Sata hengenvetoa
Sata hengenvetoa

”Ei sun lihakset ole optimaaliset”, sanoi fysioterapeutti

Lomalla en miettinyt kehoni optimaalisuutta.
Lomalla en miettinyt kehoni optimaalisuutta.

Menin kaverini pyynnöstä koeasiakkaaksi valmistuvalle fysioterapeutille. Kyseessä oli jonkinlainen lopputyö, jota valvoi kaksi valmista fysioterapeuttia.

Naispuolinen fysioterapeutti tutki minut ja oli ystävällinen. Lopuksi hän totesi, että niskassani on toimintahäiriö, jota pitäisi korjata.

En tässä vaiheessa osannut vielä aavistaa, minkälainen loppuhuipennus minua odotti.

Tilannetta valvonut keski-ikäinen miesfysioterapeutti astui luokseni. Hän halusi sanoa vielä pari sanaa.

”Sä kun et ole ylipainoinen, voin sulle suoraan sanoa. Kun mä katson sua, niin mä näen, ettei toi sun kehon toiminta ja lihakset ole optimaaliset. Että jostain pitäis löytyä se motivaatio, että löytäisit liikuntamuodon, joka rasittaa sun kehoa riittävästi”, hän sanoi.

Tiukka arvostelu tuli täysin puun takaa. Ensinnäkin, motivaationi on vallan mainio. Olen vältellyt liian rankkaa liikuntaa siksi, että selkäni kipeytyy helposti niskan nivelrikon ja välilevyvaivojen takia.

Siinä fysioterapeutti oli kyllä oikeassa, että ehkä minun pitäisi luopua arkuudesta ja uskaltaa treenata lihaksiani enemmän. Se nimittäin voisi lievittää selkäkipujani.

Mutta kokonaisuudessaan kommentti oli mielestäni suorastaan törkeä.

Miksi pienen ihmisen vartalon arvostelu olisi ok?

Tuo tuntematon mies puhui minun ulkonäöstäni. Hän puhui siitä ikävään sävyyn kuin arvostelu olisi täysin oikeutettua.

Ikään kuin lieventävänä asianhaarana hän mainitsi sen, etten ole ylipainoinen. Sekö oikeuttaa laukomaan kielteisiä mielipiteitä toisen vartalosta?

Vastasin pökertyneenä, että olin aina ajatellut, että minulla on ihan hyvät lihakset. Minulla on samanlainen ruumiinrakenne kuin äidilläni: lihakset erottuvat, ja vartalon malli on pieni sekä tasapaksu.

Ei, fysioterapeutti vastasi. Näin ei ikävä kyllä ollut. Lihakseni eivät siis olleet hyvät. Sen sijaan fysioterapeutti kehui omia geenejään ja sanoi, ettei hänen tarvitse harrastaa niiden ansiosta lainkaan liikuntaa aktiivisen työnsä lisäksi. Mitkäs ne sellaiset geenit ovat, ettei liikuntaa pidä harrastaa, ihmettelin.

Lopuksi totesin, että miehellä on aika tiukka tapa ilmaista asioita ja sitä voisi vähän miettiä. Laitoin jälkikäteen lääkäriasemalle palautetta. Kaverini mukaan fysioterapeutti oli jälkikäteen pahoitellut vastaanoton ikävää loppukäännettä.

Optimaalista kesämuotia puistossa.
Optimaalista kesämuotia puistossa.

Jokainen meistä on optimaalinen

Jäin miettimään miehen kommentteja pitkäksi aikaa. Mitä tarkoittaa optimaalinen vartalo? Miksi minun vartaloni ei ollut hänestä optimaalinen?

Pari päivää katsoin itseäni peilistä tavallista kriittisemmin. Ehkä käsilihakseni ovat liian pienet, ehken ole treenannut selkää tarpeeksi. Pilates on tehnyt hyvää kehonhallinnalle, mutta kenties voisin yrittää nostella pieniä painoja salilla tavanomaisen lankuttamisen lisäksi.

Melko pian olin taas vakuuttunut siitä, että kehoni oli ihan optimaalinen, sanoi tuntematon mies mitä tahansa. Se on notkea ja nopea, lyhyt mutta näppärä. Ihan kaunis minusta.

Päätin, että teen kaikkeni, jotta saisin selkäni kivuttomaksi liikunnalla mutta en siksi, että kehoni näyttäisi optimaaliselta. Sellaista kehoa ei nimittäin taida olla olemassakaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *