Sinä, minä ja alkoholi – onko alkoholi parisuhteenne kolmas?

viinilasi_0.jpg

On perjantai. Jo töissä katsot kelloa ja mietit, kuinka avaat heti kotiin tultuasi viinipullon ruokaa laittaessasi. Saunassa otat oluen tai kaksi, ja sitten lasi kädessä sohvalle katsomaan televisiota, jonka ääreen yleensä myös nukahdat loppuillasta. Puolisoasi avattu viinipullo ärsyttää. Hän tietää, että se ei jää lasiksi tai kahdeksi ruoan kanssa kuten hänellä. Oluen tuoksu tuntuu hänestä luotaantyöntävältä kuten myös juttujesi muuttuminen levottomaksi juomisen edetessä. Häntä ne muistuttavat lapsuudenkodin tunnelmasta, jossa piti olla varuillaan, juoko äiti tänään liikaa ja tappelevatko vanhemmat. Sinusta hänen äitinsä on kuitenkin ihan eri asia, hänellä oli todellinen ongelma. Puoliso muistaa aina kuinka kerran sammuit uutena vuotena lasten nähden. Olet juhlinut kunnolla aina, mutta puolison mielestä sen olisi pitänyt muuttua lasten myötä. Välillä päätät vähentää juomista, mutta tuloksetta ja nyt työstä stressaantuneena tissuttelet viikollakin rentoutuaksesi. Vieraita ei voi kutsua eikä mennä kaveriporukalla ulos, koska tulee riitaa juomisesta ja hän häpeää käytöstäsi. Puoliso on uhkaillut erolla, hänen mittansa on täysi alkoholinkäyttösi suhteen. Tiedät kyllä, että juominen ei tee hyvää parisuhteelle, yöunille eikä painonpudotustavoitteellesi, mutta jääräpäisesti pidät kiinni siitä, että aikuinen ihminen saa tehdä mitä haluaa kotonaan. 

Tarinassa on tuttuja elementtejä monesta parisuhteesta. Alkoholi voi tuoda parisuhteeseen sekä hyvää että pahaa. Moni suhde olisi jäänyt solmimatta ilman alkoholin antamaa lisärohkaisua. Parisuhdeiltaa vietettäessä oikeanlainen viini herkullisen ruoan kanssa kruunaa aterian. Alkoholi sopivasti nautittuna rentouttaa tunnelmaa, poistaa ylimääräisiä estoja ja lisää naisen seksuaalista halua.

Alkoholin terveyshaitat ovat ilmeiset. Alkoholinkäytöllä on välittömiä vaikutuksia mielialaan mukavasta nousuhumalasta seuraavan päivän masentuneeseen oloon. Vanhetessa fyysiset tai moraaliset krapulat usein pahenevat, lauantai-illan juhlimisesta toipuu normaalitilaan vasta tiistaiksi. Vähäinenkin määrä alkoholia tekee unista monesti katkonaisia ja aiheuttaa väsymystä. Viikonloppu ei tuo voimaa, vaan vie sitä. Kireä, alavireinen ja poissaoleva aikuinen ei ole hyvää seuraa perheenjäsenilleen. Pikkuhiljaa lapsetkin huomaavat kasvaessaan vanhemman mielialan yhteyden alkoholin käyttöön. 

Jotkut viisastuvat vanhetessaan luontevasti. On ehkä juhlittu alkoholinhuuruisesti nuorempana niin paljon, että siihen ei ole enää mitään tarvetta. Mielekkyys vapaa-aikaan löytyy vaikka marjametsästä, juoksemisesta tai matkailusta. Toiset pystyvät pitämään juomisensa kohtuullisena rajaamalla annoksia, juomalla joka toisen lasin vettä tai satsaamalla laatuun määrän sijasta. Jotkut joutuvat luopumaan alkoholinkäytöstä kokonaan. Herätys siihen on löytynyt avioerosta, tapaturmasta tai sairaudesta. Voisiko herätys olla mahdollinen jo aiemmin? 

On hyvä miettiä seuraavia kysymyksiä

Onko alkoholi tullut sinun ja kumppanisi väliin?

Onko alkoholinkäyttösi hallinnassa lastesi mielestä?  

Mihin tarvitset alkoholia, onko se lääke johonkin? Tuoko se mielihyvää vai turruttaako ja auttaa pakenemaan jotain?

Kuinka voisit ottaa puheeksi puolison häiritsevän alkoholinkäytön? Auttaako jatkuva huomauttelu, vihoittelu tai välimatkan pitäminen? Kuinka voisitte asettua tarkastelemaan asiaa samalta puolelta parisuhteenne näkökulmasta ilman ääripääajattelua?

 Mitä muita mielihyvää tuottavia vapaa-ajan viettotapoja löydät yksin ja yhdessä?

 

Terveisin Nina Kauppinen, perheneuvoja

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *