Ruuhkavuosipsykoosi
Ruuhkavuosipsykoosi

Rautavarastot tyhjillään? + Jouluhössötystä

Tänään pääsen aloittamaan rautakuurin. Ja kylkeen otan c-vitamiinia. Pakko. Olen ihan varma että ferritiiniarvoni on jossain ihan pohjalukemissa, mikä selittäisi väsymyksen. Muistan samankaltaisen väsymyksen viime vuoden loppupuolelta, toki silloin oli muutenkin olo todella huono, mutta sen väsymyksen muistan ja pystyn vertaamaan sitä tähän nykyiseen. Yritin aiemmin syksyllä tuloksetta saada lähetettä laboratoriokokeisiin, mutta yritän vielä oman lääkärini kautta saada lähetteen. Vuosi sitten otettu ferritiini oli vaivaiset 6, eli superhuono. Mutta koska hemoglobiinini on hyvä, ei kuulemma syytä ole tutkia sen enempää. Kuinka turhauttavaa. Mutta aloitan nyt rautakuurin, ja tulen kyllä blogin puolella kirjoittelemaan kuinka se vaikuttaa.

Toki ulkona vellova harmaa sääkin vaikuttaa, no ainakin mielialaan, mutta myös vähän väsyttävästi. Pimeä tulee nopeasti, iltaisin on niin kamalan synkkää ja päivisin en tiedä kumpi masentaa enempi; olla kotona verhot kiinni, vai avata ne ja katsoa ulos. Tulisi nyt jo sitä lunta. Lupaan olla valittamatta lumitöistä.

Olen käynyt nyt tällä viikolla koiran kanssa kävelyllä päivisin. Vaikka on väsyttänyt ihan mielettömästi, olen vain pakottanut itseni ulos, ja onhan se joka kerta piristänyt. Välillä vain se väsymys ja aloitekyvyn puute on niin valtava ettei jaksaisi millään lähteä, mutta aion pakottaa itseni nyt jatkossakin ulos, vaikka se vaatisi ponnisteluja niin kyllä se aina piristääkin.

Havahduin yhtenä päivänä siihen, että jouluun ei oikeasti ole enää hirveän kauan. Pitäisikö koittaa jaksaa askarrella lasten kanssa joulukortteja? En ole moneen vuoteen saanut lähetettyä yhtäkään, joten askartelu ja korttien lähettäminen voisi olla kivakin juttu, varsinkin lasten mielestä. Tekisi mieli jo paistaa ensimmäiset joulutortutkin, ja mikäpä minua estää? Rakastan joulua ja kaikkea siihen liittyvää, mutta on yksi asia mitä en voi sietää. Pipareiden teko. En vain kerta kaikkiaan voi sietää sitä, en leipomista enkä koristelua, ja piparkakkutalo on minulle ihan ehdoton ei. Hermoni eivät kestä sen tekemistä, on tullut kokeiltua, haha! Lapset saavat tottakai leipoa pipareita ja olen heidän apunaan, mutta itselläni ei ole mikään hinku ryhtyä kyseiseen hommaan. Onko ketään muuta joka tykkää joulusta hulluna mutta ei voi jotain tiettyä jouluun liittyvää asiaa sietää? Olisi hauska kuulla! Ja itse kyllä tykkään syödä pipareita mutten tehdä niitä.

Joulun jälkeen minulle iskee aina joulun jälkeinen alakulo, kun taas pitää odottaa vuosi seuraavaa kertaa. Tiedän, olen vähän mahdoton tämän asian suhteen, haha!

Olen laittanut pienille jouluisen valokoristeen ikkunaan, mutta muuten en ole alkanut joulua vielä laittamaan. Toivottavasti en ole sappileikkauksen jälkeen hirveän kipeä, vaan pääsen laittamaan kotia kuntoon jouluksi.

Koska kotia ”saa” alkaa teidän mielestä laittamaan joulukuntoon ja mikä on ensimmäinen asia jonka teette? 🙂

Kivaa keskiviikkoa juuri sinulle! Minä odottelen täällä mysteeripaketin saapumista; en ole tilannut mitään mutta matkalla on paketti jonka sisällöstä en tiedä mitään, ja sen olisi tarkoitus saapua tänään. Hmmmm. Jännittävää.

Kommentit (4)

 1. um

  Jokainen saa kyllä laittaa just silloin joulua kuin haluaa. Vaikka jo juhannuksena jos siltä tuntuu . Meillä laitellaan pehmotontut siinä paria viikkoa ennen joulua (tosin koristeiden pois kerääminen sitten aina venyy ja venyy….).

  Ferritiiniarvo 6 ; sehän on jo pohjalukema.Eli varastot tosi tyhjät. Eikö sillä saisi jo ”veritankkauksen” vai mikähän se virallisesti onkaan? Mutta joo tuota hemoglobiinia tuijotetaan vaan ja jos se hyvä niin oot luulosairas 🙁 .

  Itse pyysin työterveydestä lähetteen ferritiinin ja B12 -vitamiinin mittaukseen. Kaikenlaista outoa vaivaa; aivosumua, jatkuva väsy , palelu yms. Sainkin sitten lähetteen ja samalla ”täyden paketin” kolesteroli, crp, maksa mitä nyt ikinä olikaan.

  Ferrittiini 37 , hemppa 138 . B12 jotain alle 300 . Kaikki muut arvot ”ihanteelliset” . Lääkärin mielestä ferritiini ja b12 -hyvät. Ja ferritiiniä ei kannata tuijottaa kun hemoglobiini noin hyvä. Ja vielä lausuma ” ei sulla mitään hätää näiden suhteen kun kaikki muut arvot on ihanteelliset” .

  No joo. Nyt rautalisä, ekstra c-vitamiiniannostus ja b12 käytössä. Katotaan alkaako olo piristymään?

  Toivottavasti sulla alkaa rautakuuri puremaan 🙂

  1. Ruuhkavuosipsykoosi

   Olen samaa mieltä että silloin saa alkaa laittamaan kun siltä tuntuu 🙂 itsellänikin tuo pois kerääminen tuntuu aina vähän venyvän, ei vaan millään haluaisi taas pakata kaikkea laatikkoon ja vintille 😀

   Tsemppiä sinnekin rautakuurin kanssa! 🙂 olen vähän suunnitellut yksityiselle menoa, siis mittauttamaan ferritiinin kun en julkiselle saanut aikaa.

  2. Tipi

   Kyllä minusta kannattaisi ensin tutkia, mitkä ovat arvot – ennenkuin alkaa ottamaan rautaa? Tosin rautakuuriahan saa vetää kuukausikaupalla, ennenkuin ne vaikuttavat arvoihin. Toivottavasti auttavat!
   Itse ihmettelin, kun kynnet menee hemmetin huonoon kuntoon – vuoden aikana hirveät liuskottumat – ei auta mitkään kynsituotteet. Ennen harrastin kynsitaidetta. Nyt ei ole toivoakaan näillä nysillä ja liuskoilla. Kasvoissa alkoi olemaan hirveästi finnejä… mitä ihmettä?! Yhtäkkiä tajusin! Vegaanina olen ottanut vegaanien monivitamiineja ja tästä hemmetin tuotteesta puuttui kokonaan sinkki (ja myös kupari). Eli hirveä vajaus sinkkivarastoissa kropassa. Nyt syönyt sinkkiä ja kas, kaksi viikkoa ja lärvissä ei enää mitään ongelmia! Kynnetkin vahvemmat. Mikä ihmeen monivitamiini vegaanille sellainen on, josta puuttuu osa tärkeistä vitamiineista!

   Joulu. Jokainen tekee omanlaisensa joulun – älä stressaa. 🙂
   Hienoa, että olet väsymyksestä huolimatta lähtenyt koiran kanssa ulos. Tsemppiä! 🙂

   1. Ruuhkavuosipsykoosi

    Olen suunnitellut että käyn yksityisellä mittauttamassa nuo rauta-arvot vielä tämän vuoden puolella 🙂

    Voi hurja, on se jännä miten yhden vitamiinin tai jonkin muun puute voi aiheuttaa mitä ihmeellisempiä oireita! Hyvä että hoksasit tuon sinkin puutteen 🙂

    Kiitos tsempeistä, ne piristävät aina! 🙂

   Vastaa