Sukujuhannus- uhka vai mahdollisuus?

Taas kokoonnutaan ehkä pitkienkin taukojen jälkeen sukujen mökeille yhteisen kesän viettoon. Tapahtumat toistuvat ennalta-arvattavasti, samalla kaavalla kuin joka kesä. Serkku grillaa makkarat, eno kalat, vaari lämmittää saunan ja tekee oikeaoppisen vihdan. Sisko sitoo seppeleet ja juo liikaa kuohuvaa. Lapset ympärillä syövät aivan liian paljon irtokarkkeja ja mummo seuraa alueuutisista metsäpalovaroituksia. Puhutaan koulusta ja työstä, koronarajoitusten purkamisesta ja saunan kiukaan vaihtamisesta. Kukaan ei mainitse talvella tapahtunutta serkun eroa tai sitä, miten paljon vaarin sairaus on edennyt muutamassa kuukaudessa.

Jokseenkin tuttu kuvaus suvun kokoontumisesta? Pohdin itse usein niitä asioita ja tapoja, joita olen kasvuympäristöstäni ja suvustani tiedostamattani siirtänyt parisuhteeseen ja vanhemmuuteen. Lapsuuskodista perityt vuorovaikutusmallit tai ristiriitatilanteisen ratkaisutavat istuvat usein tiukassa. Puhutaan ylisukupolvisista malleista, jotka siirtyvät lapsuudesta salamatkustajina omiin lähisuhteisiin.  Tunnistan useita suvulleni tärkeitä arvoja ja asenteita, joita olen tuonut omaan parisuhteeseeni: on tärkeää olla kiinnostunut klassisesta musiikista ja juhlapyhät juhlitaan perinteisen kaavan mukaan. On päivänselvää, millaisista asioista suvun kokoontumisissa puhutaan ja toisaalta, millaisista ei koskaan, missään tilanteessa puhuta. Sukujen tavat olla vuorovaikutuksessa konkretisoituvat usein parisuhteessa. Ristiriitatilanteissa törmäävät erilaiset opitut tavat, arvostukset ja asenteet. Miten usein huomaankin puhuvani isän äidin suulla vaatiessani, että koti on siivottava perusteellisesti lauantaina. Koska täytyy.

On innostavaa tutkia suvun ja perheen vaikutusta omaan parisuhteeseen. Sukupuu-työskentely on mukava ja konkreettinen tapa tutustua molempien kumppaneiden suvun tarinoihin, tai tapaan olla parisuhteessa. Omien perittyjen vuorovaikutusmallien tarkastelu voi parhaimmillaan auttaa tunnistamaan omia haitallisia ja suhdetta kuormittavia vuorovaikutusmalleja, etsimään keinoja ristiriitatilanteiden ratkaisemiseksi ja lisäämään hyvinvointia parisuhteessa.

Ihanaa, rentouttavaa ja tunnelmallista mittumaaria kaikille ja tilaa kaikenlaisille tavoille viettää keskikesän ihanaa juhlaa!

 

Kirjoittaja Riina Nissinen on Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija, TM ja pari-ja perheterapian psykoterapeuttikoulutettava.

hyvinvointi parisuhde perhe
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *