Ruuhkavuosipsykoosi
Ruuhkavuosipsykoosi

Piriformis-syndrooma

Heräsin aamulla ja nousin ylös. Tunsin heti että nyt ei ole kaikki kohdallaan; oikeassa jalassa oli järkyttävä kipu, joka säteili nivuseen ja hieman selän puolelle, sääressä tuntui kihelmöintiä; ihan kuin muurahainen olisi kävellyt pitkin sitä. Kipu oli tosi kovaa, eikä helpottanut 1g:n panadolilla yhtään. Pelkäsin jokaisella askeleella että lähtee jalat alta. Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt.

Vein pienet päiväkotiin ja ajoin suoraan päivystykseen. Minut tutki tosi asiallinen lääkäri, joka konsultoi vielä toista lääkäriä. Hän epäili minulla olevan Piriformis-syndrooma. Mikä ihme on piriformis-syndrooma?

Piriformis-syndrooman tyypillisiä oireita ovat kipu, puutuminen ja pistely. Piriformis-syndrooma sijaitsee yleensä pakaran alueella, mutta se voi säteillä myös takareiden, pohkeen ja jopa jalkaterän tai jalkapohjan alueelle. Joskus vaivan saa esille selällään makaamalla ja vetämällä jalkaa koukkuun polvesta, kohti vastakkaista olkapäätä. Piriformis-syndroomaan ei yleensä liity selkäkipua, toisin kuin jos säteilykivun aiheuttajana on välilevytyrä ja iskias. Lähde: Klinik.fi/terveysinfo

Pakko myöntää etten ole ikinä edes kuullut moisesta vaivasta.

Sain pistoksena kipulääkettä ja lihasrelaksanttia, ja jonkin ajan kuluttua kivun terävin kärki oli pois, olo oli vähän siedettävämpi. Pääsin vielä fysioterapeutille akuuttina. Fysioterapeutin kanssa laadittiin henkilökohtainen venyttelysuunnitelma, ja sain kehotuksen nyt olla pois tangolta ainakin muutaman päivän, jotta näen mihin suuntaan tilanne kehittyy. Fysioterapeutti laittoi vielä kinesioteippauksen pakaraan ja sitten pääsin kotiutumaan reseptien kanssa. Tuli taas kunnon kipulääkkeet kuvioon mukaan.

Se aamuinen kipu oli kyllä jotain niin järkyttävää, en ole pitkään aikaan itkenyt kivun vuoksi, mutta tänään se oli lähellä. Niin paljon sattui. Pelkäsin tietysti ensimmäisenä veritulppaa tai että selässäni on taas joku  murtuma joka säteilee joka paikkaan. Onneksi ei mitään niin vakavaa sentään.

Nyt täytyy vain malttaa olla rauhaksiin, ja venytellä omassa tahdissa. Inhottava tunne muuten, kun tuntuu että joku kipittäisi säärtä pitkin.

Sellainen viikon aloitus minulla siis. Toivotaan että loppuviikko menee mukavammissa merkeissä. Huomiseksi järkkäsin uintihommia pienille ja itselleni. Ystäväni lähtee meidän seuraksemme. Voisi olla ihan mukavaa jos tänäänkin ehdittäisiin vaikka iltauinnille, katsotaan.

Kokemuksia kyseisestä vaivasta?

Kommentit (3)

 1. Anna-Maria K

  Mulla on ollut paljon selkä- ja lantion alueen kroonisia vaivoja, joten myötäelän täällä. Toivottavasti olosi helpottuu.

  Pääsin omista vaivoistani 95% eroon kun aloitin joogan. Parantunut liikkuvuus ja tukilihasten kunto on helpottanut JÄR-JE-TTÖ-MÄN paljon. Olen niiiiin kiitollinen, koska kivut olivat kovat ja päivittäiset yli 10 vuoden ajan.

  1. Ruuhkavuosipsykoosi

   Jooga on sellainen mitä haluaisin kokeilla, mutten tiedä mistä aloittaa ja kuinka edetä 🙈🤔 jos sulla on vinkata hyvä sivusto niin otan vinkin mieluusti vastaan 😄👍

   1. Anna-Maria K

    Mä suosittelisin aloittamaan ekan kerran paikalla olevan ohjaajan kanssa perusjoogalla, ja myöhemmin jatkamaan esim Yogaialla.

    Mun mies ei halunnut lähteä ryhmätunnille mut oli kyl kiinnostunut joogasta. Satsasin ja palkkasin jooga-open meille kotiin yhdeksi kerraksi. Mies innostui lähtemään myös ryhmätunnille, ja käytiin yhdessä kurssi.

    Sittemmin ollaan käyty ulkomailla joogatunneilla, satunnaisesti suomessa ja käytetään just tota Yogaiaa.

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *