10 vinkkiä: Näin löydät haluamasi vaatteet kirppikseltä

Nettikirppiksiltä voi tehdä upeita löytöjä, kun tietää pari niksiä.

 

Hankin valtaosan omista ja lapseni vaatteista käytettyinä: kirpputoreilta, Facebookin kierrätysryhmistä ja Tori.fi:stä. Käytän siihen niin paljon aikaa, että voisi varmasti puhua jo harrastuksesta.

Rakastan muotia, mutta haluan pitää shoppailun ekologisena edes jollain tasolla. Toinen syy on raha. Etsin kirppareilta ensisijaisesti laatumerkkien vaatteita, kenkiä ja laukkuja, enkä halua (tai aina edes voi) maksaa niistä täyttä hintaa.

Minulle ei ole tärkeää, että olen tuotteiden ensimmäinen omistaja. En pidä second hand -vaatteita mitenkään ällöttävinä, kunhan ne ovat puhtaita ja siistejä – tai pestävissä kunnolla.

Yksi kirpparishoppailun viehätyksistä minulle onkin ”pelastaminen”. Nautin kovasti, jos saan tehtyä nuupahtaneesta vaatteesta tai laukusta vielä käyttökelpoisen pienillä pesu- ja korjausoperaatioilla. Likaisen tai risan vaatteen ostaminen edellyttää toki, että hinta on edullinen ja tuotteen voi pestä koneessa. Ostos on aina pieni riski, sillä tahrojen poistumisesta ei ole takeita.

Yksi onnistuneimpia pelastusoperaatioitani on kolmen euron klassinen, valkoinen pitsimekko. Sen helmassa oli ostaessa keltaisia tahroja. Heitin sen pesukoneeseen valkaisevan tahranpoistoaineen kanssa hyvin tuloksin. Mekosta tuli täysin puhdas – ja yksi käytetyimpiä vaatteitani, josta olen myös saanut paljon kehuja.

Toinen aarre on yli 30 vuotta vanha merkkilaukku, jonka nahkaosat olivat osin pahasti rikki. Tingin hieman hinnasta ja tein kaupat. Sitten korjasin laukun pohjan K-raudan liimalla ja tilasin siihen valmistajan liikkeestä uuden kiristysnauhan. Nykyisin noin 1000 euroa maksavalle laukulle tuli hintaa 170 euroa.

Näin löydät haluamasi tuotteet:

  1. Laadi lista. Itselläni on kaksi: toisella on ne vaatteet ja asusteet, mitä oikeasti tarvitsen ja toisella ne, joista unelmoin. Jos mahdollista, sovita listalla olevia vaatteita ja kenkiä jossakin fyysisessä kaupassa etukäteen. Näin tiedät, mitä kokoa lähdet tavoittelemaan ja vältyt hukkaostoksilta.
  2. Noudata listaa! Jos alat rönsyillä, mieti, miksi nuo tavarat houkuttavat, vaikka eivät ole listallasi.
  3. Mieti budjettisi ja aseta päänsisäinen hintaraja. Mitä olet valmis maksamaan mistäkin tuotteesta? Pysy siinä ja tingi tyylikkäästi mahdollisuuksien mukaan. Suhteuta hinta vaatteen laatuun, kuntoon ja siihen, mitä tuote maksaisi uutena.
  4. Varaa aikaa. Nettikirppiksiltä löytää harvoin oikeassa koossa ja värissä juuri sitä, mitä tarvitsee kaverin häissä seuraavana viikonloppuna. Aloita siis metsästys ajoissa. Sama vinkki pätee itsepalvelukirpputoreilla. Pieni penkominen kannattaa aina – myös sekaisissa pöydissä, jos niissä näyttää olevan kiinnostavaa tavaraa.
  5. Pysy kartalla. Jos etsin jotain tiettyä, käyn esimerkiksi Tori.fissä pikaisesti useana iltana viikossa. Teen aina samat haut ja rajaan ne tarkasti sen mukaan, mitä haen. Tämä säästää aikaa: kun palvelussa käy usein, listalta näkee nopeasti, mikä on uutta.
  6. Löydä apajille. Jos bongaat nettikirppiksellä joltain kauniin vaatteen, tutki myös myyjän muut tuotteet mahdollisen linkin kautta. Jos teillä on samanlainen maku, voit tehdä monta hyvää löytöä kerralla.
  7. Tee realistinen kustannusarvio. Jos ostat kuluneen laukun, paljonko sille tulee lopulta hintaa, jos liimaat sen itse tai viet  suutariin? Tutki kengät tarkkaan. Itse hankin niitä käytettynä vain, jos ne ovat erittäin hyvässä kunnossa – varsinkin, kun ostan niitä lapselle. Linttaan astuttuja tai loppuun käveltyjä kenkiä on hyvin vaikea pelastaa.
  8. Varmista aitous. Jos ostat merkkituotteita etkä halua tukea feikkiteollisuutta, tee salapoliisityötä. Kysy myyjältä kuittia, aitoustodistusta tai esimerkiksi, mistä tämä on ostanut tuotteen ja milloin. Itse olen perehtynyt Googlen avulla muun muassa Vuittonin tikkauksiin ja aitojen Louboutinien punaisen pohjan sävyyn sekä erilaisiin sarjanumeroihin 🙂 Hyvä hakusanayhdistelmä on: brändin nimi spot counterfeit/fake.
  9. Toimi nopeasti. Jos teet upean löydön Tori.fistä tai perinteiseltä kirpputorilta, laita viestiä tai tarraa kiinni HETI. Nopeat syövät hitaat, mutta mitä enemmän kirppareilla shoppailee, sitä paremmaksi näyttäisi kääntyvän myös tuuri!
  10. Kierrätä myös itse eli myy säännöllisesti jotain pois! Vain siten on mahdollista sekä pitää koti konmarinoidussa kunnossa että ostaa harkitusti lisää.

Jaa sinäkin parhaat vinkkisi!

Terveisin Hanna

Kuva: iStock

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *