Ruuhkavuosipsykoosi
Ruuhkavuosipsykoosi

Paniikkihäiriö

Paniikkihäiriö on ahdistuneisuushäiriöihin kuuluva psykiatrinen häiriö. Sen oireita ovat usein, ilman erityistä syytä ilmenevät toistuvat paniikkikohtaukset. Yleisin fyysinen oire on sydämentykytys. Tavallisia oireita ovat myös hikoilu, vapina, hengenahdistus, hyperventilaatio sekä pakokauhuntunne, pelko ja jännittäminen. Lähde: Wikipedia

Kirjoitin jokin aika sitten paniikkikohtauksesta jonka sain, ja joka oli tosi voimakas. Valitettavasti kohtaukset eivät jääneet siihen yhteen kertaan, vaan niitä on tullut useampi. Voit lukea edellisen postauksen täältä.

Kohtauksia on tullut nyt jonkin verran, mutta ihan niin rajuiksi ne eivät ole päässeet, kuin edellisellä kerralla. Osaan reagoida nyt herkemmin, kun tunnistan kohtauksen tulevan. Minulla on niihin tarvittaessa otettava rauhoittava lääke.

Kohtauksen aikana tärisen valtavasti, sydämeni hakkaa tuhatta ja sataa, pyörryttää, henkeä ahdistaa, korvissa humisee, silmissä sumenee, sormet puutuvat, pyörryttää ja pelottaa hirveästi. Rintaan sattuu, ja pelkäänkin välillä sen olevan jotain sydänperäistä. Yritän ensihoitona rauhoitella itseäni järkeilemällä asiaa päässäni, että en ole sekoamassa, vaan kohtaus on tulossa päälle. Saatan puhua itsekseni ja kehottaa itseäni rauhoittumaan. Otan rauhoittavan herkästi kun tunnen kohtauksen tulevan. Kun lääke alkaa vaikuttaa ja oireet helpottavat, olen yleensä tosi väsynyt. Kohtauksen jälkeen yritän miettiä mikä sen laukaisi.

Tiedostan, että kohtaukset liittyvät jännittämiseen. Saatan jännittää yksin kotona oloa, tai mahdollisia konflikteja lasten kanssa. Saatan alkaa ajattelemaan tulevaisuutta ja kokea sen ahdistavana kun en tiedä työhön paluustani vielä mitään. Saatan jännittää jotain tapahtumaa, esimerkiksi syntymäpäiville menoa. Saatan miettiä jotain vanhaa tapahtumaa joka on ollut luonteeltaan ikävä.  Viime viikonloppuna saamani paha kohtaus syntyi kun mietin arkeen paluuta, ja näin sen vain vaikeana, ja minusta tuntui etten tule sopeutumaan arkeen loman jälkeen.

Paniikkihäiriöön liittyy usein julkisten paikkojen pelkoa.  Lähde: Wikipedia

Kyllä. Pahimpina kausina jopa kauppaan lähteminen on lähes ylitsepääsemätöntä. Kaupassa ollessa tuntuu kuin kaikki tuijottaisivat. Samat oireet meinaavat puskea päälle, tekee mieli juosta vain pois kaupasta. Olen saanut itseni kuitenkin rauhoitettua kaupassa, niin ettei kohtaus ole päässyt pahaksi. Toisaalta, joskus olen joutunut ottamaan jo rauhoittavan aiemmin päivän aikana, ja tällöin kaupassa käynnissä ei ole ollut suuria ongelmia. Mutta pahimpina kausina kyllä pistän mieluummin puolison asioille, kuin lähden itse.

Mielikuvitukseni on todella vilkas. Saatan uppoutua ajatuksiini ja lähteä vatvomaan niitä suuntaan jos toiseenkin, päätyen johonkin pelottavaan tai ahdistavaan, ja silloin kohtaus on taas lähellä. Saatan ajatella niin pitkälle, että muutun lähestulkoon vainoharhaiseksi. Nämä ovat kurjia ja pelottavia kokemuksia. joskus tuntuu että kohtaus tulee pelkästään sen takia että pelkään sen tulevan, ja mielikuvitukseni ottaa taas vallan.

Usein biologiset tekijät, kuten stressaavat tapahtumat, ympäristö ja normaalia kehotoimintaa kiihdyttävä ajattelu näyttävät vaikuttavan paniikkihäiriön alkamiseen. Usein ensimmäiset kohtaukset laukaisee fyysinen sairaus, voimakas stressi tai tietty lääkitys. Henkilöt, joilla on taipumus ottaa itselleen suurta vastuuta, saavat myös helpommin paniikkikohtauksia. Traumanjälkeinen stressihäiriö saattaa myös nostaa todennäköisyyttä sairastua paniikkihäiriöön. Tarkat syyt sairastumiseen ovat vielä tässä vaiheessa tuntemattomia. Lähde: Wikipedia

Abilifyn aloituksen myötä minulla on esiintynyt enemmän ahdistusta ja paniikkikohtauksia, mutta koska lääke muuten toimii loistavasti, en halua sitä lopettaa. Nyt on vain pidettävä huoli että rauhoittavia on kaapissa siltä varalta että paha kohtaus tulee päälle.

Pärjäilen kohtausten kanssa nyt toistaiseksi suht hyvin, mutta mikäli ne alkaisivat lisääntymään tai voimistumaan, tulisi minun miettiä Abilifyn tiputtamista pienempään annokseen. On kurjaa, kun joka lääkkeellä on jokin ikävä sivuvaikutus, vaikka se muuten toimisi tosi hyvin.

Suurin osa paniikkipotilaista kärsii myös masennuksesta jossain elämänsä vaiheessa. Lähde: masennusinfo.fi

Varhaisin muisto paniikkikohtauksesta minulla on ylä-asteelta. Olimme luokassa tekemässä koetta, ja yhtäkkiä se hiljaisuus ja ihmisten läsnäolo alkoi tuntumaan pahalta. Halusin vain juosta ulos luokasta, mutta sinnittelin loppuun asti. Kun tämä alkoi toistumaan, sain luvan tehdä kokeet pienluokassa tai käytävällä.

Muistan terveydenhoitajan käyttäneen sanaa paniikkihäiriö, tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulin sanan jonkun suusta.

Masennukseni näyttää siis saaneen itselleen hyvän ystävän paniikkihäiriöstä, mutta eihän se auta kuin taistella vastaan.

Ja aion olla se joka tämän taistelun voittaa.

Kommentit (12)

 1. Vierailija

  Oletko käynyt mittaamassa varastorauta-arvot? Mulla alkoi synnytyksen jälkeen samanlainen oireilu, menetin synnytyksessä paljon verta ja jälkivuoto kesti 2 kk. Rautaa tarvitaan serotoniinin ja dopamiinin aineenvaihdunnassa.

  Puolison poissaolosta ahdistuminen voi johtua turvattomuuden tunteesta, joka voi johtua lapsuudesta jos vanhemmat eivät ole osanneet sitä tarjota. Minulla johtui osittain siitä, ja osittain siitä että pelkäsin että saan paniikkikohtauksen yksin ollessa. Ei pystynyt enää ollenkaan luottamaan siihen että kroppa toimii ”normaalisti”. Ei ollut mitään kontrollia.

  Nyt makoilen aamulla sängyssä, puoliso on ollut 2 yötä poissa kotoa eikä tunnu ollenkaan pahalta 🙂 olen ollut rautakuurilla 6 kk ja vaikka edelleen olen ahdistukseen taipuvainen niin nimen omaan nuo fyysiset oireet ovat jääneet pois ja on niin paljon helpompi olla. Ehkä se rauta auttaa palautumaan ja kun on kovassa stressitilassa koko ajan niin sitä myös kuluu tosi paljon. Lopetin lisäksi hormonaalisen ehkäisyn, kun se piti estrogeenitason alhaalla ja siitä tuli sitten kaupan päälle vielä masennusta. Nyt alakuloinen olo on oikeastaan kierron alkuvaiheessa.

  Suosittelen lämpimästi fbssä raudanpuute ilman anemiaa-ryhmää, siellä on monia jotka kärsivät epämääräisistä paniikki ja ahdistusoireista ja kokevat saavansa helpotusta muutaman kuukauden kuurin jälkeen. Raskaudet ja synnytykset verottavat äidin varastoja ja varsinkin jos niitä on ollut useampia ja runsaat kuukautiset vielä kaupan päälle.

  Tulipas pitkä teksti mutta tuo oireilu kuulostaa niin samalta mitä itsellä oli, enkä olisi ikinä uskonut että kuntoudu tähän pisteeseen ilman lääkkeitä. Toki on pitänyt rauhoittaa työtahtia ja muutenkin oppia sanomaan ei, mutta sekin piti varmaan läpikäydä, tuntee olevansa itse oman elämänsä ohjaaja 🙂 tsemppiä!

  1. Ruuhkavuosipsykoosi

   Moikka! Kiitos kommentistasi, antoi paljon ajateltavaa. Ferritiiniarvoni mitattiin muistaakseni syksyllä tai talvella ja ne olivat hieman matalalla. Täytyypä miettiä jonkin rautavalmisteen kokeilua!

   Hormonaalisen ehkäisyn olen myös lopettanut, sekä käynyt toimenpiteessä runsaiden kuukautisten vuoksi.

   Kiitos tsempeistä ja ajatuksia herättävästä kommentista! Kivaa kesää sinulle☀️

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *