Todistuksessa seiska liikunnasta ja rehtorin puhuttelu

Todistus sanoo: köntys, sait liikunnasta seiskan. Mieli sanoo: tämä on vain opettajan kömmähdys.

Mitä numero todistaa ja miksi liikunnasta tarvitaan numero? Saako sen osaamisesta, aktiivisuudesta vai kuuliaisuudesta? Mitä sanoo kokemukseni syvä rintaääni?

Koulussa luokkakaverini oli erään voimistelulajin mestari. Hän heitti voltteja ja loikki permannolla nauhojen, vanteiden ja keilojen kanssa.

Me tavikset seisoimme lamaantuneina ja jonotimme pomppulaudalle. Rimpuilimme puolapuilla ja löimme huteja.

Kympin oppilaat tietävät jo muutenkin olevansa erinomaisia. Heidät on liitetty urheiluseuroihinsa heti synnytyksen jälkeen. Entä he, joita jumppakärpänen ei pure?

 

Todistus. Liikunnasta seiska. Nakertaa lapsen itsetuntoa.

 

Tavis saattaa tuntea onnistumisen iloa, jos saa käveltyä Cooperin testin loppuun. Sitä kuvittelee olevansa hyvä, kun kämmen joskus lätsähtää lentopalloon. Luulee, että pelaaminen olisi hauskaa matikantuntien lomassa.

Ei. Kyse ei ole taidoista vaan juuri siitä kuuliaisuudesta. Minun koulussani ei-niin-huiput liikkujat saattoivat saada ysin, jos heillä oli hyvät arvosanat muissa aineissa ja he noudattivat käskyjä.

Minä sain seiskan, koska olin tottelematon.

Jos saa ruotsista seiskan tai fysiikasta kutosen, se on ihan OK. Mutta siihen päälle seiska liikunnasta… = Olet huono. Se vähäkin liikunnasta saatu ilo ei ollutkaan minkään arvoista.

Revi siitä hyvää itsetuntoa!

 

Kauneus ja Terveys -lehden blogissa Ulla kirjoittaa koululiikunnasta.
I run cause I like cake.

 

Oma huippuhetkeni oli lentää jumppatunnilta rehtorin puhutteluun. Syy: en pomputtanut palloa riittävän monta kertaa samaan aikaan kuin muut. Kun muut olivat suorittaneet pomputustehtävän, opettaja käski minua pomputtamaan uudestaan muiden edessä. En suostunut nöyryytykseen. Pukuhuoneen kautta reksille.

Ovatko asiat nykykoulussa paremmin?

Lapset saavat esittää lajitoiveita, kiipeilevät seinille ja taistelevat Megazonessa laserpyssyillä. Siellä he saavat ostaa limupullon vain tuhotakseen hampaansa ja ollakseen kiitollisia opettajalleen.

 

Kysehän on pidemmän päälle terveydestä. Lapsia ja nuoria pitää liikuttaa ilman arvostelua.

Minusta liikkuminen oli kivaa sinänsä, koulu teki siitä mitattavan yksilösuorituksen, lajijärjestöt kilpailua.

 

Olitko sinä seiskan vai kympin liikkuja?

Terveisin,

Ulla

 

Ps. Lue myös bloggaaja Hennan juttu Traumoja koululiikunnasta

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *