Sata hengenvetoa
Sata hengenvetoa

Nainen ei ole naiselle susi vaan pelastus

Nainen on naiselle pelastus

Naisten välillä on enemmän eroja kuin miesten ja naisten välillä keskimäärin. Vastustan essentialistisia ajatuksia siitä, mitä kaikki naiset ovat – tai mitä kaikki miehet ovat. He ovat mitä ovat, sukupuolesta riippumatta.

Yksi asia naisia kuitenkin yhdistää. Alisteinen asema yhteiskunnassa. Naiset ovat vähemmistönä firmojen hallituksissa, rahakkaimpien listoilla, altavastaajina perheväkivaltatilastoissa ja palkoissa.

Joidenkin mielessä tämä kaikki on johtanut siihen johtopäätökseen, että nainen on naiselle susi.

Mitä hittoa. En ymmärrä tuota ajatusta lainkaan. Eli että naiset juoruavat toisistaan selän takana, puukottavat toisiaan selkään eivätkä tule toimeen keskenään.

Ihan naurettava ajatus minusta. Joillakin meistä on sosiaalisia taitoja ja empatiakykyä enemmän kuin toisilla. Sillä taas ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa.

Tai ehkä sikäli on, että kun tilaa on niin vähän, vain yksi nainen sadasta rikkoo lasikaton ja pääsee samalle viivalle miesten kanssa, tämä aiheuttaa ahdistusta. Se ahdistus voi kääntyä muita vastaan. Tämä on myös heteronormatiivisen kulttuurin strategia: on helpompaa hallita, kun altavastaajat riitelevät keskenään.

Mutta minusta nainen ei ole naiselle susi vaan pelastus.

Arvosta naista lähelläsi

Olen viime aikoina vaikuttunut lähelläni olevista naisista. Yksi tsemppasi minua vaikeassa asiassa ja puhui viisaasti, kuten aina. Hän myös kertoi yllättäviä asioita elämästään. Asioita, joiden voisi kuvitella katkeroittavan ihmisen, mutta hän jaksaa aina olla muille ystävällinen. Sydämen sivistys paistaa ulos.

Toinen mahtava nainen teki ison päätöksen, jonka tiesin pelottavan häntä monesta eri syystä. Mutta silti hän toimi, pelosta huolimatta. Se oli puhdasta rohkeutta. Olin ylpeä hänestä ja tiedän jo valmiiksi, että päätös oli oikea.

Kolmas kertoi järkyttäviä asioita miehistä, jotka olivat tehneet hänelle väkivaltaa. Se sai minut raivon partaalle ja miltei ryntäämään välittömästi miesten oven taakse kostamaan. Mutta jollain kummallisella tavalla ystäväni oli pysynyt vahvana, myönteisenä ja jopa iloisena. Käsittämätöntä resilienssiä. Samaan aikaan hän jaksoi kiinnostua minun asioistani ja sai minut ajattelemaan toisin omasta elämästäni.

Neljäs auttoi minua ikävässä hommassa, joka ärsytti jo etukäteen. Hän on aina valmis, kun tarvitsen apua. Tämän päälle saan täsmäapua huoliini ja hyytymätöntä hymyä silloinkin, kun jaksan vain valittaa.

Nainen ei ole naiselle susi vaan pelastus. Parhaimmillaan me voimme nostaa toisiamme, kannustaa toisiamme ja ihailla toisiamme. Me voimme puhua toisistamme hyvää, hoivata, arvostaa ja rakastaa toisiamme. Me voimme välttää puhetta, joka leimaa naisten välisen yhteistyön hankalaksi tai naiset tietynlaisiksi sukupuolensa perusteella.

Kiitos naiset, että olette olemassa!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *