Onko loman loppuminen helpottavaa vai ahdistavaa? – loma paljastaa ihmissuhteittesi tilan

ice-3009009_1920.jpg

Loma on vähän niinkuin parisuhde, johon helposti latautuu paljon odotuksia ja toiveita. Epärealistisia mielikuvia elämästä, jota ei ole koskaan ollut, eikä tule koskaan olemaan. Loma pakottaa kohtamaan sen, mitä on. Ja miltä se tuntuu. Eikä se ole aina helppoa. Siksi loma myös ahdistaa monia ja sen loppuminen on helpotus. Arki tuo mukanaan touhun ja roolit, joiden taakse on helppo paeta. 

Heti alkuun on silti pakko sanoa, että minulla on takana onnistunut loma. Se oli ihana ja vietin sen pääosin lasten kanssa hyvin rauhallisesti kotona. Valvoin myöhään, nukuin pitkään ja sain tehtyä monia tekemättä jääneitä asioita. Tärkeitä sekä oikeasti niitä välttämättömiä, kuten lasten kanssa lautapelien pelailua, uimista ja saunomista. Hiihtämäänkin päästiin! Ihaninta oli kuitenkin kiireetön yhdessäolo. Eronneena vanhempana loma olikin monin tavoin yksinkertaisempi, kunhan siitä joulusta päästiin yli. (Sekin meni hyvin.)

Loma pakottaa kohtamaan sen, mitä on. Ja miltä se tuntuu. Eikä se ole helppoa. Siksi loma myös ahdistaa monia ja sen loppuminen on helpotus.

Niin, kun asiaan latautuu paljon odotuksia, syntyy myös väistämättä pettymyksiä. Loma paljastaa sen, missä ihmissuhteissa mennään. Kun ei ole arkikiireitä, tulee väistämättä näkyväksi se, mitä läheisille ihmissuhteille kuuluu. Loma voi siksi olla myös pelottavaa aikaa. Toisen odotukset voivat tuntua ylivoimaisilta ja loman mahdolliset seuraukset kauhistuttavat. Tilastot kertovatkin, että eniten eroja syntyy juuri tammikuussa ja elokuussa. 

Vaikka loma oli onnistunut ja odotukset sille oli aika helposti täytettävissä, niin silti sain kiinni siitä tunteesta, kun loma ei mene niinkuin kuvittelee. Siitä pettymyksestä, ettei elämä ole niin helppoa, aurinkoista ja auvoista, kuin facebookin lomakuvat antavat ymmärtää. Lapsiperheessä loma onkin helposti jankuttamista, rajoittamista ja kyllä itkemistäkin. Eilen mietin, miten vaikeaa voikaan olla aamupuuron syöminen! Tai omien vaatteiden korjaaminen lattialta. Ja miten väsynyt olen tähän papukaijana olemiseen, joka kaiken lisäksi menettää aika ajoin hermonsa. 

Tärkeää on, ettei loma olisi vain törmäilyä. Vai pitäisikö puhua loman sijaan yhdessäolosta? Sillä sitähän loma on, aikaa olla yhdessä. Törmäysten ja etäisyyden jälkeen täytyy luoda ja etsiä myös kohtaamisen ja yhteyden hetkiä, rakentaa suhdetta toiseen. 

Tämäkin puoli on elämässä tärkeää ja myös sille pitää olla oma tilansa ja paikkansa. Rajat ja erillisyys ovat läheisyyden edellytys. Elämään kuuluvat myös kielteiset puolet ja kaikkein raskainta on olla aina aurinkoinen. Tiedän sen itse aivan liian hyvin. Tärkeää on, ettei loma olisi vain törmäilyä. Vai pitäisikö puhua loman sijaan yhdessäolosta? Sillä sitähän loma on, aikaa olla yhdessä. Törmäysten ja etäisyyden jälkeen täytyy luoda ja etsiä myös kohtaamisen ja yhteyden hetkiä, rakentaa suhdetta toiseen. 

Miksiköhän on niin vaikea hyväksyä, että molemmat puolet kuuluvat hyvään lomaan ja hyvään elämään? Mikä saa kaipaamaan johonkin ihmeelliseen utopiaan, jossa ei ole ristiriitaisia toiveita, pahaa mieltä tai erimielisyyksiä?  

Tästä artikkelista voi parisuhteessa olevat poimia eroasiantuntija Marika Rosenborgin vinkit parempaan lomaan. Sen eteen työskentelyn voi aloittaa heti, vaikka arki olisikin jo alkanut. Hyvä loma pohjustetaan nimittäin arjessa. Laatuaika on nimittäin turhaa haaveilua, jos yhteys arjessa on katkennut. 

Toivovaisin terkuin, Annele

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *