kuin hankin oikean rusketuksen. Pieni huijaus on kuitenkin sallittua.

Aurinkorasvojen vanavedessä toimitukseen on saapunut testattavaksi vino pino itseruskettavia ja ihon sävyn heleyttäjiä. Siis niitä meikkejä, jotka loihtivat kasvoille auringon hehkun.

Aurinkorutiinini on alkamassa pian ja tulee kuulumaan suunnilleen näin: aamiaisella beetakaroteenilisä vatsaan (nyt on aika aloittaa), vähintään sk 30 -voidetta tai meikkiä kasvoille ja sen päälle tai meikkivoiteen sekaan sitä ihon sävyn heleyttäjää. Ehkä uskaltaudun jopa kokeilemaan itseruskettavaa. Sekä Eco By Sonyan ja Vita Liberatan tuotteet kiinnostavat.

Aikomukseni on näyttää päivettyneeltä päivettymättä — kovin rutkasti ainakaan.

Miten te suhtaudutte aurinkoon?

Terveisin, Anna

Kommentit (1)
 1. Yllättäen suurin nousu ihosyöpien määrässä on havaittu niissä maissa, joissa aurinkovoiteita käytetään eniten. Yhdysvalloissa melanoomaan sairastuneiden määrä on noussut 1800% siitä hetkestä kun ensimmäiset aurinkorasvat tulivat myyntiin. Mistä tämä sitten johtuu?

  Aurinkorasvojen myyjiä kutsutaankin oikeutetusti 2000-luvun käärmeöljyn myyjiksi.

  Kautta maailman historian ovat ihmiset olleet ulkona ilman vaatteita ja aurinkolaseja auringossa. Mutta kunnes ahne kosmetiikkateollisuus 80-luvulla keksi uuden rahasammon nimeltään aurinkorasvat, niin johan lähti ihosyövät ja monet muutkin syövät, jotka on yhdistetty aurinkorasvoissa käytettäviin kemikaaleihin, jyrkkään nousuun, jolle ei näy loppua.

  Lisäksi tähän kemikaalirasvan mainoskampanjaan ovat lähteneet ihotautilääkärit, mutta siinähän nyt mitään uutta ole, jotta lääketehtaiden aivopesemät lääkärit on myös aurinkorasvabisnekseen ympäripuhuttu rahalla tai ilman.

  ÄLÄ TUPAKOI

  Miksi melanooma lisääntyy samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö?

  Korrelaatio ei tarkoita automaattisesti yhteyttä, mutta todellakin melanooma lisääntyy samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö.

  http://personal.inet.fi/koti/remeli/aurinkorasva.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *