Sata hengenvetoa
Sata hengenvetoa

5 lausetta sinulle, joka epäilet, ettet pysty siihen

Mene rohkeasti pelkojasi kohden.

Pelko ja epävarmuus iskevät sillä hetkellä, kun päätös pitäisi tehdä. Sinulle on tarjottu uutta tehtävää, olet itse päättänyt tehdä suuren suunnanmuutoksen, olet rakastumassa muukalaiseen tai astumassa itseäsi suurempiin saappaisiin.

Tara Mohr kutsuu tätä hyvää pelkoa sanalla yirah. Se tarkoittaa kauhua, jota ihminen tuntee, kun hänellä on yhtäkkiä runsaasti enemmän energiaa kuin aikaisemmin tai kun hän ottaa paljon enemmän tilaa kuin mihin hän on tottunut.

Tunnistan tunteen. Tällainen pelko helposti lamaannuttaa, vaikka se on merkki siitä, että tekemässä oikean valinnan. Itselläni tunteeseen ovat auttaneet nämä ajatukset:

1. Hirveimmät pelkosi ovat epärealistisia

Miten monta kertaa on tapahtunut niin, että kamalin kauhukuvasi toteutuu? Että kaikki romahtaa, et osaa mitään, olet täysin epärealistinen kykyjesi suhteen, kaikki nauravat sinulle ja joudut katuojaan? Niinpä. Ja silloinkin, kun seuraa takapakkeja, niistä yleensä selviää – tavalla tai toisella.

Aina voi pyytää apua, aina oppii uusia taitoja, aina sitä sopeutuu. Ihminen on usein yllättävän resilientti: hän selviää sellaisestakin, mikä tuntuu aluksi mahdottomalta.

2. Olet selvinnyt paljon pahemmastakin

Tämän oivalluksen sain jouduttuani elämäntilanteeseen, joka tuntui maailmanlopulta. Kun jotenkin pääsin tolpilleni, totesin, etten ole koskaan kokenut mitään pahempaa. Tähän kokemukseen yritän palata joka kerta, kun paniikki ja pelko iskevät päälle. Olen päätellyt, että jos selvisin tuosta kokemuksesta, melkein kaiken muun on oltava helpompaa.

Olen myös ollut oikeassa.

3. Jos haluat tehdä muutoksen, jo se kertoo, että sinun pitäisi

Miltä sinusta tuntuu, kun ajattelet haasteeseen tarttumista? Tuleeko sinulle voimakas intuitio siitä, että tämä on typerää? Nihkeä olo, ettet ole tekemässä oikeaa valintaa? Vai sen sijaan kutkuttava jännitys kaikesta siitä, mitä parhaimmillaan voisi tapahtua? Yleensä tämä niin sanottu gut feeling kertoo, onko muutos tarpeen.

Tietenkään ei kannata olla täysin epärealistinen: jos sinulla ei ole hajuakaan, mistä saisit rahaa, kun vaihdat alaa, tai jos sinulla ei kerta kaikkiaan ole aikaa hoitaa sinulle tarjottua tehtävää, kannattaa harkita hetki. Mutta silloinkin paras mittari on se, tuntuuko siirto oikealta.

4. Oletko tyytyväinen, jos et tee mitään?

Pohdi hetki, miltä sinusta tuntuisi, jos jäisit paikallesi etkä tekisi mitään. Sanoisit ei, antaisit tilaisuuden mennä ohi, astuisit pois isoista saappaista. Tunnetko helpotusta vai pettymystä?

En ole tavannut yhtäkään ihmistä, joka katuisi elämänmuutostaan. Oli kyse sitten irtisanoutumisesta, vaikean pestin vastaanottamisesta tai ulkomaille muuttamisesta. On turvallisinta olla tekemättä mitään, mutta se ei välttämättä tee onnelliseksi. Pidemmän päälle sisällä kuplivan muutostarpeen vaientaminen voi uuvuttaa tai katkeroittaa.

5. Jos joku muu ei ole onnistunut, se ei tarkoita, ettet sinä onnistuisi

Aina löytyy kauhutarinoita. Vaihdoin alaa mutta jäin puille paljaille. Erosin enkä enää koskaan löytänyt uutta kumppania. Seurasin unelmaani mutta petyin karvaasti ja palasin takaisin lähtöruutuun.

Kauhutarinoiden tehtävä on luoda kollektiivista syyllisyyttä. Kaikenlaisia idealistisia haihattelijoita on kautta historian katsottu nenänvartta pitkin. Niitä, jotka keikuttavat venettä, luulevat itsestään liikoja tai tekevät jotain, mitä ei ole aiemmin tehty.

Taustalla voi olla kauhutarinoiden levittelijöiden omia pelkoja ja pettymyksiä, kateutta tai huolta siitä, että kun joku toimii toisin kuin muut – tai toisin kuin minä itse – turvallisuuden tunne järkkyy.

Itse olen monta kertaa pärjännyt varsin hyvin asioissa, joita on epäilty typeriksi, mahdottomiksi tai epärealistisiksi. Ethän anna muiden pettymysten ja pelkojen estää sinua elämästä. Sitä, mihin oikeasti pystyt, ei tiedä kukaan muu kuin sinä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *