Ruuhkavuosipsykoosi
Ruuhkavuosipsykoosi

Miten olen onnistunut olemaan tupakoimatta?

Olen ollut polttamatta tupakkaa kohta neljä kuukautta. Minulta on kysytty kuinka kauan poltin ja miten lopetin.

Alkuun oli vaikeaa, ja olin tottumuksesta koko ajan menossa tupakalle. Ajattelin usein että ”käyn ensin tupakalla ja laitan sitten tiskit/pesen pyykkiä/teen ruokaa yms.”

Pikkuhiljaa se kuitenkin helpotti, eikä kaipuuta tupakalle menoon enää tullut. Poltin 17-vuotiaasta saakka, olin välissä jo kaksi vuotta polttamatta kunnes humalassa poltin ja se vaihde jäi päälle. Nyt olen 34-vuotias, eli useampi vuosi on tullut polteltua.

Miten olen onnistunut olemaan tupakoimatta?

Vaihtamalla tupakan sähkösavukkeeseen. Eli ihan ilman apukeinoja en siinä onnistunut. Sähkösavuke on asia joka varmasti herättää paljon erilaisia ajatuksia ja tuntemuksia ja se on ihan ymmärrettävää. Siitä tiedetään toistaiseksi vielä kuitenkin aika vähän.

En käytä sähkösavuketta niin paljon, kuin poltin tupakkaa. Minulla kesti maksiaski korkeintaan kaksi päivää, eli sitä kului aika paljon. Olin tunnin välein tupakalla, ellen useamminkin.

Ainoastaan aamut ovat minulle sellaisia jolloin käytän sähkösavuketta ”melkein aina”. Olen tottunut juomaan aamukahvini tupakan kanssa, joten sähkösavuke niin sanotusti ajaa tupakan virkaa tässä tilanteessa. Aamutkin ovat koko ajan muuttumassa helpommiksi, joten uskon että jonain aamuna juon kahvini ilman mitään tupakan korvikkeita.

Tiedän, että sähkösavukkeesta ei tiedetä vielä paljoa, ja siihen voi liittyä vaaroja ihan niinkuin tupakkaankin. Uskon tai ainakin uskottelen silti sen olevan pienempi paha kuin tupakointi. Väitteitä löytyy puolesta ja vastaan, jonain päivänä varmasti saamme varmaa tietoa sen mahdollisista haitoista.

En ole samalla tavalla riippuvainen sähkösavukkeesta kuin olin tupakasta. Pystyin olemaan esimerkiksi koko viikonlopun käyttämättä sitä kun olimme pojan kanssa reissussa. Eikä se tehnyt edes tukalaa. Edes aamukahvilla. Oli se minulla reissussa mukana, mutta en tarvinnut sitä. Sähkösavuketta tulee käytettyä silloin tällöin, en jatkuvasti ole se huulessa. Tupakkaa en kaipaa.

Tupakan hinta ja sen jatkuva hinnan nousu ovat yksi syy miksi en kaipaa tupakointia ollenkaan. Onhan se aivan järkyttävän kallista nykyään, ja kallistuu koko ajan. Iso aski maksaa käsittääkseni jo lähemmäs 10 euroa mikä on iso summa.

Tuntuu ennenkaikkea ihanalta olla vapaa siitä riippuvuudesta jonka tupakka aiheutti. Enää ei tarvitse lähteä iltaisin renkaat ulvoen ärrälle ostamaan tupakkaa jos aski näyttää vajaalta. Se tunne kun savukkeet alkavat loppumaan, on ihan syvältä. Ja se pakko, se kun on pakko lähteä hakemaan lisää vaikkei muuta asiaa kauppaan olisikaan.

Lisäksi on ihanaa voida halia ja sylitellä lapsia kun ei haise tupakalta. Nykyään kun kävelen tupakoivan ihmisen ohi, on se haju kieltämättä todella voimakas. Ei sitä silloin haistanut kun itse poltti, mutta nyt sen haistaa kun ei itse tupakoi.

En kuitenkaan sano että tupakoinnin lopettaminen olisi helppoa. Ei se kaikille ole. En vähättele heitä jotka eivät siinä onnistu, enkä paheksu heitä jotka polttavat tupakkaa. On minullakin monia monia epäonnistuneita yrityksiä takana. Olen nimenomaan tapariippuvainen, ja tässä asiassa sähkösavuke on auttanut pysymään erossa tupakasta. Olen kokeillut nikotiinilaastarit, purkat ja inhalaattorin, laastarit auttoivat ihan hyvin mutta inhalaattorista en tykännyt. En tykännyt myöskään nikotiinipurkasta, sen maku ei miellyttänyt.

Tiedän että pystyn lopettamaan myös sähkösavukkeen käytön, koska en ole siinä samalla tavalla kiinni kuin olin tupakassa. Mutta nyt toistaiseksi käytän sitä silloin tällöin jos siltä tuntuu, enkä ota siitä hillittömiä paineita. Jonain päivänä, ehkä jo pian, jätän sen kaappiin enkä enää tartu siihen.

Oletko sinulla kokemuksia tupakan korvikkeista? Oletko pystynyt lopettamaan tupakoinnin ilman korvaavia tuotteita? 

Kommentit (1)

  1. Tipi

    Olen ollut vuosia jo ilman. Suomalainen sisu ja se oli siinä.
    Myös mieheni lopetti sikarin polton samaan aikaan (tosin harrastaa vielä viihdekäyttöä). Hän käytti ensin sekä nikotiinipurkkaa, että -tabletteja. En kestänyt sitä purkan lossutusta – onneksi onnistui lopettamaan sen. Edelleen mussuttaa niitä tabletteja, varmaan kymmeniä päivässä. Sehän on selkeä tapa eli on nyt sitten koukussa niihin tabletteihin! Niiden lopettaminen tuntuu olevan vaikeampaa kuin itse sikareiden. Vähän kuin alkoholistilla, jos puutut asiaan, niin hirveä show. 😀 Onneksi ne on vaan nikotiinitabletteja.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *